dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
    Pomęczę jeszcze trochę. Ale chce sie upewnić aby nie narozrabiać sobie.
    Piszesz że po przelaniu ClO2 dajesz butelki na suszarke. I zaraz po odcieknięciu resztek z butelki są gotowe do wlewania piwa? czy należy jeszcze odczekać jakiś czas aby opary ze środka sie ulotniły?
    Zaraz, nie powinno sie zbyt długo czekać bo baktereie z powietrza dostają sie do butelek. Można nawet nie czekać specjalnie z ociekaniem. Tam są śladowe ilości ClO2, które z czasem redukuje sie do Cl-.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • rafi_4444
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.02
      • 101

      #32
      Cześć
      Piszesz, że obecnie ClO2 tylko wysyłkowo. Co prawda nie raz już kupowałem wysyłkowo, ale jakoś zawsze zanim się na to zdecyduje to szukam czy nie ma czegoś w okolicy.
      No i znalazłem, w Katowicach Ligocie
      Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok

      Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok


      Tylko zastanawiam się, który srodek wybrać. Jest tutaj coś takieho jak Chemozon "związek z dwutlenkiem chloru", lub też któryś z produktów o nazwie Chemochlor.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
        Cześć
        Piszesz, że obecnie ClO2 tylko wysyłkowo. Co prawda nie raz już kupowałem wysyłkowo, ale jakoś zawsze zanim się na to zdecyduje to szukam czy nie ma czegoś w okolicy.
        No i znalazłem, w Katowicach Ligocie
        Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok

        Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok


        Tylko zastanawiam się, który srodek wybrać. Jest tutaj coś takieho jak Chemozon "związek z dwutlenkiem chloru", lub też któryś z produktów o nazwie Chemochlor.
        Troche źle sie wyraziłem. Można kupić ClO2 w sklepie ale trudno go znaleźć. Poza tym wszystkie inne sklepy jakie znalazłem w necie miały cenę wyższą. Nie wiem co to jest dokładnie za preparat ten Chemozon, ile kosztuje i jak sie to ma do tego co oferuje www.clo2.pl (wydajność). Chemchlor to środki oparte na podchlorynie i wymagają porządnego płukania.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • China_Blue
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.07
          • 55

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
          hmmm... cos mi jeszcze nie wyszło z tym cytatem. Jeśli ART by miał chwilę to może mnie oświecić? z góry dzięki.

          Czy butelki też tym czyścisz?
          Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
          Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
          Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?
          Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz ClO2 wyczyścić butelki, czyli tym środkiem usunąć zanieczyszczenia wewnątrz butelek?
          W/g mnie nie da się nim w ten sposób wyczyścić butelek.
          Właśnie tydzień temu wykonałem próbę: wynalazłem 2 dość brudne butelki, których nigdy jeszcze nie używałem. Specjalnie wypłukałem zimną wodą wewnątrz, by upewnić się, że brud tak łatwo się nie odklei. Obydwie butelki zalałem w połowie roztworem aktywnym (nierozcieńczonym), który ma bardzo wysokie działanie grzybo i bakteriobójcze i nakryłem kapturkami z folii alu. Po 2 czy 3 dniach cały bród wciąż był na swoim miejscu.
          Wniosek - ClO2 jest za pewne preparatem grzybo-, wiruso-, baktriobójczym ale z pewnością nie żrącym.
          Celem mojego doświadczenia było skuteczne i tanie zastąpienie szczotki obrotowej do nowych w moim browarku butelek. Chociaż stosowanie szczotki jest skuteczne, to jednak męczące i czasochłonne. Następne próby wykonam z kretem, domestosem lub ace, bo sody kaustycznej coś dostać nie mogę. Niestety kiedys ace zostawił mi osad.
          Popieraj swój browar.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
            Niestety kiedys ace zostawił mi osad.
            Za duże stężenie. Trzeba tak wycyrklować, żeby nie było zbyt silne, żeby nie wytrącał osadów, a jednocześnie wystarczające, żeby ruszyło syfy.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • China_Blue
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.07
              • 55

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Za duże stężenie. Trzeba tak wycyrklować, żeby nie było zbyt silne, żeby nie wytrącał osadów, a jednocześnie wystarczające, żeby ruszyło syfy.
              he, he, to i ja wiem
              Popieraj swój browar.

              Comment

              • cyb
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.02
                • 76

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
                Chociaż stosowanie szczotki jest skuteczne, to jednak męczące i czasochłonne.
                Ostatnio przetestowałem patent z wkrętarką - sprawdził się.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Za duże stężenie. Trzeba tak wycyrklować, żeby nie było zbyt silne, żeby nie wytrącał osadów, a jednocześnie wystarczające, żeby ruszyło syfy.
                  A ja stosuje stężona bielinkę. Nalewam jej ok 1cm warstwę, zatykam i wstrząsam butelką po czym zostawiam na kilkanaście godzin. Rozpuszcza wszystko (pleśń w butelkach znajduje się zawsze na dnie) i wystarczy standardowe mycie szczotką bez konieczności szorowania. Stężona bielinka nie zostawia żadnych osadów.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • cyb
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.02
                    • 76

                    #39
                    wracając w okolice pierwotnego pytania, jak najlepiej zdezynfekować fermentator z kranikiem za pomocą piro (bo w tej chwili tylko to mam, a jutro muszę rozlać piwo)?

                    wlać na dno, niech przez 5 minut opary zrobią swoje, a później spuścić piro kranikiem i też dać 5 minut, żeby odparowało to co było w kraniku?

                    I czy te kraniki są odporne na chwilowy kontakt z wrzątkiem?
                    Fermentator do fermentacji burzliwej (bez kranika) po prostu po użyciu piro przelałem wrzątkiem na szybko... ale nie wiem co się stanie z kranikiem po użyciu wrzątku.

                    Comment

                    • peter007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.06
                      • 2820

                      #40
                      Przy filtracji kraniki narażone są na działanie wysokich temperatur i nic im sie nie dzieje
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • cyb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.02
                        • 76

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przy filtracji kraniki narażone są na działanie wysokich temperatur i nic im sie nie dzieje

                        czyli spokojnie powinien przeżyć przelanie wrzątkiem..

                        jeszcze jedno - kraniki można sobie swobodnie wielokrotnie zdejmować i zakładać na fermentator? czy lepiej przykręcić raz i zapomnieć (ale to mniej wygodne, bo kranik jest niżej niż dno fermentatora i nie ma go jak postawić później na płaskiej powierzchni)?
                        Last edited by cyb; 2008-04-01, 22:24.

                        Comment

                        • rafi_4444
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.02
                          • 101

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                          jeszcze jedno - kraniki można sobie swobodnie wielokrotnie zdejmować i zakładać na fermentator? czy lepiej przykręcić raz i zapomnieć (ale to mniej wygodne, bo kranik jest niżej niż dno fermentatora i nie ma go jak postawić później na płaskiej powierzchni)?

                          Też mnie to długo męczyło - "zanim nie odkryłem", że kranik jest obracalny. Przytrzymaj tą część włożoną do fermentatora i spróbuj obracaj samym kranikiem. Można go tak ustawić aby nie zawadzał o "podłogę".

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

                            #43
                            najlepiej ów kranik za każdym razem wykręcać i oczyszczać. szczególnie jeśli chcesz w tym pojemniku prowadzić także fermentację. Kranik posiada zakamarki w których może gromadzić się nipożądane tałatajstwo.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #44
                              Jeszcze wymaczanie kraników w gorącej wodzie szkodzi na tyle że z niego zaczyna kapać.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • cyb
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.02
                                • 76

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeszcze wymaczanie kraników w gorącej wodzie szkodzi na tyle że z niego zaczyna kapać.
                                raczej nie myślę o wymaczaniu, czyli np. leżeniu 10 minut we wrzątku, tylko o przelaniu przez kranik trochę wrzątku, żeby wypłukać to co zostało z chemii dezynfekcyjnej oraz ew. dobić parę drobnoustrojów, jeśli jakieś zostały.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X