Miniaturowa warka
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
hasintus - chodzi o ten zestaw?:
Pale Ale - zestaw surowców (wersja śrutowana)
słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg (ześrutowany),
- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg (ześrutowany),
- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),
- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
- drożdże Safale US-05 11,5g,
- wskazówki do warzenia.
Myślę, że jak na razie jest to propozycja najrozsądniejsza, bo nie trzeba sie bawić w szukanie odpowiednich składników. Co do filtrowania - jeśli dałeś radę przez sito, to chyba nie jest to aż taki problem
Czy taki termometr będzie wystarczający?
pzdr
PsOstatnia zmiana dokonana przez coldfire; 2008-03-01, 19:10.Piwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Termometr bym radził kupić typowy, analogowy, spirytusowy - wydatek 10-20PLN,
elektroniczny może się szybko zepsuć, do tego dla mnie mało wiarygodny.
Co do kadzi filracynej - radzę tak jak już ktoś napisał - po prostu kup gotową, nie warto się bawić z sitkami.
Oczywiście taki zestaw surowców na początek OK.
POwodzenia!Comment
-
powodzenia ! Marek
ps. na początek kup termometr do pieca co 10pln- tyle że pokazuje z 5`C za dużo.... trzeba włożyć do czajnika i wyjdzie ile odejmować.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
hasintus - chodzi o ten zestaw?:
Pale Ale - zestaw surowców (wersja śrutowana)
słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg (ześrutowany),
- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg (ześrutowany),
- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),
- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
- drożdże Safale US-05 11,5g,
- wskazówki do warzenia.
Myślę, że jak na razie jest to propozycja najrozsądniejsza, bo nie trzeba sie bawić w szukanie odpowiednich składników. Co do filtrowania - jeśli dałeś radę przez sito, to chyba nie jest to aż taki problem
Czy taki termometr będzie wystarczający?
pzdr
PsComment
-
Witam ponownie.
W piwnicy znalazłem stary 15-litrowy emaliowany gar. Niestety po wlaniu i wylaniu z niego wody zaczął nieprzyjemnie pachnieć czymś w rodzaju gipsu... Pozatym, jak widać no fotach, nie jest on już w najlepszym stanie. Czy będą jakieś problemy z np. przypalaniem się słodu, i czy piwo nie "przesiąknie" tym zapachem?
pzdrPiwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Na pierwszy gar powinien wystarczyc, ja bym go potraktowal srodkiem odkamieniajacym, jakas mocniejsza chemia by doczyscic dno, bo w sumie emalia nie ma prawa chlonac zapachow."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Witam ponownie.
W piwnicy znalazłem stary 15-litrowy emaliowany gar. Niestety po wlaniu i wylaniu z niego wody zaczął nieprzyjemnie pachnieć czymś w rodzaju gipsu... Pozatym, jak widać no fotach, nie jest on już w najlepszym stanie. Czy będą jakieś problemy z np. przypalaniem się słodu, i czy piwo nie "przesiąknie" tym zapachem?
pzdrMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Piękny to on nie jest, jezeli bardzo chcesz zaoszczędzić na garnku zrób wpierw eksperyment. Dobrze wyszoruj i takie tam
, jak stwierdzisz, że już jest czysty zagotuj trochę wody i zrób herbatę (tą co zwykle) sam zobaczysz czy się nadaje.
Comment
-
Jeśli się go uda uratować, to może ci kiedyś jeszcze posłuży do gotowania dekoktuComment
-
Moje pierwsze dwa garnki niewygladaly wcale lepiej. Byly uzywane do najrozniejszych celow. Jakos niezauwazylem istotnego wplywu na smak piwa."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment