Pierwsza warka pszeniczniaka z BA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darth_voyt
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 26

    #16
    hmmm..
    Jestem w kropce. Dziś mija 6 dzień od początku fermentacji i zmierzyłem sobie blg.
    Zdziwiłem się mocno, ponieważ wskazuje mi 5 blg
    Kilka dni temu jak sprawdzałem to było 4,5.
    Kurde coś nie teges? Jeśli jutro będzie tak samo to myślę, że piwko zleję do butelek.
    Chociaż martwi mnie to, bo Marusia napisała, że jak na przeniczniaka to dość dużo, żeby butelkować.

    Poradźcie proszę.

    Pozdrawiam

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Coś pomiary nie teges, zwróć uwagę na drobne bąbelki gazu oblepiające balingomierz, zawyżają pomiary.
      Po 7 dniach raczej się zlewa na cichą bądź butelkuje. Ważna jest temperatura fermentacji, kiedy się rozpoczęła, ilość zadanych drożdży itd.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-03-15, 19:30.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Coś pomiary nie teges
        Też tak myślę - może skalibruj ballingometr? Wrzuć go do menzurki z wodą o temperaturze 20 stopni i sprawdź, czy aby na pewno wskazuje 0 blg.

        4,5 blg to nie jest za dużo "jak na pszeniczniaka" tylko za dużo jak na piwo o blg 10-12 brzeczki nastawnej - bo zakładam, że takie miałeś.

        Natomiast w zasadzie już 4 blg, jesli piwo przestało fermentować, można butelkować, bardzo często miałam takie przypadki.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darth_voyt

          Poczyniłem pierwszą warkę z brew-kita z BA. Jest to mój ukochany pszeniczniak.
          Fajnie by było, jakbyś rozwinął tę myśl, bo zajrzałam na stronę Browamatora i nie znalazłam brewkita pszenicznego
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • darth_voyt
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 26

            #20
            Hej

            Powiem tak. Balingomierz sprawdzałem już wcześniej, i pokazuje 0 w 20 st. więc chyba jest w porządku. natomiast w menzurce rzeczywiście mi się troszkę bąbelków unosi do góry. Piwko jest delikatnie nagazowane.
            Hmm..no nic..jutro sprawdzę znowu, jeśli będzie taki sam wynik to butelkuję. Wydaje mi się, że drożdże już przestały pracować bo nic mi już nie bąbelkuje na powierzchnię brzeczki.

            Jak coś to będę pisał w tym temacie.

            Comment

            • darth_voyt
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.03
              • 26

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Fajnie by było, jakbyś rozwinął tę myśl, bo zajrzałam na stronę Browamatora i nie znalazłam brewkita pszenicznego
              To jest John Bull Wheat Beer 1.8 kg + ekstrakt słodowy 1,6 kg.
              Natomiast zauważyłem kilka dni po zakupie, że BA wycofał go ze sprzedaży i obecnie są inne.

              Comment

              • darth_voyt
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.03
                • 26

                #22
                Acha. Jeszcze jedno. termometr na fermentorze pokazuje mi 21-21,5 st. więc możliwe żeby brzeczka miała dokładnie taką temperaturę i z tego powodu balingomierz zawyża wynik?
                Ale żeby aż o tyle zawyżał?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Po zdjęciach widać, że fermentacja już się skończyła. Skoro w instrukcji wspominają, że przy 4 blg butelkowac, to może jakieś słabo odfermentowywujące drożdże są w komplecie i ni etrzeba się więc tym przejmować

                  Różnica 1-2 stopni za wiele na wskazania ballingometru nie wpływa - Fido zamieścił Ci linka do tabelki przeliczeniowej.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • darth_voyt
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.03
                    • 26

                    #24
                    Piwko zabutelkowane z dodatkiem glukozy.
                    Mam pytanie. czy jeśli rzeczywiście jest dość wysokie blg. (w moim przypadku 5 ) to istnieje ryzyko eksplozji butelek?
                    Czy mam sie stresować znowu, że będzie potop w domku?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Eksplozja niekoniecznie, ale może być przegazowane. Ale nie musi - różnie to bywa Najwyżej będziesz otwierał w wannie i lał do 3 kufli
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • darth_voyt
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.03
                        • 26

                        #26
                        Dziękuję za info.

                        Kurde zbrakło mi butelek i zostały mi tylko twist off'y Carlsberga.
                        Próbowałem zakapslować na sucho i kapsel się trzyma, ale nie wiem czy wytrzyma z piwkiem. Kapslować, czy może resztkę wlać do PET'a ? zostało tak na 4-5 butelek.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • bastion
                          Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
                          bastion
                          Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
                          Dominantą rynku jest spory gotycki...
                          2023-10-13, 18:44
                        • dadek
                          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                          dadek
                          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                          2024-10-23, 00:37
                        • ziomalisz
                          Fermentacja nie rusza?
                          ziomalisz
                          Mam pytanie czy fermentacje ruszyla czy musze dodac kolejne drożdże ?piwko zrobiłem ok 18;30 w piątek nie mierzylem blg Temperatura jak dodalem drożde ok 25C przez ten okres czasu ZERO Piany, blg teraz wynosi 3-4blg , nie mozliwe ze przegapilem piane bo sprawdzalem co 6h przebieg srednio. jak sie...
                          2018-05-21, 18:32
                        • heckler
                          Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
                          heckler
                          U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

                          Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
                          2023-06-14, 10:38
                        • dadek
                          Darmstadt, Goebelstraße 7, Braustüb'l - Darmstädter Privatbrauerei
                          dadek
                          Największy browar w Darmstadt (produkcja około 80 tyś.hl rocznie) powstały w 1886 roku znajduje się naprzeciwko głównego dworca kolejowego, dlatego wpadłem tu pod wieczór 22.07.2022 by potem spokojnie zdążyć na pociąg.
                          Jest tu bardzo ładna stylowa knajpa firmowa, cała w jaśniejszym...
                          2022-10-23, 23:43
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...