Mam mały problem. Mały tak jakoś na 23 litry ;(
W sobotę nastawiłem piwko. Stało sobie noc w pokoju i rano miało piękną białą gęstą pianę a termometr na fermentorze wskazywał 26 stopni.
Niestety musiałem go przenieść po jakiś 12 godzinach do piwnicy.
I tak:
Przy przenoszeniu trochę się zabełtało.
Piwnica chłodniejsza.
Dziś ( jakieś 18 godzin od zniesienia ) temperatura na termometrze 20 stopni. Piany brak zapach słodki piwny.
Teraz pytanie czy przenieść z powrotem w ciepłe miejsce. poczekać jeszcze czy wlać do kibelka (tego nie chcę).
Jak tylko zmierzę Blg to się podzielę wiedzą. początkowe to 11Blg w temp 21 stopni.
W sobotę nastawiłem piwko. Stało sobie noc w pokoju i rano miało piękną białą gęstą pianę a termometr na fermentorze wskazywał 26 stopni.
Niestety musiałem go przenieść po jakiś 12 godzinach do piwnicy.
I tak:
Przy przenoszeniu trochę się zabełtało.
Piwnica chłodniejsza.
Dziś ( jakieś 18 godzin od zniesienia ) temperatura na termometrze 20 stopni. Piany brak zapach słodki piwny.
Teraz pytanie czy przenieść z powrotem w ciepłe miejsce. poczekać jeszcze czy wlać do kibelka (tego nie chcę).
Jak tylko zmierzę Blg to się podzielę wiedzą. początkowe to 11Blg w temp 21 stopni.
Comment