Pierwsza warka - brewkit + glukoza czy ekstrakt ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

    #16
    Na to co skopaliście czy nie niech się wypowiadają bardziej doświadczeni, moim zdaniem trochę szybko spadło Blg, ja mam trochę inne doświadczenia.
    A o ekstrakcie do refermentacji jest na forum info ja nie doczytałem i mam piwo bez gazu, teraz muszę dopalacz z glukozy robić ;((
    Poszukaj na forum nie będzie to czas stracony.

    pozdrawiam
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • Kane66
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.03
      • 19

      #17
      Ok, raport po pewnym czasie dla potomnosci:

      Blg spadlo szybko we wszystkich 3 fermentacjach ktore przeprowadzilismy, wlascwie niezaleznie od T, roznice byly moze w godzinach - napewno nie w dobach. Temp zawieraly sie w przedzialach 18-23st C.

      Piwo IPA (brewkit Coopers) wyszlo niezle, goryczka opada w miare lezakowania tego piwa. Teraz po dwoch tygodniach jest nawet niezle acz 'artyzem' sie nie cechuje. Dobry browar.

      Piwo Draught (brewkit Coopersa) po tygodniu jest juz bardzo fajny, smakowal wszystkim ktorzy go testowali. Polezakuje wiecej - obaczymy.

      Stouta posadzilismy w butelki dzis.

      Co do ekstraktu: zastosowalismy 5-6ml ekstraktu per butelka. Mamy ekstrakt słodowy syrop ktory ma stezenie 75% m/m i wg WES'a nalezy go przeliczac na suchy w stosunku 1:1 tj 1kg suchego = 1litr tego syropu. Gaz jest, butelek nie rozsadza.

      Na dniach dostane probki ekstraktow slodowych suchych przeznaczonych dla przemyslu spozywczego i planuejmy je uzyc do refermentacji w kolejnych piwach. O ewentualnych efektach czy tez zastosowanych markach (nie beda to polskie ekstrakty) dam info.

      Comment

      • Rosiak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.03
        • 17

        #18
        czyli zastosuje sie do twojej rady skoro mowisz ze syrop i suchy bedzie 1:1 Mam jeszcze jedno pytanie czy miarki do cukru dostepne na rynki (4g i 6g) beda odmierzaly taka sama wagowa ilosc ekstraktu co cukru?

        Comment

        • cyb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.02
          • 76

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam jeszcze jedno pytanie czy miarki do cukru dostepne na rynki (4g i 6g) beda odmierzaly taka sama wagowa ilosc ekstraktu co cukru?
          na 95% nie - w końcu miarka odmierza określoną OBJĘTOŚĆ, przy której cukier waży 4g...
          ekstrakt na pewno nie ma takiego samego ciężaru właściwego co cukier...

          Comment

          • Rosiak
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 17

            #20
            to za kazdym razem trzeba wazyc? Nie ma jakiejs miarki? Jesli zrobi sie brewkita na cukrze to czy pomoze cos jesli do butelek bedzie sie sypalo zamiast cukru ekstrakt czy juz po sprawie jest i bedzie kwaskowe?

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
              to za kazdym razem trzeba wazyc? Nie ma jakiejs miarki? Jesli zrobi sie brewkita na cukrze to czy pomoze cos jesli do butelek bedzie sie sypalo zamiast cukru ekstrakt czy juz po sprawie jest i bedzie kwaskowe?
              Cukier, czy ekstrakt nic nie mają do kawskowości, czy kwaśności.
              Cukier jako baza do brewkita, wpływa na pogorszenie smaku, głównie poprzez produkcję bimbrowych posmaków. Dodawanie suchego ekstraktu do brewkita, do którego wcześniej dodano cukier, jest kompletnie bez sensu. Cukier dodałeś dlatego, żeby było taniej, no to bądź konsekwentny i nie szastaj kasą przy refermentacji. Różnicy nie odczujesz, zwłaszcza przy tak dużym dodatku cukru wcześniej.
              Co do kwaśności, to piwo nie powinno być kwaśne, jednak trzeba rozróżnić delikatną kwaskowość, czy smak, który takim się wydaje od ewidentnego kwasu. Jako początkującemu będzie ci raczej trudno to zrobić, jednakowoż, jeśli piwo jest niesmaczne i wyraźnie kwaśne, to znaczy, ze załapałeś jakąś infekcję i piwo nadaje się do kanału. Dla nabrania wprawy możesz je zabutelkować, lub np., rozlać w PETy (mniej roboty). No i jak nawarzyłeś piwa to musisz je wypić Znajomych lepiej nie częstuj.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Rosiak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.03
                • 17

                #22
                jeszcze nie wiem jakie bedzie tylko w sklepie zasugerowali ze robione na cukrze bedzie kwasne a dodanie cukry nie bylo dla obnizenia kosztow tylko raczej brak wiedzy po co oszczedzac 30 zl i miec scieki zamiast czegos konkretnego

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
                  jeszcze nie wiem jakie bedzie tylko w sklepie zasugerowali ze robione na cukrze bedzie kwasne a dodanie cukry nie bylo dla obnizenia kosztow tylko raczej brak wiedzy po co oszczedzac 30 zl i miec scieki zamiast czegos konkretnego
                  cukier słodzi a nie kwasi
                  ponawiam prośbę o używanie polskiech znaków
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Rosiak
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.03
                    • 17

                    #24
                    Zobaczymy co z tego wyjdzie Już się poprawiam z tymi znakami :P

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X