Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubula
Wyświetlenie odpowiedzi
Stout mi nisko odfermentował
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziStout generalnie nie powinien być mocno nagazowany, więc na te 15l to dałbym jakieś 90g.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubula Wyświetlenie odpowiedziDokładnie tak zrobię. Z reguły robię 2 tygodnie cichej, dla spokoju ducha Tylko tak się złożyło, że mam na stanie 100 gram suchego ekstraktu extra ciemnego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubula Wyświetlenie odpowiedziAle martwi mnie smak, a mianowicie jeden jego aspekt. Piwko jest gorzkie i czuć smak palonego ziarna, więc tutaj ok, ale jest też delikatnie kwaskowate. Nie jest kwaśne, bo pewnie by mnie wykręciło, jest po prostu delikatnie kwaskowate.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s Wyświetlenie odpowiedziLepiej uzupełnij, bo wydaje mi się że 100g suchego ekstraktu to odrobinę za mało w przełożeniu na 90g glukozy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziStout może być lekko kwaskowaty. IMO słody barwiące mają tendencję do dawania takiego posmaku.
Co do odfermentowania: no słabo, słabo. Mniej surowca do refermentacji. Drożdże mogą się obudzić w butelkach i pewnie to zrobią.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi14g na litr, to ponad 1blg dodany podczas butelkowania.
Lepiej niech tego nigdzie nie przewozi, bo wybuchnie przy lekkim wstrząsie.
Trzymać w chłodzie. Otwierać ostrożnie.
Aha... no chyba, że kapslowane były miękkimi kapslami.
Masakra. Jeśli do tej pory nie trzeba rozlewać tego piwa w wannie, to tylko dlatego, że jeszcze krótko leżakuje. Z biegiem czasu nie będzie się go dało otworzyć bez fontanny, lepiej szybko wypić, zanim to się stanie
Z za dużą ilością surowca do refermentacji nie ma co przesadzać, bo potem piwo jest kłopotliwe - gaz wypycha masakryczne ilości piany, trzeba toto rozlewać na 3 kufle (o ile w ogóle nie ucieka w sufit), a po zlaniu tego do kupy gazu już oczywiście jest jak na lekarstwo, nie mówiąc o drożdżach, które są wzbite z dna, co nie każdy lubi.
Ostatnio mam parę warek, wszystko piwa z dodatkiem słodów karmelowych, dobrze odfermentowane, surowca do refermentacji tyle co normalnie, a szaleją jak dzikie. Ostatnio na giełdzie w Warszawie mój Belg po trudach podróży po prostu eksplodował przy otwieraniu, odłamał się kawałek szyjki no i parę osób zabrało ze sobą na pamiątkę piwo na ubraniu
Comment
-
-
Dzięki za odpowiedzi. Jestem teraz spokojniejszy o moje piwko Niech sobie spokojnie odfermentuje na cichej i za 2 tygodnie do butelek. Co do ekstraktu, źle napisałem, bo mam w sumie 200 gram tego suchego, ekstra ciemnego. Więc dodam wszystko Czy można zrobić tak jak z glukozą, czyli rozpuścić w wodzie, schłodzić i dodać do piwa? Czy lepiej miarką suchy ekstrakt do każdej butelki osobno? To będzie moje pierwsze piwo butelkowane z suchym ekstraktem, stąd moje proste pytaniaDomowy Browar Maka - www.browarmaka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzirozpuścic i dodac do fermentarora,schładzac nie trzebaDomowy Browar Maka - www.browarmaka.pl
Comment
-
Comment