Piwo karmelowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Piwo karmelowe

    Wiem, że jest ten temat, ale tytuł mnie odrzuca...

    Planuję uwarzyć coś babskiego ...

    Proponowana receptura (20l, 8-9blg):
    2,5kg wiedeński,
    0,6kg carahell.
    Zacieranie: 1h w 70-72*C.
    Chmielenie: 10g/60m Marynki i 20g/10m Lubelskiego.
    Myślę o dodaniu kakao...

    Macie jakieś pozytywne doświadczenia z takimi cudakami?
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    [...]
    Myślę o dodaniu kakao...

    Macie jakieś pozytywne doświadczenia z takimi cudakami?
    a to w jakim celu? jakie posmaki chcesz uzyskać dodając gorzkie, tłuste kakao

    może słód czekoladowy dla posmaków, laktoza dla słodyczy...

    a z kakao to doświadczenia w połączeniu z mlekiem polecam
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
      :jakie posmaki chcesz uzyskać dodając gorzkie, tłuste kakao ?
      Posmaki miałyby być kakaowe... Gorzkawe.
      Mam nieskotłuszczowe (10-12%) Kakao Królewskie Gellwe. Myślałem o dodaniu ok 20-40g na 20l. Nie wiem czy taka ilość tłuszczu będzie szkodliwa dla piwa? Chodzi chyba głównie o pianę (a raczej jej brak).
      Z drugiej strony dodatek kakao jest bardzo opcjonalne. Chodzi mi bardziej o sugestię dotyczące samej receptury.

      Comment

      • skandal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1439

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
        a z kakao to doświadczenia w połączeniu z mlekiem polecam
        To się kolega ignorancją wykazał. A stouta czekoladowego sposobem domowym to z czego się uzyskuje?! Raczej nie z dodania milki...

        Seta - ja dodałem na około 12l brzeczki 180g kakao rozcieńczonego w 800ml wody i smak był w sam raz ale miał to być właśnie stout czekoladowy. Filtrowałem kilkanaście razy takie niskotłuszczowe kakao przez papierowy filtr do kawy. Radzę to robić na gorąco i uzbroić się w cierpliwość. Później tłuszczu się nie obawiaj, w moim piwie była piękna, utrzymująca się, brązowawa piana. Kakao dodaj pod koniec fermentacji burzliwej. Możesz chyba zwiększyć ilość kakao bo ta ilość w 20l może być nie wyczuwalna.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Proponowana receptura (20l, 8-9blg):
          2,5kg wiedeński,
          0,6kg carahell.
          Zacieranie: 1h w 70-72*C.
          Chmielenie: 10g/60m Marynki i 20g/10m Lubelskiego.
          Myślę o dodaniu kakao...
          Zmieniłem troszkę skład - poszło 500g carahella i 150g biscuita. Nie będę dawał żadnych dodatków. Szczegóły pojawią się w moim wątku...

          Comment

          • strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal Wyświetlenie odpowiedzi
            To się kolega ignorancją wykazał. A stouta czekoladowego sposobem domowym to z czego się uzyskuje?! Raczej nie z dodania milki...

            [...].

            ...ale seta nie "czoklet stałta" (patrz temat) chciał uwarzyć, ino tylko a'la Karmi - więc mi do tego kakao niezbyt pasowało (ale rym)

            i poszło bez dodatków
            NORMALNOŚĆ



            Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #7
              Z karmelowym to racja ale tak pojechałeś z tym kakao jakby to nie wiadomo co było

              Comment

              Przetwarzanie...
              X