Głównie nosem. Jak już po zapachu wiadomo, to znaczy że będzie nieciekawie. Kwestia tylko, czy będzie to kwas pijalny, czy "kiblowy". Tyle że w twoim przypadku piwo było świeżo po burzliwej. W smaku poczułeś pewnie trochę drożdży. Poczekaj do końca cichej fermentacji. W moim ostatnim stoucie finał cichej był bardzo spokojny i żadnego posmaku kwaskowego nie było. Dopiero, gdy posmak kwaskowy będzie narastał po cichej fermentacji, możesz zacząć się martwić.
Stout mi nisko odfermentował
Collapse
X
-
Comment
-
Zwłaszcza suchego ciemnego ekstraktu. Ma jeszcze mniejszą fermentowalność niż jasny. Myślę, ze jeśli założysz 50% fermentowalności to będzie to rozsądny kompromis. 100g suchego ciemnego ekstraktu odpowiadać więc będzie 50g glukozy. To rzeczywiście trochę mało.Comment
-
Co do odfermentowania: no słabo, słabo. Mniej surowca do refermentacji. Drożdże mogą się obudzić w butelkach i pewnie to zrobią.
Masakra. Jeśli do tej pory nie trzeba rozlewać tego piwa w wannie, to tylko dlatego, że jeszcze krótko leżakuje. Z biegiem czasu nie będzie się go dało otworzyć bez fontanny, lepiej szybko wypić, zanim to się stanie
Z za dużą ilością surowca do refermentacji nie ma co przesadzać, bo potem piwo jest kłopotliwe - gaz wypycha masakryczne ilości piany, trzeba toto rozlewać na 3 kufle (o ile w ogóle nie ucieka w sufit), a po zlaniu tego do kupy gazu już oczywiście jest jak na lekarstwo, nie mówiąc o drożdżach, które są wzbite z dna, co nie każdy lubi.
Ostatnio mam parę warek, wszystko piwa z dodatkiem słodów karmelowych, dobrze odfermentowane, surowca do refermentacji tyle co normalnie, a szaleją jak dzikie. Ostatnio na giełdzie w Warszawie mój Belg po trudach podróży po prostu eksplodował przy otwieraniu, odłamał się kawałek szyjki no i parę osób zabrało ze sobą na pamiątkę piwo na ubraniuComment
-
Dzięki za odpowiedzi. Jestem teraz spokojniejszy o moje piwkoNiech sobie spokojnie odfermentuje na cichej i za 2 tygodnie do butelek. Co do ekstraktu, źle napisałem, bo mam w sumie 200 gram tego suchego, ekstra ciemnego. Więc dodam wszystko
Czy można zrobić tak jak z glukozą, czyli rozpuścić w wodzie, schłodzić i dodać do piwa? Czy lepiej miarką suchy ekstrakt do każdej butelki osobno? To będzie moje pierwsze piwo butelkowane z suchym ekstraktem, stąd moje proste pytania
Domowy Browar Maka - www.browarmaka.plComment
-
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim.
Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).
Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment