Przepis na piwo jasne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rosiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 17

    Przepis na piwo jasne

    Witam!! jestem poczatkujacy wlasciwie to mniej niz poczatkujacy :P u dziadka na gorze znalazlem ksiazke o piwach domowych i chcialem zasiegnac rady specjalistow czy to jest dobry przepis?? jesli nie to co proponujecie

    Piwo jasne 3 (10l)
    1,5 l jęczmienia
    1,5 kg cukru
    100 g chmielu
    40 g drożdży
    11 l wody
    Jęczmień zalać ciepłą wodą i moczyć przez 5-6 godz., aż do na-pęcznienia. Wodę zlać i ziarno umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetką złożoną w trzy warstwy i odstawić na około 2 tygodnie, aż do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1-1,5 cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do dru¬giego garnka i zalać 7 1 ciepłej wody, po czym gotować ok. 3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, wlać pozo¬stałą część wody i gotować ok. 3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop cukrowy, wymie¬szać i ostudzić płyn do temp. 30 °C, następnie dodać drożdże roz-puszczone w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4 pojemności, i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, szczelnie za¬mknąć zakrętkami metalowymi lub pałąkami z uszczelką gumową i odstawić do chłodnego pomieszczenia na 7 dni. Pić piwo o temp. 8-10 °C.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam!! jestem poczatkujacy wlasciwie to mniej niz poczatkujacy :P u dziadka na gorze znalazlem ksiazke o piwach domowych i chcialem zasiegnac rady specjalistow czy to jest dobry przepis?? jesli nie to co proponujecie
    Proponuję nie wyważać otwartych drzwi.

    Zamknij się z kompem na tydzień. Poczytaj ten dział, następnie przejrzyj na forum dział browarnictwo amatorskie. A na koniec zapraszamy do sklepu.

    Miłej lektury.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      daj sobie z tym przepisem spokój i posłuchaj Kopyra
      Last edited by anteks; 2008-03-26, 13:47. Powód: Kopyr był szybszy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Rosiak
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.03
        • 17

        #4
        nie widze tu nic konkretnego tzn wyjasnienia co i jak od poczatku krok po kroku....

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
          nie widze tu nic konkretnego tzn wyjasnienia co i jak od poczatku krok po kroku....
          Dobry jesteś w 20 minut machnąłeś kilkadziesiąt stron artykułów i kilkaset wątków w dziale Browarnictwo Amatorskie.
          Krok, po kroku to mówi Leo w reklamie Tyskiego.
          Powiem szczerze, że nie wiem jak ci pomóc. Ja całą swoją wiedzę czerpałem z browar.biz i zrobiłem już kilkadziesiąt warek, podobnie inni piwowarzy. Owszem to nie są jakieś super opracowania, ale jeśli przeczytasz ich kilka, załapiesz o co w tym wszystkim chodzi i następnie będziesz miał jakieś konkretne pytania - to śmiało pytaj, a odpowiemy. Jednak nikt nie będzie specjalnie dla Ciebie pisał od nowa opracowania "krok po kroku". Poszukaj też na forum tematów w stylu "Jak zacząć?" itp.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            a chciałbyś warzyc z ekstraktów czy ze słodów ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • krogo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.03
              • 66

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
              nie widze tu nic konkretnego tzn wyjasnienia co i jak od poczatku krok po kroku....
              Jeśli chcesz mieć wszystko gotowe, podane na tacy to może po prostu kup sobie jakąś książkę. Na przykład taką

              Comment

              • Rosiak
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.03
                • 17

                #8
                nie chce z gotowcow tylko sam chce dojsc do wszystkiego Czyli wychodzi na to ze jeczmien trzeba zesrutowac a nie robic kielkowania tak? Moze znacie jakas dobra ksiazke czy cos Jak bede mial konkretne pytania to napisze a teraz zabieram sie za szukanie i czytanie dalej

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rosiak Wyświetlenie odpowiedzi
                  nie chce z gotowcow tylko sam chce dojsc do wszystkiego Czyli wychodzi na to ze jeczmien trzeba zesrutowac a nie robic kielkowania tak? Moze znacie jakas dobra ksiazke czy cos Jak bede mial konkretne pytania to napisze a teraz zabieram sie za szukanie i czytanie dalej
                  1.nie jęczmień tylko słód
                  2.widzę że jeszcze dłuuuuuga droga przed Tobą
                  3.używaj polskich znaków
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Terry
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 148

                    #10
                    Książkę którą zaproponował krogo polecam z pełnym przekonaniem. Sam swój pierwszy kontakt z piwowarstwem rozpocząłem od lektury poradnika p. Fałata. Uważam, że na sam początek jest świetna. To raptem kilkanaście złotych, a w miarę szybko i bezboleśnie wejdziesz w świat piwowarstwa.
                    A później to tylko dalsza lektura forum i dobrych stron internetowych, książek i, co w tym wszystkim najbardziej przyjemne, PRAKTYKA

                    Nie zrażaj się, bo to tylko na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane. No, ale podstawą jest tutaj chęć nauki i poświęcenie czasu na przyswojenie teorii (duuużo więcej niż 20 minut)
                    Last edited by Terry; 2008-03-26, 20:00.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X