Pierwsza warka pszeniczniaka z BA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darth_voyt
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 26

    #1

    Pierwsza warka pszeniczniaka z BA

    Witam

    Poczyniłem pierwszą warkę z brew-kita z BA. Jest to mój ukochany pszeniczniak.
    Wszystko poszło zgodnie z planem. Fermentuje już 5 dzień. Zeszło do 4,5 blg, ale wydaje mi się, że drożdze wciąz pracują bo powierzchnia brzeczki co chwila się rusza.
    Była ładna piana, teraz troszkę spadła, a właściwie już jej prawie nie ma.
    Co mnie martwi to to, że na powierzchni lekkiej pianki zaczęły się pojawiać malutkie obszary bardzo białej takiej bardziej skondensowanej pianki...Czy mam podejrzewać, że to pleśń?

    W smaku nie czuć, że jest kwaśne, smakuje jak wygazowane, kilku dniowe piwo, ale martwi mnie to coś na wierzchu.

    Poradzicie coś? Będę wdzięczny.
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Najlepiej jakbyś fotkę zamieścił, na 90% są to drobne bąbelki CO2. W tej fazie fermentacji piwu nie powinno już nic złego się stać, uważaj żeby nie napowietrzyć przy rozlewie.

    Comment

    • darth_voyt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.03
      • 26

      #3
      Muszę uściślić moją wypowiedź.
      Fotkę zamieszczę wieczorkiem, bo teraz w pracy siedzę
      Opiszę to dokładniej. Piana na brzeczce jest bardzo rozrzedzona, tak jak wielu opisywało, że proces ostrej pracy już się powoli kończy, natomiast właśnie przestraszyłem się tych kilku malutkich skupisk takiej widocznie bielszej pianki od pozostałej pianki. Nie ma tego dużo, ale straszy
      Fermentacja odbywa się w fermentorze BA z kranikiem, zlewać będę do butelek bezpośrednio z kranika. Nie mam możliwości zrobienia cichej w pojemniku.
      Czy jeśli wczoraj zmierzone BLG miało 4,5, i dziś po pomiarze wyjdzie mi tyle samo, to już mogę butelkować? Dodam, że brzeczka co jakiś czas jeszcze się rusza.

      Dziękuje mark33 za szybką odpowiedź. Podzielicie się większą wiedzą?
      Pozdrawiam

      PS. A właściwie to muszę za chwilę wskoczyć w dział powitania
      Czy jest tutaj możliwość edycji postów?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Te małe skupiska pianki to są pracujące drożdże. 4,5 blg na pszeniczniaka to za dużo, nie zlewaj do butelek, niech jeszcze popracują.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • darth_voyt
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.03
          • 26

          #5
          Dziękuję Marusiu

          Dziś cyknę fotkę i pokaże co i jak..

          4,5 za dużo? Kurcze, widać ze lepiej nie warzyć piwka z instrukcji..

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6



            I tak dalej i dalej...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • darth_voyt
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.03
              • 26

              #7
              Przperaszam...nie mogę wyedytować mojego posta.

              Pytanie do Marusi: do ilu powinien odfermentować przeniczniak?
              Te 4,5 blg jest zmierzone w temp. 21 st. C ( przynajmniej tyle mi pokazuje termometr z BA na fermentorze).

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                A tu jest przydatna tabelka
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • darth_voyt
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.03
                  • 26

                  #9
                  Dzięki fidoangel. Twoje info na pewno się przyda.
                  Generalnie to z tym otwieraniem to już sam nie wiem, jedni piszą, że można i nie szkodzi, drudzy piszą, że lepiej nie, a jak sami wiecie, ciekawość jest straszna. Szczególnie gdy się to robi po raz pierwszy

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    Trzeba będzie pogadać z ARTem i zakupić dla "młodych" szklany balon do fermentacji ,żeby mogli oglądać co się dzieje z piwem na poszczególnych etapach.Jak już się napatrzą i zaspokoją ciekawość to przekażą balon następnemu młodemu aby następny ...i następny...i następny...
                    Bardzo dobra pomysła to jest
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • aqqq
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.12
                      • 56

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                      Trzeba będzie pogadać z ARTem i zakupić dla "młodych" szklany balon[...]
                      To może lepiej zrobić jeden film z fermentacji w balonie, opatrzony fachowym komentarzem?
                      Do tego kilka fotek pokazujących typowe zakażenia i mikro kompendium gotowe

                      Comment

                      • Stasiek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.02
                        • 609

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq
                        To może lepiej zrobić jeden film z fermentacji w balonie
                        Taki film już jest.
                        Kilka dni fermentacji burzliwej w 3 minutowym poklatkowym filmie: http://pl.youtube.com/watch?v=wV15YKD2ydU

                        Comment

                        • darth_voyt
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.03
                          • 26

                          #13
                          Witam ponownie

                          Oto zdjęcia mojej brzeczki.
                          Jest ok? Czy czas zacząć się stresować, że coś idzie nie tak?

                          Pozdrawiam

                          Zdjęcie 1
                          Zdjęcie 2
                          Zdjęcie 3
                          Zdjęcie 4
                          Zdjęcie 5

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #14
                            jest ok, to osady drożdżowo-chmielowe
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • aqqq
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.12
                              • 56

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                              Taki film już jest.
                              Znam ten film, jest świetny, ale pokazuje proces w nieprzezroczystym pojemniku w widoku z góry. Myślałem o filmie, w którym kamera patrzy z boku baniaka a z przeciwnej strony umieszczone jest jakieś źródło światła.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
                                bastion
                                Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
                                Dominantą rynku jest spory gotycki...
                                2023-10-13, 18:44
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • ziomalisz
                                Fermentacja nie rusza?
                                ziomalisz
                                Mam pytanie czy fermentacje ruszyla czy musze dodac kolejne drożdże ?piwko zrobiłem ok 18;30 w piątek nie mierzylem blg Temperatura jak dodalem drożde ok 25C przez ten okres czasu ZERO Piany, blg teraz wynosi 3-4blg , nie mozliwe ze przegapilem piane bo sprawdzalem co 6h przebieg srednio. jak sie...
                                2018-05-21, 18:32
                              • heckler
                                Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                                heckler
                                U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                                Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                                2023-06-14, 10:38
                              • dadek
                                Darmstadt, Goebelstraße 7, Braustüb'l - Darmstädter Privatbrauerei
                                dadek
                                Największy browar w Darmstadt (produkcja około 80 tyś.hl rocznie) powstały w 1886 roku znajduje się naprzeciwko głównego dworca kolejowego, dlatego wpadłem tu pod wieczór 22.07.2022 by potem spokojnie zdążyć na pociąg.
                                Jest tu bardzo ładna stylowa knajpa firmowa, cała w jaśniejszym...
                                2022-10-23, 23:43
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...