pytanie o brewkit i ekstrakt

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    #1

    pytanie o brewkit i ekstrakt

    Mam puszkę brewkita lager 1,7kg, w instrukcji jest napisane, że trzeba dodać 1kg cukru.
    Zamiast cukru mam ekstrakt słodowy 1.6 kg i mam niejasności, ile mam tego ekstraktu wsypać:
    1. wsypać do brzeczki całą puszkę 1.6 kg ekstraktu? czy tylko wymagane 1.5kg a 0.1 kg zostawić?
    2. przy butelkowaniu trzeba dodawac miarkę cukru do każdej butelki.
    Dodawać faktycznie cukru czy ekstraktu (o ile został jakiś)?
    3. jakbym robił cichą fermentację (ale raczej za pierwszym razem mi się nie chce), to coś dodawać (cukru/ekstraktu)?

    Dziś stwierdziłem że czas najwyższy zabrać się za zrobienie pierwszego piwa i zobaczymy ile zajmie mi szykowanie nastawu ;-)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
    Mam puszkę brewkita lager 1,7kg, w instrukcji jest napisane, że trzeba dodać 1kg cukru.
    Zamiast cukru mam ekstrakt słodowy 1.6 kg i mam niejasności, ile mam tego ekstraktu wsypać:
    1. wsypać do brzeczki całą puszkę 1.6 kg ekstraktu? czy tylko wymagane 1.5kg a 0.1 kg zostawić?
    wsypac/wlac cały
    2. przy butelkowaniu trzeba dodawac miarkę cukru do każdej butelki.
    Dodawać faktycznie cukru czy ekstraktu (o ile został jakiś)?
    dac cukier lub glukozę
    3. jakbym robił cichą fermentację (ale raczej za pierwszym razem mi się nie chce), to coś dodawać (cukru/ekstraktu)?
    broń Boże żeby coś dosypywac lub dodawa , zlac i czekac aż się wyklaruje
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      1. wsypać całą
      2. dodaj cukier lub glukozę; najlepiej będzie jak zrobisz zrobisz roztwór z cukru lub glukozy i wymieszasz to wszystko z zielonym piwem czyli ilość butelek razy 3-4g cukru lub glukozy
      3. nie dodaje się cukru do cichej (chociaż nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem)

      powodzenia
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • cyb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.02
        • 76

        #4
        dzięki za szybką odpowiedź

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        dac cukier lub glukozę
        jest jakaś zauważalna różnica w piwie co się doda? glukoza jest do zdobycia, ale jest znacznie droższa niż zwykły cukier

        Comment

        • peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
          dzięki za szybką odpowiedź



          jest jakaś zauważalna różnica w piwie co się doda? glukoza jest do zdobycia, ale jest znacznie droższa niż zwykły cukier
          Niektórzy podobno odczuwają jakieś posmaki owocowe przy cukrze ale jest też grupa (m.in. ja), która uważa, że zbyt mało tego cukru jest dodawane do refermentacji, żeby to miało jakiś wpływ na smak
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • aqqq
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.12
            • 56

            #6
            Pamiętaj, żeby roztwór cukru (zwłaszcza) albo glukozy zagotować.
            A w ogóle to mając taki zestaw surowców zostawiłbym 200g suchego ekstraktu do refermentacji i ewentualnie nieznacznie zmodyfikował ilość wody, jeśli chcesz dokładnie trafić w startowe Blg.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10795

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq
              Pamiętaj, żeby roztwór cukru (zwłaszcza) albo glukozy zagotować.
              nigdy chyba nie gotowałem roztworu , zalewam cukier wrzątkiem , mieszam i wlewam do brzeczki
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • aqqq
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 56

                #8
                OK, ja miałem mniej szczęścia i teraz już gotuję, ale tylko przez minutę.

                Comment

                • cyb
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.02
                  • 76

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq
                  Pamiętaj, żeby roztwór cukru (zwłaszcza) albo glukozy zagotować.
                  A w ogóle to mając taki zestaw surowców zostawiłbym 200g suchego ekstraktu do refermentacji i ewentualnie nieznacznie zmodyfikował ilość wody, jeśli chcesz dokładnie trafić w startowe Blg.
                  z racji bawienia się w początkującego, nie będę celował dokładnie w Blg, tylko niestety raczej odbędzie się to "na oko" ;-)
                  a pomysł z zostawieniem 200g ekstraktu jest niezły, ale chyba za pierwszym razem nie będę się bawił w zmiany proporcji i po prostu dodam cukru.

                  tak na oko wyliczenia: do 23l wody wrzucamy 1,6kg ekstraktu, więc żeby zachować to samo stężenie używając 1,4kg ekstraktu, musimy użyć ok 20l wody

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Axl2
                    Słodkie piwo z ekstraktu
                    Axl2
                    Witam wszystkich,

                    Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                    2023-11-12, 21:50
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 20:57
                  • Mar11111
                    Początki z brewkitem...
                    Mar11111
                    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                    2024-04-20, 14:46
                  • JohnnyBravo65
                    Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
                    JohnnyBravo65
                    Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
                    2016-11-11, 13:32
                  • o2w5n778
                    Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                    o2w5n778
                    Cześć!
                    Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                    2018-05-04, 21:05
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...