Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
Wyświetlenie odpowiedzi
dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzinie dysgooglia, tylko niechęć do wpakowania się w pomyłki i zbędne kłopoty, kupując coś, co może mieć taki sam skrót lub nazwę roboczą - stąd pytanie o nazwę handlową.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNo to jeszcze użyj wyszukiwarki na tym forum i znajdziesz wszystkie informacje. Powodzenia
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten środek dezynfekcyjny, zastanawiam się tylko czy dostanę go gdzieś w Warszawie czy muszę zamawiać via kurier GSG
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedziW międzyczasie poszukałem ;-)
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten środek dezynfekcyjny, zastanawiam się tylko czy dostanę go gdzieś w Warszawie czy muszę zamawiać via kurier GSGLast edited by jkocurek; 2008-03-30, 21:49.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię.
I nie śmierdzą później chemią/chlorem?
Comment
-
-
Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
Jakieś przeciwskażania?
Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.
Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedziI nie śmierdzą później chemią/chlorem?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziSkoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
Jakieś przeciwskażania?
Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.
Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?
Ostatnio do basenów stosuje się ClO2 ale kiedyś stosowano głównie podchloryny.Last edited by jkocurek; 2008-03-31, 07:47.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedziCzy dobrze zrozumiałem, że fermentatory przechowujesz z roztworem piro w środku?
I nie śmierdzą później chemią/chlorem?
ad 2 - tak (nie śmierdzą)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPo raz kolejny polecam przejście na ClO2...
Czy butelki też tym czyścisz?
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziCzy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziCzy butelki też tym czyścisz?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziNazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
?Last edited by jkocurek; 2008-03-31, 09:59.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pomęczę jeszcze trochę. Ale chce sie upewnić aby nie narozrabiać sobie.
Piszesz że po przelaniu ClO2 dajesz butelki na suszarke. I zaraz po odcieknięciu resztek z butelki są gotowe do wlewania piwa? czy należy jeszcze odczekać jakiś czas aby opary ze środka sie ulotniły?
Comment
-
Comment