dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu
Collapse
X
-
mb WOSComment
-
Ja zalewam caly fermentor wodą ze szklanka Ace i tak trzymam - pewnie niepotrzebnie - jakies 45 minut. Potem płuczę kilkukrotnie fermentor prysznicem, a potem jeszcze na wszelki wypadek przelewam litrem wrzątku.
Od kiedy to robię - zero kwasaComment
-
). Bardziej taki oszczędny jestem. Następnie zamykam fermentor pokrywą. Potrząsam nim energicznie. Zostawiam na kilkanaście do kilkudziesięciu minut. Następnie roztwór zlewam do podręcznego wiadra, wykorzystam go do dezynfekcji innych sprzętów jeśli jest taka potrzeba. Płuczę fermentor wodą z prysznica. Jakieś 2-3 razy. Wącham czy wyczuwam chlor, jeśli nie fermentor jest gotowy, jeśli tak, płuczę jeszcze raz.
Comment
-
Comment
-
Co ma wyschnąć? Masz go dokładnie, kilkakrotnie przepłukać. Chlor popsuje Ci smak piwa równie dobrze jak kwas. Ja przynajmniej ostatnie płukanie (jak już nie śmierdzi) robię wrzątkiem. Po przepłukaniu wytrząsam resztki wody leje piwo do lekko mokrego (wrzątek jest przegotowany, więc nie zaszkodzi). Nie wycieram, bo nie mam sterylnych ścierek...Comment
-
Wosaa, zalanie fermentora do połowy roztworem to tak jakbyś chciał moją i Kopyra metodę połączyć, a tak się nie da. jak już zalewasz, to CAŁY fermentor - co z tego, ze połowa Ci się zdezynfekuje? Chlor o ile się nie mylę działa bezpośrednio nałożony na materiał, a nie przez opary, jak piro.Comment
-
Comment
-
Równie dobrze można połączyć sposób Marusi i Kopyra w ten sposób, że zalewamy fermentor do połowy ciepłą wodą i dodajemy pół szklanki ACE lub podobnego wybielacza. Dociskamy mocno przykrywkę i odczekujemy kilkanaście minut. Następnie fermentor odwracamy do góry dnem i w ten sposób dezynfekuje się druga połowa. Taki sposób też powinien działać, o ile większa ilość roztworu nie wyleje się nam przez nieszczelność pokrywki.Comment
-
U nas zwykle stoi jeden czysty dyżurny fermentor wypełniony roztworem wody z chlorem. Jak jest potrzebny zdezynfekowany, to roztwór z dyżurnego wędruje do kolejnego fermentora, który staje się tym dyżurnym. W ten sposób oszczędzamy i wodę i środowisko i mamy pod ręką zawsze gotowy sprzęt. Co jakiś czas oczywiście trzeba wymienić zawartość. Póki co działa bez zastrzeżeń.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
pytanie zadam w kołysce być może pytanie jest banalne.
Pirosiarczynem sodu dezynfekuje od początku zabawy z warzeniem.
Zawsze tworzyłem roztwór na bieżąco np. dezynfekcja fermentora to dodanie wody odpowiedniej dawki pirosiarczynu - szczelne zamknięcie i spowodowanie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 16:05 -
-
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu
Autor: huanghua
Cel:
Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...-
Channel: Opracowania
-
-
Witam,
Na forum jestem nowy, natomiast przeczytałem już wiele tematów na tym i innych forach. Piwko jakie robię teraz to piwo z brewkita malinowe, drożdże standardowe + 1,7KG słodu płynnego:
http://www.piwopiweczko.pl/Framboos-...linowe,83.html
http://www...-
Channel: Kołyska piwowarska
2016-11-28, 20:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment