Miniaturowa warka
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
hasintus - chodzi o ten zestaw?:
Pale Ale - zestaw surowców (wersja śrutowana)
słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg (ześrutowany),
- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg (ześrutowany),
- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),
- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
- drożdże Safale US-05 11,5g,
- wskazówki do warzenia.
Myślę, że jak na razie jest to propozycja najrozsądniejsza, bo nie trzeba sie bawić w szukanie odpowiednich składników. Co do filtrowania - jeśli dałeś radę przez sito, to chyba nie jest to aż taki problem
Czy taki termometr będzie wystarczający?
pzdr
PsOstatnia zmiana dokonana przez coldfire; 2008-03-01, 19:10.Piwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Termometr bym radził kupić typowy, analogowy, spirytusowy - wydatek 10-20PLN,
elektroniczny może się szybko zepsuć, do tego dla mnie mało wiarygodny.
Co do kadzi filracynej - radzę tak jak już ktoś napisał - po prostu kup gotową, nie warto się bawić z sitkami.
Oczywiście taki zestaw surowców na początek OK.
POwodzenia!Comment
-
powodzenia ! Marek
ps. na początek kup termometr do pieca co 10pln- tyle że pokazuje z 5`C za dużo.... trzeba włożyć do czajnika i wyjdzie ile odejmować.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
hasintus - chodzi o ten zestaw?:
Pale Ale - zestaw surowców (wersja śrutowana)
słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg (ześrutowany),
- słód Carahell® Weyermann 0,2 kg (ześrutowany),
- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),
- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
- drożdże Safale US-05 11,5g,
- wskazówki do warzenia.
Myślę, że jak na razie jest to propozycja najrozsądniejsza, bo nie trzeba sie bawić w szukanie odpowiednich składników. Co do filtrowania - jeśli dałeś radę przez sito, to chyba nie jest to aż taki problem
Czy taki termometr będzie wystarczający?
pzdr
PsComment
-
Witam ponownie.
W piwnicy znalazłem stary 15-litrowy emaliowany gar. Niestety po wlaniu i wylaniu z niego wody zaczął nieprzyjemnie pachnieć czymś w rodzaju gipsu... Pozatym, jak widać no fotach, nie jest on już w najlepszym stanie. Czy będą jakieś problemy z np. przypalaniem się słodu, i czy piwo nie "przesiąknie" tym zapachem?
pzdrPiwa i pacierza nie odmawiamComment
-
Na pierwszy gar powinien wystarczyc, ja bym go potraktowal srodkiem odkamieniajacym, jakas mocniejsza chemia by doczyscic dno, bo w sumie emalia nie ma prawa chlonac zapachow."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Witam ponownie.
W piwnicy znalazłem stary 15-litrowy emaliowany gar. Niestety po wlaniu i wylaniu z niego wody zaczął nieprzyjemnie pachnieć czymś w rodzaju gipsu... Pozatym, jak widać no fotach, nie jest on już w najlepszym stanie. Czy będą jakieś problemy z np. przypalaniem się słodu, i czy piwo nie "przesiąknie" tym zapachem?
pzdrMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Piękny to on nie jest, jezeli bardzo chcesz zaoszczędzić na garnku zrób wpierw eksperyment. Dobrze wyszoruj i takie tam
, jak stwierdzisz, że już jest czysty zagotuj trochę wody i zrób herbatę (tą co zwykle) sam zobaczysz czy się nadaje.
Comment
-
Jeśli się go uda uratować, to może ci kiedyś jeszcze posłuży do gotowania dekoktuComment
-
Moje pierwsze dwa garnki niewygladaly wcale lepiej. Byly uzywane do najrozniejszych celow. Jakos niezauwazylem istotnego wplywu na smak piwa."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 11:29 -
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 15:42 -
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment