Witajcie
Jestem tu nowy przeszperałem nieco Wasze zacne forum i narobilo mi to tylko większego smaka na własne piwko. Wraz z dwoma kumplami rzucamy sie w wir piwowarstwa w skali 'nano'. Zaczynamy od brewkita (a konkretnie trzech różnych) Cooper'sa.
Sprzedawca wyjasnil nam ze do kit'a nalezy dodac cukier (lub glukoze). Na forum doszukalem sie informacji ze bardziej 'prawidłowo' jest dodac ekstrakt słodowy. I ze 1kg cukru = ~1,5 kg ekstraktu suchego jasnego (o ile czegos nie pomieszalem) Moje pytania:
1. Coopers zaleca 500g ekstratu PLUS glukoze (300g). Czemu nie dac samego ekstraktu ?
2. Czy ekstraktu mozna takze uzyc do nagazowania piwa (zamiast cukru/glukozy wsypywanej do butelek) ? Czy przelicznik jest identyczny ?
3. Jaki to wlasciwie ma byc ekstrakt słodowy ? Suchy, jasny, niechmielony, niekonserwowany tak ?
4. Czy wogole bazujac na 'kit'ach jest sens kombinowac z ekstraktem czy raczej przeciwnie - zbedny wydatek ?
5. Czy ekstrakt słodowy suchy jasny dla przemyslu spozywczego to inny ekstrakt niz te uzywane w browarnictwie ? Nie jest konserwowany.
Pozdrowienia i licze na Wasza pomoc !
Jestem tu nowy przeszperałem nieco Wasze zacne forum i narobilo mi to tylko większego smaka na własne piwko. Wraz z dwoma kumplami rzucamy sie w wir piwowarstwa w skali 'nano'. Zaczynamy od brewkita (a konkretnie trzech różnych) Cooper'sa.
Sprzedawca wyjasnil nam ze do kit'a nalezy dodac cukier (lub glukoze). Na forum doszukalem sie informacji ze bardziej 'prawidłowo' jest dodac ekstrakt słodowy. I ze 1kg cukru = ~1,5 kg ekstraktu suchego jasnego (o ile czegos nie pomieszalem) Moje pytania:
1. Coopers zaleca 500g ekstratu PLUS glukoze (300g). Czemu nie dac samego ekstraktu ?
2. Czy ekstraktu mozna takze uzyc do nagazowania piwa (zamiast cukru/glukozy wsypywanej do butelek) ? Czy przelicznik jest identyczny ?
3. Jaki to wlasciwie ma byc ekstrakt słodowy ? Suchy, jasny, niechmielony, niekonserwowany tak ?
4. Czy wogole bazujac na 'kit'ach jest sens kombinowac z ekstraktem czy raczej przeciwnie - zbedny wydatek ?
5. Czy ekstrakt słodowy suchy jasny dla przemyslu spozywczego to inny ekstrakt niz te uzywane w browarnictwie ? Nie jest konserwowany.
Pozdrowienia i licze na Wasza pomoc !
Comment