Witam,
dzisiaj, po 6 dniach fermentacji burzliwej przelałem stouta owsianego na cichą. Jednak martwi mnie odfermentowanie, z 14 blg po 4 dniach było 6,5, dzisiaj tez 6,5, wiec przelałem na cichą. Nie wiem dlaczego tak nisko odfermentował. Uwarzyłem 15 litrów piwa 14 blg, drożdże Safale S-04 11,5g. Temperatura fermentacji 22 stopienie
Nie przejmuje się niskim odfermentowaniem, bo piwo wyjdzie bardziej treściwe, tylko zastanawiam się czy podczas cichej blg jeszcze trochę spadnie, a jeśli nie, to czy po zabutelkwoaniu z butelek nie zrobią się granaty?
dzisiaj, po 6 dniach fermentacji burzliwej przelałem stouta owsianego na cichą. Jednak martwi mnie odfermentowanie, z 14 blg po 4 dniach było 6,5, dzisiaj tez 6,5, wiec przelałem na cichą. Nie wiem dlaczego tak nisko odfermentował. Uwarzyłem 15 litrów piwa 14 blg, drożdże Safale S-04 11,5g. Temperatura fermentacji 22 stopienie


Comment