dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu
Collapse
X
-
Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten środek dezynfekcyjny, zastanawiam się tylko czy dostanę go gdzieś w Warszawie czy muszę zamawiać via kurier GSGComment
-
To jedyna droga ale cena ok 36zł nie jest powalająca. No i dstajesz produkt do domuOstatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-03-30, 21:49.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię.
I nie śmierdzą później chemią/chlorem?Comment
-
Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
Jakieś przeciwskażania?
Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.
Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
Jakieś przeciwskażania?
Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.
Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?
Ostatnio do basenów stosuje się ClO2 ale kiedyś stosowano głównie podchloryny.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-03-31, 07:47.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
hmmm... cos mi jeszcze nie wyszło z tym cytatem. Jeśli ART by miał chwilę to może mnie oświecić? z góry dzięki.
Czy butelki też tym czyścisz?
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?Comment
-
Comment
-
Tak czyszczę (butelki oczywiście muszą być najpierw umyte). Przygotowuję ok 1,5l r-ru i wlewam do 3 butelek potem po kolei przelewam do następnych 3 i wkładam na suszarkę
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
?Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-03-31, 09:59.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Pomęczę jeszcze trochę. Ale chce sie upewnić aby nie narozrabiać sobie.
Piszesz że po przelaniu ClO2 dajesz butelki na suszarke. I zaraz po odcieknięciu resztek z butelki są gotowe do wlewania piwa? czy należy jeszcze odczekać jakiś czas aby opary ze środka sie ulotniły?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
pytanie zadam w kołysce być może pytanie jest banalne.
Pirosiarczynem sodu dezynfekuje od początku zabawy z warzeniem.
Zawsze tworzyłem roztwór na bieżąco np. dezynfekcja fermentora to dodanie wody odpowiedniej dawki pirosiarczynu - szczelne zamknięcie i spowodowanie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 16:05 -
-
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu
Autor: huanghua
Cel:
Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...-
Channel: Opracowania
-
-
Witam,
Na forum jestem nowy, natomiast przeczytałem już wiele tematów na tym i innych forach. Piwko jakie robię teraz to piwo z brewkita malinowe, drożdże standardowe + 1,7KG słodu płynnego:
http://www.piwopiweczko.pl/Framboos-...linowe,83.html
http://www...-
Channel: Kołyska piwowarska
2016-11-28, 20:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment