dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu
Collapse
X
-
Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten środek dezynfekcyjny, zastanawiam się tylko czy dostanę go gdzieś w Warszawie czy muszę zamawiać via kurier GSGComment
-
To jedyna droga ale cena ok 36zł nie jest powalająca. No i dstajesz produkt do domuOstatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-03-30, 21:49.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię.
I nie śmierdzą później chemią/chlorem?Comment
-
Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
Jakieś przeciwskażania?
Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.
Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
Jakieś przeciwskażania?
Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.
Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?
Ostatnio do basenów stosuje się ClO2 ale kiedyś stosowano głównie podchloryny.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-03-31, 07:47.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
hmmm... cos mi jeszcze nie wyszło z tym cytatem. Jeśli ART by miał chwilę to może mnie oświecić? z góry dzięki.
Czy butelki też tym czyścisz?
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?Comment
-
Comment
-
Tak czyszczę (butelki oczywiście muszą być najpierw umyte). Przygotowuję ok 1,5l r-ru i wlewam do 3 butelek potem po kolei przelewam do następnych 3 i wkładam na suszarkę
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
?Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-03-31, 09:59.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pomęczę jeszcze trochę. Ale chce sie upewnić aby nie narozrabiać sobie.
Piszesz że po przelaniu ClO2 dajesz butelki na suszarke. I zaraz po odcieknięciu resztek z butelki są gotowe do wlewania piwa? czy należy jeszcze odczekać jakiś czas aby opary ze środka sie ulotniły?Comment