jak się pozbyć pleśni z butelek?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    jak się pozbyć pleśni z butelek?

    Mam trochę butelek po piwie, miały być do oddania do sklepu, ale jakoś nie miałem czasu i parę miechów postały na balkonie. Ponieważ później dostałem sprzęt do robienia piwa, myślałem żeby te butelki wykorzystać, ale niestety po oględzinach okazało się, że mają na dnie trochę pleśni (zapewne pleśń wyhodowała się na resztkach piwa z dna).

    Jak się tej pleśni najlepiej pozbyć, żeby w butelki później bezpiecznie rozlać piwo?
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam trochę butelek po piwie, miały być do oddania do sklepu, ale jakoś nie miałem czasu i parę miechów postały na balkonie. Ponieważ później dostałem sprzęt do robienia piwa, myślałem żeby te butelki wykorzystać, ale niestety po oględzinach okazało się, że mają na dnie trochę pleśni (zapewne pleśń wyhodowała się na resztkach piwa z dna).

    Jak się tej pleśni najlepiej pozbyć, żeby w butelki później bezpiecznie rozlać piwo?
    wymoczyć w roztworze chloru (booster, clorox) 1l /10-15l wody.
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #3
      Ja to robię zwykłą szczotką do butelek i płynem do mycia naczyń (jak są bardzo zapuszczone to najlepiej je wcześniej zalać odrobiną wody, wtedy pleśń namięknie i łatwiej ją usunąć) a później traktuję je roztworem piro.
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
        wymoczyć w roztworze chloru (booster, clorox) 1l /10-15l wody.
        Bez żartów, to jest za duże stężenie. Niebezpieczeństwo jest takie, że z tak stężonego roztworu wytrąca sie jakaś sól, która oblepia grudkami butelki bardzo skutecznie i to zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Ciężko się potem tego cholerstwa pozbyć. IMO 300ml na 10l w zupełności wystarczy.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #5
          5-7% roztwór sody kaustycznej na dobę i gotowe.
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • cyb
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.02
            • 76

            #6
            widzę ze przypadkiem poszło 2x, proszę moda o połączenie dwóch wątków

            Comment

            • cyb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.02
              • 76

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja to robię zwykłą szczotką do butelek i płynem do mycia naczyń (jak są bardzo zapuszczone to najlepiej je wcześniej zalać odrobiną wody, wtedy pleśń namięknie i łatwiej ją usunąć) a później traktuję je roztworem piro.
              Myślałem podobnie, ale obawiałem się czy to skutecznie eliminuje pleśń - skoro ktoś już tak robi i nie ma problemu, to będę musiał podobnie potraktować butelki.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3490

                #8
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                Przetwarzanie...
                X