fermentacja i temperatura - zgryz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    #1

    fermentacja i temperatura - zgryz

    Planowałem fermentator na czas fermentacji postawić w kuchni, tyle że termometr pokojowy wskazuje temperaturę 25-26 stopni w miejscu, gdzie by stal fermentator - a to chyba trochę za dużo chyba.

    Zna ktoś jakąś metodę schłodzenia fermentatora, która dałoby się zastosować w bloku?
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #2
    Skręcić kaloryfer trochę? :-)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      albo warzyc klasztorne
      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-03-15, 22:08.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • cyb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.02
        • 76

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
        Skręcić kaloryfer trochę? :-)
        sie nie da, bo i tak juz nie grzeja.
        blok ma dobre ocieplenie + troche dzialan typowo ludzkich w kuchni i taka temperatura sie robi...

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
          sie nie da, bo i tak juz nie grzeja.
          blok ma dobre ocieplenie + troche dzialan typowo ludzkich w kuchni i taka temperatura sie robi...
          Może owinięcie mokrą szmatą? O kilka stopni powinno zejść, jeśli szmata będzie stale wilgotna.
          Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-03-16, 01:20.

          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            #6
            Ja jako, że zimę niezbyt miałem obfitą piwowarsko, będę musiał nadrabiać zaległości wiosną a może nawet latem. Temperatury, wiadomo, nie będą sprzyjające. Zamierzam zrobić coś w rodzaju skrzyni ze styropianu i do tego wrzucić kilka petów z zamrożoną wodą, co skutecznie obniży temperaturę. Gdzieś na forum były zdjęcia pomocne przy konstruowaniu czegoś takiego
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • GaGacek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.08
              • 96

              #7
              ja zanoszę fermentor do piwnicy
              [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
              Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                okno otworzyć/uchylić.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5618

                  #9
                  Może ten temat coś pomoże.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                    Gdzieś na forum były zdjęcia pomocne przy konstruowaniu czegoś takiego
                    A proszę, oto i temacik:
                    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                      Może ten temat coś pomoże.
                      Tjaaaa....
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • cyb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.02
                        • 76

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        pytanko: wkładasz butelki do pudełka ze styropianu obok fermentatora - czy nie skrapla sie na tych butelkach para wodna z powietrza i nie robi się kałuża pod butelką?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Żadna kałuża się nie robi, owszem, butelka oszroniona i nieco mokro pod, ale bez przesady
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • cyb
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.02
                            • 76

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Żadna kałuża się nie robi, owszem, butelka oszroniona i nieco mokro pod, ale bez przesady
                            aha, czyli luzik... pod butelkę można postawić byle spodek.
                            de facto na razie wystarczy pudelko kartonowe (pewnie nawet te, w którym był fermentator) okleić styropianem i można warzyć piffko górnej fermentacji...

                            a już zdążyłem po przeczytaniu poleconego wątku wyciągnąć jakieś wnioski i nawet zaproponować jakieś rozwiązanie techniczne (dla tych co mają już chłodnicę) ;-)

                            iloma butelkami PET chłodzisz fermentator?

                            Comment

                            • Terry
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 148

                              #15
                              Do wyboru 2 opcje proste w swej prostocie.
                              Pierwsza natury szczególnej - przestawić fermentor w inne miejsce
                              Druga natury ogólnej - otworzyć okno i to szeroko. Pomijam kwestie że kiszenie się w pomieszczeniu gdzie jest 26 stopni jest niezdrowe, ale jak można wytrzymać w takim gorącu?

                              Ja trzymam fermentory w pokoju. Obecnie mam temperaturę 16 stopni. Wiem ja z kolei przeginam w drugą stronę ale wystarczy niewielki przewiew i przy tych temperaturach na zewnątrz bez problemu można utrzymać przepisowe (dla warki i ludzi) 18-20 stopni

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • smir
                                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                smir
                                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                ...
                                2021-05-24, 21:09
                              • balon91
                                porada dotycząca temperatury
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                2021-07-10, 13:47
                              • bartek90
                                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                bartek90
                                Cześć wszystkim,
                                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                2020-05-14, 12:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...