pszeniczne hefe-weizen - fermentacja, butelkowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jarekkol
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.02
    • 13

    pszeniczne hefe-weizen - fermentacja, butelkowanie

    Witam!

    Zabieram sie niedlugo do mojej pierwszej warki. Zdecydowalem sie na piwo Hefe-Weizen.
    Zakupilem w Browamatorze potrzebny zestaw (słód, opcja z zacieraniem)

    Nurtują mnie następujące pytania:

    1) czy w przypadku piwa pszenicznego stosowac fermentacje cicha?
    2) czy chmielic na zimno (wydaje mi sie ze w przypadku tego piwa aromat chmielowy nie jest zbyt istotny)?
    3) czy przed butelkowaniem dodawac glukoze/cukier do butelek?


    za wszelkie rady i informacje bede bardzo wdzieczny

    serdecznie pozdrawiam,
    Jarek
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    1) tak, bo osady i drożdze zejdą na dół, tylko nie długo-5-7 dni starczy;
    2) nie, pszeniczne ma być dojść ubogie w chmiel, na pierwszym planie smokowym goździki i banany, później chmiel;
    3) możesz dać glukozę, cukier lub rezerwę w większej ilośći niż do pilsa gdyż ma być bardziej nagazowany (200g glukozy na 20l piwa/ja dawałem 180 i tyż było ok/) lecz najlepiej nie do butelek a zagotować z odrobiną wody i po wystudzeniu przelać do tanka po czym zalać młodym piwem i później butelkować.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
      3) możesz dać glukozę, cukier lub rezerwę w większej ilośći niż do pilsa gdyż ma być bardziej nagazowany (200g glukozy na 20l piwa/ja dawałem 180 i tyż było ok/) lecz najlepiej nie do butelek a zagotować z odrobiną wody i po wystudzeniu przelać do tanka po czym zalać młodym piwem i później butelkować.
      Mwa dobrze prawi, dodam tylko, że studzić nie trzeba. Te 200-300ml wody szybko stygnie i przy 20l piwa nie wpłynie na podniesienie jego temp.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Mwa dobrze prawi, dodam tylko, że studzić nie trzeba. Te 200-300ml wody szybko stygnie i przy 20l piwa nie wpłynie na podniesienie jego temp.
        Ty jeszcze lepiej prawisz. Otóż tak wszyscy radzą a nie wiem kto stosuje, bo sam nigdy nie czekałem tylko od razu wlewałem do tanka i zalewałem.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • jarekkol
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.02
          • 13

          #5
          Dziekuje za szybkie i konkretne wskazowki


          pozdrawiam

          Comment

          Przetwarzanie...
          X