dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
    A co to dokładnie jest i jaka jest tego nazwa handlowa?
    Bo w sklepie na pewno nie będą wiedzieli co to ClO2 ;-)
    i mam nadzieje ze dezynfekcja odbywa się przez kontakt z płynem, a nie z oparami?
    Dysgooglia? http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...j+w+Google&lr=
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

Comment

• cyb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.02
      • 76

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      nie dysgooglia, tylko niechęć do wpakowania się w pomyłki i zbędne kłopoty, kupując coś, co może mieć taki sam skrót lub nazwę roboczą - stąd pytanie o nazwę handlową.

Comment

• jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

nie dysgooglia, tylko niechęć do wpakowania się w pomyłki i zbędne kłopoty, kupując coś, co może mieć taki sam skrót lub nazwę roboczą - stąd pytanie o nazwę handlową.
        No to jeszcze użyj wyszukiwarki na tym forum i znajdziesz wszystkie informacje. Powodzenia
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

Comment

• cyb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.02
          • 76

No to jeszcze użyj wyszukiwarki na tym forum i znajdziesz wszystkie informacje. Powodzenia
          W międzyczasie poszukałem ;-)
          Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten środek dezynfekcyjny, zastanawiam się tylko czy dostanę go gdzieś w Warszawie czy muszę zamawiać via kurier GSG

Comment

• jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

W międzyczasie poszukałem ;-)
            Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten środek dezynfekcyjny, zastanawiam się tylko czy dostanę go gdzieś w Warszawie czy muszę zamawiać via kurier GSG
            To jedyna droga ale cena ok 36zł nie jest powalająca. No i dstajesz produkt do domu
            Last edited by jkocurek; 2008-03-30, 21:49.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

Comment

• fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
              Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• cyb
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.02
                • 76

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Wszystkie fermentory zalewam litrem-dwoma wody ,dodaje pół łyżeczki piro i zamykam wieko fermentora.Tak je przechowuję.
                Nawet po kilku miesiącach są "pełne "gazu z piro i wyjałowione do czysta.Nie zauważyłem aby coś się z plastikiem działo złego i nie miałem nigdy kwasu odkąd tak robię.
                Czy dobrze zrozumiałem, że fermentatory przechowujesz z roztworem piro w środku?
                I nie śmierdzą później chemią/chlorem?

Comment

• rafi_4444
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.02
                  • 101

Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
                  Jakieś przeciwskażania?
                  Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.

Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?

Comment

• jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

Pirosiarczyn nie ma nic wspólnego z chlorem. Jego rozkład powoduje wydzielenie dwutlenku siarki (SO2) i to ten gaz ma własności dezynfekcyjne. Podobno są tacy co są w stanie wyczuć siarczynowe posmaki w produkcie.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

Comment

• jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Skoro o rożnych środkach do dezynfekcji. Jak się zapatrujecie na dezynfekcję Domestosem?
                      Jakieś przeciwskażania?
                      Wlałem wczoraj trochę do szklanego balona aby go oczyścić z ewentualnych pozostałości po winie, rozcieńczyłem kilkoma litrami wody. No i mam nadzieje, że będzie skuteczny no i bezpieczny.

Poważnie muszę się zastanowić nad tym ClO2 bo wydaje się być dosyć wydajny. To chyba jest dokładnie to samo co do oczyszczania basenów?
                      Znacznie lepsza od Domestosu jest Bielinka i inne tego typu chlorowe wybielacze. Nie zawierają zbytecznych dodatków żelujących i zapachowych a przede wszystkim są kilkakrotnie tańsze. Podstawową wadą podchlorynowej dezynfekcji jest konieczność płukania.
                      Ostatnio do basenów stosuje się ClO2 ale kiedyś stosowano głównie podchloryny.
                      Last edited by jkocurek; 2008-03-31, 07:47.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

Comment

• fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

Czy dobrze zrozumiałem, że fermentatory przechowujesz z roztworem piro w środku?
                        ad 1 - tak
                        ad 2 - tak (nie śmierdzą)
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• rafi_4444
                          • 2008.02
                          • 101

Po raz kolejny polecam przejście na ClO2...
                          hmmm... cos mi jeszcze nie wyszło z tym cytatem. Jeśli ART by miał chwilę to może mnie oświecić? z góry dzięki.

Czy butelki też tym czyścisz?
                          Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
                          Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
                          Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?
                          Last edited by ART; 2008-03-31, 10:18. Powód: poprawienie cytowania

Comment

• mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?
                            Ja zalewam na ok. 0,5-1h kapsle. Od tej pory gumki się nie odklejają i kapsle nie są zardzewniałe.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

Czy butelki też tym czyścisz?
                              Tak czyszczę (butelki oczywiście muszą być najpierw umyte). Przygotowuję ok 1,5l r-ru i wlewam do 3 butelek potem po kolei przelewam do następnych 3 i wkładam na suszarkę
                              Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
                              ?
                              Zrób tak jak opisałem. Możesz też użyć "mechanicznego sterylizatora" dostępnego m.in. w BA do rozpylania płynu w butelkach. Po ClO2 NIE PŁUCZE SIĘ dezynfekowanych przedmiotów!
                              Last edited by jkocurek; 2008-03-31, 09:59.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

Comment

• rafi_4444
                                • 2008.02
                                • 101

Pomęczę jeszcze trochę. Ale chce sie upewnić aby nie narozrabiać sobie.
                                Piszesz że po przelaniu ClO2 dajesz butelki na suszarke. I zaraz po odcieknięciu resztek z butelki są gotowe do wlewania piwa? czy należy jeszcze odczekać jakiś czas aby opary ze środka sie ulotniły?

Comment

Przetwarzanie...
                                X