Ten pierwszy raz i pytanie o sok jabłkowy w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Daszir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 12

    #1

    Ten pierwszy raz i pytanie o sok jabłkowy w piwie

    Witam serdecznie.
    Właśnie nastawiłem pierwszą wareczkę. Spokojnie się pieni się w piwniczce.
    Dobór składników wyszedl mi troszeczkę przypadkowy ale za to efekt już na tym etapie mnie zadowala.
    skład:

    Muttons Premium Bitter – klasa Premium 1,5 kg ekstrakt słodowy chmielony
    Ekstrakt John Bull Amber (ciemny bursztyn) 1,6 kg
    Ekstrakt w proszku ciemny bursztyn (refermentacja)
    woda mineralka z Lidla taka najtańsza w baniakach po 5 litrów.

    Wrażenia zapachowe po 12 godzinach od zadania drożdży - hmm słodziutki świeży okocim palony czyli piwko jakie lubię

    Jedyny minus to brak zrozumienia połowicy ale postaram się to zmienić warząc piwko specjalnie dla niej. Jakieś takie redsowate

    A na razie muszę się wstrzymywać się przed odwiedzaniem piwniczki i zaglądaniem do piwka.

    Wszystkim co pierwszy raz i nie pierwszy raz ważą życzę Na Zdrowie
  • Daszir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 12

    #2
    Witam. Jako że nie mogę znaleźć edycji to dopisze resztę jakiej nie ma w poście.
    Pytanie jest takie
    Czy można było by dodać do piwka z jasnych ekstraktów powiedzmy 10%objętość soku jabłkowego świeżo wyciskanego i gotowanego z imbirem.
    Czy kwasowość jabłek wpłynęła by w znaczący sposób na możliwości pracy drożdży i czy ktoś już podobnych manewrów probował.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2008-03-17, 14:22.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 14:46
      • Orzech1988
        XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
        Orzech1988
        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
        zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
        XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


        Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
        2020-01-15, 17:07
      • dulukgrzegorz
        Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
        dulukgrzegorz
        Cześć wszystkim,



        Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

        Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

        Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
        2022-10-04, 14:48
      • dadek
        Lázeňský Luhačovice, Alojz 11°
        dadek
        Světlý ležák, ekstrakt 11°, alk 4,5%.
        Po świetnej 10° Otto na start, to piwo pomimo wyższego ekstraktu wydało się jednak mniej intensywne tak na pierwszy rzut oka, jak i w smaku. Ale tak było na samym początku bo w miarę jak kubki smakowe zapominały o pitej wcześniej dobrotce, to...
        2021-12-18, 01:38
      • AaLeX
        Jabłonowo, Karlsquell
        AaLeX
        Puszka 0,5 litra, alkohol 5,5%, ekstrakt 12,1%
        Kolor - złoty, klarowny Piana - drobna, pozostał delikatny kożuch, lacing minimalny
        Zapach - słodowo-kartonowy
        Gaz - minimalny, praktycznie zerowy
        Smak - piwo jest ciekawe w smaku, na pierwszym miejscu tony slodowe, które...
        2022-10-13, 12:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...