Witam Wszystkich
Nadciąga dzień pierwszego warzenia. Jak już kilka dni temu wspominałem w korespondencji PW z Kopyrem, ponieważ kuchnia to terytorium mi przyjazne skacze od razu na pełną wodę i robię pszeniczniaka ze słodów. Poczytałem dosyć sporo na forum i uważam, że powinienem podołać temu zadaniu.
Dla uzyskania większej pewności oraz wyeliminowania części błędów zamieszczam poniżej zestaw sprzętowy jakim dysponuję, plan całej operacji oraz kilka pytań, na które nie znalazłem pełnych odpowiedzi.
Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość podczas czytania oraz o cenne wskazówki i porady.
Piwo pszeniczne z zestawu pszenicznego BA
SPRZĘT
Garnek do zacierania (warzelny)20 litrów
Termometr cyfrowy Brewferm
Jodowy wskaźnik skrobi (BA)
Dzbanek PP 1 litr (BA)
Fermentator z kranikiem i rurką
Wąż silikonowy + Łącznik + Zacisk na wąż(BA)
Filtrator z oplotu wężyka do wody
Siateczka do gotowania chmielu (BA)
Aerometr plus cylinder pomiarowy (BA)
Miarki do glukozy (BA)
PLAN
1.Mycie sprzętów (Ludwig do naczyń, oraz ewentualne wyparzanie lub dezynfekcja podchlorynem)
2. Przygotowanie 9 litrów wody do wymieszania ze słodem. (zachowanie proporcji 3,5:1 niemożliwe z uwagi na wielkości garnka warzelnego – 20 litrów)
3. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 45C (przerwa ferukilowa)
4. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 53C (przerwa białkowa)
(lub uwzględniajać porady Kopyra i rezygnacja z białkowej na rzecz przedłużenia ferukilowej)
5. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 63C (przerwa maltozowa)
6. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 72C aż do negatywnej próby jodowej
7. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 78 i przelanie do filtratora
8. Filtracja zacieru
9. Wysładzanie 2x3,5 litra wody 80C
10. Przelanie do garnka warzelnego i gotowanie z chmieleniem
11. Przelanie do fermentatora i uzupełnienie wodą do 20 litrów
12. Po osiągnięciu przez brzeczkę 20C zadanie drożdży ( drożdże suche z BA)
13. Fermentacja burzliwa około 7 dni
14. Fermentacja cicha około 7 dni
15. Roztwór ok. 200g glukozy - mieszania z młodym piwem i rozlanie do butelek
16. Leżakowanie 2 tygodnie w temp około 20 C a następnie 4 tygodnie w niższej.
PYTANIA
1.Czy ktoś zacierał na płycie grzewczej, bo waga garnka plus jego zawartości to ponad 20 kg. Czy płyta to wytrzyma?
2.Czy z po zacieraniu przelewać wężem do filtratora czy np. jakimś dzbankiem/garnkiem lub wprost poprzez przechylenie garnka warzelnego?
3.Czy wężem silikonowym można przelewać ciecz o temp około 100 C?
4.Czy do fermentatora przelewać gorącą brzeczkę czy też poczekać aż przestygnie do powiedzmy 50 C?
5.Czy po gotowaniu brzeczki przelewać do fermentatora wężem czy można dzbankiem/garnkiem lub wprost przez przechylenie garnka warzelnego?
6.Suche drożdże Safbrew WB-06 – czy robić starter (i jak) czy zadać od razu do fermentatora ?
7.Wodę chcę użyć Ustroniankę z 5 litrowych baniaczków. Czy przegotować ją przed :
- zacieraniem?
- wysładzaniem?
- uzupełnianiem w przed fermentacją?
Z nadziejami na wyrozumiałą pomoc
Pozdrawiam
Rafał
Nadciąga dzień pierwszego warzenia. Jak już kilka dni temu wspominałem w korespondencji PW z Kopyrem, ponieważ kuchnia to terytorium mi przyjazne skacze od razu na pełną wodę i robię pszeniczniaka ze słodów. Poczytałem dosyć sporo na forum i uważam, że powinienem podołać temu zadaniu.
Dla uzyskania większej pewności oraz wyeliminowania części błędów zamieszczam poniżej zestaw sprzętowy jakim dysponuję, plan całej operacji oraz kilka pytań, na które nie znalazłem pełnych odpowiedzi.
Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość podczas czytania oraz o cenne wskazówki i porady.
Piwo pszeniczne z zestawu pszenicznego BA
SPRZĘT
Garnek do zacierania (warzelny)20 litrów
Termometr cyfrowy Brewferm
Jodowy wskaźnik skrobi (BA)
Dzbanek PP 1 litr (BA)
Fermentator z kranikiem i rurką
Wąż silikonowy + Łącznik + Zacisk na wąż(BA)
Filtrator z oplotu wężyka do wody
Siateczka do gotowania chmielu (BA)
Aerometr plus cylinder pomiarowy (BA)
Miarki do glukozy (BA)
PLAN
1.Mycie sprzętów (Ludwig do naczyń, oraz ewentualne wyparzanie lub dezynfekcja podchlorynem)
2. Przygotowanie 9 litrów wody do wymieszania ze słodem. (zachowanie proporcji 3,5:1 niemożliwe z uwagi na wielkości garnka warzelnego – 20 litrów)
3. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 45C (przerwa ferukilowa)
4. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 53C (przerwa białkowa)
(lub uwzględniajać porady Kopyra i rezygnacja z białkowej na rzecz przedłużenia ferukilowej)
5. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 63C (przerwa maltozowa)
6. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 72C aż do negatywnej próby jodowej
7. Doprowadzenie mieszaniny do temperatury 78 i przelanie do filtratora
8. Filtracja zacieru
9. Wysładzanie 2x3,5 litra wody 80C
10. Przelanie do garnka warzelnego i gotowanie z chmieleniem
11. Przelanie do fermentatora i uzupełnienie wodą do 20 litrów
12. Po osiągnięciu przez brzeczkę 20C zadanie drożdży ( drożdże suche z BA)
13. Fermentacja burzliwa około 7 dni
14. Fermentacja cicha około 7 dni
15. Roztwór ok. 200g glukozy - mieszania z młodym piwem i rozlanie do butelek
16. Leżakowanie 2 tygodnie w temp około 20 C a następnie 4 tygodnie w niższej.
PYTANIA
1.Czy ktoś zacierał na płycie grzewczej, bo waga garnka plus jego zawartości to ponad 20 kg. Czy płyta to wytrzyma?
2.Czy z po zacieraniu przelewać wężem do filtratora czy np. jakimś dzbankiem/garnkiem lub wprost poprzez przechylenie garnka warzelnego?
3.Czy wężem silikonowym można przelewać ciecz o temp około 100 C?
4.Czy do fermentatora przelewać gorącą brzeczkę czy też poczekać aż przestygnie do powiedzmy 50 C?
5.Czy po gotowaniu brzeczki przelewać do fermentatora wężem czy można dzbankiem/garnkiem lub wprost przez przechylenie garnka warzelnego?
6.Suche drożdże Safbrew WB-06 – czy robić starter (i jak) czy zadać od razu do fermentatora ?
7.Wodę chcę użyć Ustroniankę z 5 litrowych baniaczków. Czy przegotować ją przed :
- zacieraniem?
- wysładzaniem?
- uzupełnianiem w przed fermentacją?
Z nadziejami na wyrozumiałą pomoc
Pozdrawiam
Rafał
Comment