Witam!
Zabieram sie niedlugo do mojej pierwszej warki. Zdecydowalem sie na piwo Hefe-Weizen.
Zakupilem w Browamatorze potrzebny zestaw (słód, opcja z zacieraniem)
Nurtują mnie następujące pytania:
1) czy w przypadku piwa pszenicznego stosowac fermentacje cicha?
2) czy chmielic na zimno (wydaje mi sie ze w przypadku tego piwa aromat chmielowy nie jest zbyt istotny)?
3) czy przed butelkowaniem dodawac glukoze/cukier do butelek?
za wszelkie rady i informacje bede bardzo wdzieczny
serdecznie pozdrawiam,
Jarek
Zabieram sie niedlugo do mojej pierwszej warki. Zdecydowalem sie na piwo Hefe-Weizen.
Zakupilem w Browamatorze potrzebny zestaw (słód, opcja z zacieraniem)
Nurtują mnie następujące pytania:
1) czy w przypadku piwa pszenicznego stosowac fermentacje cicha?
2) czy chmielic na zimno (wydaje mi sie ze w przypadku tego piwa aromat chmielowy nie jest zbyt istotny)?
3) czy przed butelkowaniem dodawac glukoze/cukier do butelek?
za wszelkie rady i informacje bede bardzo wdzieczny
serdecznie pozdrawiam,
Jarek
Comment