Ten pierwszy raz i pytanie o sok jabłkowy w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daszir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 12

    Ten pierwszy raz i pytanie o sok jabłkowy w piwie

    Witam serdecznie.
    Właśnie nastawiłem pierwszą wareczkę. Spokojnie się pieni się w piwniczce.
    Dobór składników wyszedl mi troszeczkę przypadkowy ale za to efekt już na tym etapie mnie zadowala.
    skład:

    Muttons Premium Bitter – klasa Premium 1,5 kg ekstrakt słodowy chmielony
    Ekstrakt John Bull Amber (ciemny bursztyn) 1,6 kg
    Ekstrakt w proszku ciemny bursztyn (refermentacja)
    woda mineralka z Lidla taka najtańsza w baniakach po 5 litrów.

    Wrażenia zapachowe po 12 godzinach od zadania drożdży - hmm słodziutki świeży okocim palony czyli piwko jakie lubię

    Jedyny minus to brak zrozumienia połowicy ale postaram się to zmienić warząc piwko specjalnie dla niej. Jakieś takie redsowate

    A na razie muszę się wstrzymywać się przed odwiedzaniem piwniczki i zaglądaniem do piwka.

    Wszystkim co pierwszy raz i nie pierwszy raz ważą życzę Na Zdrowie
  • Daszir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 12

    #2
    Witam. Jako że nie mogę znaleźć edycji to dopisze resztę jakiej nie ma w poście.
    Pytanie jest takie
    Czy można było by dodać do piwka z jasnych ekstraktów powiedzmy 10%objętość soku jabłkowego świeżo wyciskanego i gotowanego z imbirem.
    Czy kwasowość jabłek wpłynęła by w znaczący sposób na możliwości pracy drożdży i czy ktoś już podobnych manewrów probował.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3490

      #3
      Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-03-17, 14:22.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Przetwarzanie...
      X