pytanie o brewkit i ekstrakt

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    pytanie o brewkit i ekstrakt

    Mam puszkę brewkita lager 1,7kg, w instrukcji jest napisane, że trzeba dodać 1kg cukru.
    Zamiast cukru mam ekstrakt słodowy 1.6 kg i mam niejasności, ile mam tego ekstraktu wsypać:
    1. wsypać do brzeczki całą puszkę 1.6 kg ekstraktu? czy tylko wymagane 1.5kg a 0.1 kg zostawić?
    2. przy butelkowaniu trzeba dodawac miarkę cukru do każdej butelki.
    Dodawać faktycznie cukru czy ekstraktu (o ile został jakiś)?
    3. jakbym robił cichą fermentację (ale raczej za pierwszym razem mi się nie chce), to coś dodawać (cukru/ekstraktu)?

    Dziś stwierdziłem że czas najwyższy zabrać się za zrobienie pierwszego piwa i zobaczymy ile zajmie mi szykowanie nastawu ;-)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam puszkę brewkita lager 1,7kg, w instrukcji jest napisane, że trzeba dodać 1kg cukru.
    Zamiast cukru mam ekstrakt słodowy 1.6 kg i mam niejasności, ile mam tego ekstraktu wsypać:
    1. wsypać do brzeczki całą puszkę 1.6 kg ekstraktu? czy tylko wymagane 1.5kg a 0.1 kg zostawić?
    wsypac/wlac cały
    2. przy butelkowaniu trzeba dodawac miarkę cukru do każdej butelki.
    Dodawać faktycznie cukru czy ekstraktu (o ile został jakiś)?
    dac cukier lub glukozę
    3. jakbym robił cichą fermentację (ale raczej za pierwszym razem mi się nie chce), to coś dodawać (cukru/ekstraktu)?
    broń Boże żeby coś dosypywac lub dodawa , zlac i czekac aż się wyklaruje
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      1. wsypać całą
      2. dodaj cukier lub glukozę; najlepiej będzie jak zrobisz zrobisz roztwór z cukru lub glukozy i wymieszasz to wszystko z zielonym piwem czyli ilość butelek razy 3-4g cukru lub glukozy
      3. nie dodaje się cukru do cichej (chociaż nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem)

      powodzenia
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • cyb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.02
        • 76

        #4
        dzięki za szybką odpowiedź

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        dac cukier lub glukozę
        jest jakaś zauważalna różnica w piwie co się doda? glukoza jest do zdobycia, ale jest znacznie droższa niż zwykły cukier

        Comment

        • peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
          dzięki za szybką odpowiedź



          jest jakaś zauważalna różnica w piwie co się doda? glukoza jest do zdobycia, ale jest znacznie droższa niż zwykły cukier
          Niektórzy podobno odczuwają jakieś posmaki owocowe przy cukrze ale jest też grupa (m.in. ja), która uważa, że zbyt mało tego cukru jest dodawane do refermentacji, żeby to miało jakiś wpływ na smak
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • aqqq
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.12
            • 56

            #6
            Pamiętaj, żeby roztwór cukru (zwłaszcza) albo glukozy zagotować.
            A w ogóle to mając taki zestaw surowców zostawiłbym 200g suchego ekstraktu do refermentacji i ewentualnie nieznacznie zmodyfikował ilość wody, jeśli chcesz dokładnie trafić w startowe Blg.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
              Pamiętaj, żeby roztwór cukru (zwłaszcza) albo glukozy zagotować.
              nigdy chyba nie gotowałem roztworu , zalewam cukier wrzątkiem , mieszam i wlewam do brzeczki
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • aqqq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 56

                #8
                OK, ja miałem mniej szczęścia i teraz już gotuję, ale tylko przez minutę.

                Comment

                • cyb
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.02
                  • 76

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pamiętaj, żeby roztwór cukru (zwłaszcza) albo glukozy zagotować.
                  A w ogóle to mając taki zestaw surowców zostawiłbym 200g suchego ekstraktu do refermentacji i ewentualnie nieznacznie zmodyfikował ilość wody, jeśli chcesz dokładnie trafić w startowe Blg.
                  z racji bawienia się w początkującego, nie będę celował dokładnie w Blg, tylko niestety raczej odbędzie się to "na oko" ;-)
                  a pomysł z zostawieniem 200g ekstraktu jest niezły, ale chyba za pierwszym razem nie będę się bawił w zmiany proporcji i po prostu dodam cukru.

                  tak na oko wyliczenia: do 23l wody wrzucamy 1,6kg ekstraktu, więc żeby zachować to samo stężenie używając 1,4kg ekstraktu, musimy użyć ok 20l wody

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X