Mam puszkę brewkita lager 1,7kg, w instrukcji jest napisane, że trzeba dodać 1kg cukru.
Zamiast cukru mam ekstrakt słodowy 1.6 kg i mam niejasności, ile mam tego ekstraktu wsypać:
1. wsypać do brzeczki całą puszkę 1.6 kg ekstraktu? czy tylko wymagane 1.5kg a 0.1 kg zostawić?
2. przy butelkowaniu trzeba dodawac miarkę cukru do każdej butelki.
Dodawać faktycznie cukru czy ekstraktu (o ile został jakiś)?
3. jakbym robił cichą fermentację (ale raczej za pierwszym razem mi się nie chce), to coś dodawać (cukru/ekstraktu)?
Dziś stwierdziłem że czas najwyższy zabrać się za zrobienie pierwszego piwa i zobaczymy ile zajmie mi szykowanie nastawu ;-)
Zamiast cukru mam ekstrakt słodowy 1.6 kg i mam niejasności, ile mam tego ekstraktu wsypać:
1. wsypać do brzeczki całą puszkę 1.6 kg ekstraktu? czy tylko wymagane 1.5kg a 0.1 kg zostawić?
2. przy butelkowaniu trzeba dodawac miarkę cukru do każdej butelki.
Dodawać faktycznie cukru czy ekstraktu (o ile został jakiś)?
3. jakbym robił cichą fermentację (ale raczej za pierwszym razem mi się nie chce), to coś dodawać (cukru/ekstraktu)?
Dziś stwierdziłem że czas najwyższy zabrać się za zrobienie pierwszego piwa i zobaczymy ile zajmie mi szykowanie nastawu ;-)
Comment