Pierwsza warka pszeniczniaka z BA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darth_voyt
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 26

hmmm..
    Jestem w kropce. Dziś mija 6 dzień od początku fermentacji i zmierzyłem sobie blg.
    Zdziwiłem się mocno, ponieważ wskazuje mi 5 blg
    Kilka dni temu jak sprawdzałem to było 4,5.
    Kurde coś nie teges? Jeśli jutro będzie tak samo to myślę, że piwko zleję do butelek.
    Chociaż martwi mnie to, bo Marusia napisała, że jak na przeniczniaka to dość dużo, żeby butelkować.

Poradźcie proszę.

Pozdrawiam

Comment

• mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

Coś pomiary nie teges, zwróć uwagę na drobne bąbelki gazu oblepiające balingomierz, zawyżają pomiary.
      Po 7 dniach raczej się zlewa na cichą bądź butelkuje. Ważna jest temperatura fermentacji, kiedy się rozpoczęła, ilość zadanych drożdży itd.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-03-15, 19:30.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        Coś pomiary nie teges
        Też tak myślę - może skalibruj ballingometr? Wrzuć go do menzurki z wodą o temperaturze 20 stopni i sprawdź, czy aby na pewno wskazuje 0 blg.

4,5 blg to nie jest za dużo "jak na pszeniczniaka" tylko za dużo jak na piwo o blg 10-12 brzeczki nastawnej - bo zakładam, że takie miałeś.

Natomiast w zasadzie już 4 blg, jesli piwo przestało fermentować, można butelkować, bardzo często miałam takie przypadki.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darth_voyt Wyświetlenie odpowiedzi

Poczyniłem pierwszą warkę z brew-kita z BA. Jest to mój ukochany pszeniczniak.
          Fajnie by było, jakbyś rozwinął tę myśl, bo zajrzałam na stronę Browamatora i nie znalazłam brewkita pszenicznego

www.wrowar.com.pl

Comment

• darth_voyt
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.03
            • 26

Hej

Powiem tak. Balingomierz sprawdzałem już wcześniej, i pokazuje 0 w 20 st. więc chyba jest w porządku. natomiast w menzurce rzeczywiście mi się troszkę bąbelków unosi do góry. Piwko jest delikatnie nagazowane.
            Hmm..no nic..jutro sprawdzę znowu, jeśli będzie taki sam wynik to butelkuję. Wydaje mi się, że drożdże już przestały pracować bo nic mi już nie bąbelkuje na powierzchnię brzeczki.

Jak coś to będę pisał w tym temacie.

Comment

• darth_voyt
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.03
              • 26

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Fajnie by było, jakbyś rozwinął tę myśl, bo zajrzałam na stronę Browamatora i nie znalazłam brewkita pszenicznego
              To jest John Bull Wheat Beer 1.8 kg + ekstrakt słodowy 1,6 kg.
              Natomiast zauważyłem kilka dni po zakupie, że BA wycofał go ze sprzedaży i obecnie są inne.

Comment

• darth_voyt
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.03
                • 26

Acha. Jeszcze jedno. termometr na fermentorze pokazuje mi 21-21,5 st. więc możliwe żeby brzeczka miała dokładnie taką temperaturę i z tego powodu balingomierz zawyża wynik?
                Ale żeby aż o tyle zawyżał?

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Po zdjęciach widać, że fermentacja już się skończyła. Skoro w instrukcji wspominają, że przy 4 blg butelkowac, to może jakieś słabo odfermentowywujące drożdże są w komplecie i ni etrzeba się więc tym przejmować

Różnica 1-2 stopni za wiele na wskazania ballingometru nie wpływa - Fido zamieścił Ci linka do tabelki przeliczeniowej.

www.wrowar.com.pl

Comment

• darth_voyt
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.03
                    • 26

Piwko zabutelkowane z dodatkiem glukozy.
                    Mam pytanie. czy jeśli rzeczywiście jest dość wysokie blg. (w moim przypadku 5 ) to istnieje ryzyko eksplozji butelek?
                    Czy mam sie stresować znowu, że będzie potop w domku?

Comment

• Marusia
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

Eksplozja niekoniecznie, ale może być przegazowane. Ale nie musi - różnie to bywa Najwyżej będziesz otwierał w wannie i lał do 3 kufli

www.wrowar.com.pl

Comment

• darth_voyt
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.03
                        • 26

Dziękuję za info.

Kurde zbrakło mi butelek i zostały mi tylko twist off'y Carlsberga.
                        Próbowałem zakapslować na sucho i kapsel się trzyma, ale nie wiem czy wytrzyma z piwkiem. Kapslować, czy może resztkę wlać do PET'a ? zostało tak na 4-5 butelek.

Comment

Przetwarzanie...
                        X