Miniaturowa warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
    A nie mozna zrobic tak jak kolega piszacy artykul - poprzez wygotowana pieluszke?;d
    A nie możesz sobie zrobić pierwszego piwa z ekstraktów?

    Tam są dwie puszki. Bierzesz jedną i masz 10 litrów.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • coldfire
      Porucznik Browarny Tester
      • 2008.01
      • 374

      #17
      hasintus - chodzi o ten zestaw?:

      Pale Ale - zestaw surowców (wersja śrutowana)

      słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg (ześrutowany),
      - słód Carahell® Weyermann 0,2 kg (ześrutowany),
      - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),
      - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
      - drożdże Safale US-05 11,5g,
      - wskazówki do warzenia.

      Myślę, że jak na razie jest to propozycja najrozsądniejsza, bo nie trzeba sie bawić w szukanie odpowiednich składników. Co do filtrowania - jeśli dałeś radę przez sito, to chyba nie jest to aż taki problem
      Czy taki termometr będzie wystarczający?
      pzdr

      Ps
      Last edited by coldfire; 2008-03-01, 18:10.
      Piwa i pacierza nie odmawiam

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #18
        Termometr bym radził kupić typowy, analogowy, spirytusowy - wydatek 10-20PLN,
        elektroniczny może się szybko zepsuć, do tego dla mnie mało wiarygodny.
        Co do kadzi filracynej - radzę tak jak już ktoś napisał - po prostu kup gotową, nie warto się bawić z sitkami.
        Oczywiście taki zestaw surowców na początek OK.
        POwodzenia!

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi

          Czy taki termometr będzie wystarczający?
          pzdr

          Ps
          ten termometr jest do .. no tego jest nieszczelny! trzeba kupić ten za 50pln.

          powodzenia ! Marek

          ps. na początek kup termometr do pieca co 10pln- tyle że pokazuje z 5`C za dużo.... trzeba włożyć do czajnika i wyjdzie ile odejmować.
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #20
            termometr:
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • hasintus
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2006.07
              • 850

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
              hasintus - chodzi o ten zestaw?:

              Pale Ale - zestaw surowców (wersja śrutowana)

              słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg (ześrutowany),
              - słód Carahell® Weyermann 0,2 kg (ześrutowany),
              - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),
              - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
              - drożdże Safale US-05 11,5g,
              - wskazówki do warzenia.

              Myślę, że jak na razie jest to propozycja najrozsądniejsza, bo nie trzeba sie bawić w szukanie odpowiednich składników. Co do filtrowania - jeśli dałeś radę przez sito, to chyba nie jest to aż taki problem
              Czy taki termometr będzie wystarczający?
              pzdr

              Ps
              Tak, to taki zestaw.W zależności od wielkości warki składniki podzielisz sobie proporcjonalnie. Termometr polecam zwykły szklany za ok. 15 zł

              Comment

              • coldfire
                Porucznik Browarny Tester
                • 2008.01
                • 374

                #22
                Dzięki za sugestie.
                A jak się ma sprawa z Areometrem? Potrzebne jest to na początku browarniczej przygody?
                Piwa i pacierza nie odmawiam

                Comment

                • coldfire
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2008.01
                  • 374

                  #23
                  Ok, poczytałem trochę i już wiem, że tak

                  Jesli chodzi o termometr - sprawa nieaktualna. Okazało się, że w domu jest jeszcze takowy z czasów wywoływania zdjęć powiększalnikiem...
                  pzdr
                  Piwa i pacierza nie odmawiam

                  Comment

                  • coldfire
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2008.01
                    • 374

                    #24
                    Witam ponownie.
                    W piwnicy znalazłem stary 15-litrowy emaliowany gar. Niestety po wlaniu i wylaniu z niego wody zaczął nieprzyjemnie pachnieć czymś w rodzaju gipsu... Pozatym, jak widać no fotach, nie jest on już w najlepszym stanie. Czy będą jakieś problemy z np. przypalaniem się słodu, i czy piwo nie "przesiąknie" tym zapachem?
                    pzdr
                    Attached Files
                    Piwa i pacierza nie odmawiam

                    Comment

                    • piotry
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.08
                      • 761

                      #25
                      Przypalenie to raczej mniejszy problem - większy to odprysnieta emalia - z tego co czytałem to raczej nie wpływa dobrze na piwo

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #26
                        Na pierwszy gar powinien wystarczyc, ja bym go potraktowal srodkiem odkamieniajacym, jakas mocniejsza chemia by doczyscic dno, bo w sumie emalia nie ma prawa chlonac zapachow.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam ponownie.
                          W piwnicy znalazłem stary 15-litrowy emaliowany gar. Niestety po wlaniu i wylaniu z niego wody zaczął nieprzyjemnie pachnieć czymś w rodzaju gipsu... Pozatym, jak widać no fotach, nie jest on już w najlepszym stanie. Czy będą jakieś problemy z np. przypalaniem się słodu, i czy piwo nie "przesiąknie" tym zapachem?
                          pzdr
                          Ja bym go nie używał.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Piękny to on nie jest, jezeli bardzo chcesz zaoszczędzić na garnku zrób wpierw eksperyment. Dobrze wyszoruj i takie tam, jak stwierdzisz, że już jest czysty zagotuj trochę wody i zrób herbatę (tą co zwykle) sam zobaczysz czy się nadaje.
                            Last edited by mark33; 2008-03-04, 08:22. Powód: własne FCJP

                            Comment

                            • rafal_s
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.11
                              • 128

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Piękny to on nie jest, jezeli bardzo chcesz zaoszczędzić na garnku zrób wpierw eksperyment. Dobrze wyszoruj i takie tam, jak stwierdzisz, że już jest czysty zagotuj trochę wody i zrób herbatę (tą co zwykle) sam zobaczysz czy się nadaje.
                              Fakt, wygląda nieciekawie. Ja bym dodał jeden etap do tego eksperymentu. Zanim zrobisz herbatę, zagotuj w nim z 10 litrów wody (żeby przykryła ten odprysk emalii), poczekaj aż wystygnie i znowu go wyszoruj - w tej ciepłej wodzie i już jakimś zwykłym detergentem, a nie "chemią", bo zaraz herbatę będziesz zaparzał. Na starcie potraktowanie jakimś kwaskiem do odkamieniania na pewno mu nie zaszkodzi.
                              Jeśli się go uda uratować, to może ci kiedyś jeszcze posłuży do gotowania dekoktu

                              Comment

                              • Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

                                #30
                                Moje pierwsze dwa garnki niewygladaly wcale lepiej. Byly uzywane do najrozniejszych celow. Jakos niezauwazylem istotnego wplywu na smak piwa.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X