dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu
Collapse
X
-
Cześć
Piszesz, że obecnie ClO2 tylko wysyłkowo. Co prawda nie raz już kupowałem wysyłkowo, ale jakoś zawsze zanim się na to zdecyduje to szukam czy nie ma czegoś w okolicy.
No i znalazłem, w Katowicach Ligocie
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Tylko zastanawiam się, który srodek wybrać. Jest tutaj coś takieho jak Chemozon "związek z dwutlenkiem chloru", lub też któryś z produktów o nazwie Chemochlor.Comment
-
Cześć
Piszesz, że obecnie ClO2 tylko wysyłkowo. Co prawda nie raz już kupowałem wysyłkowo, ale jakoś zawsze zanim się na to zdecyduje to szukam czy nie ma czegoś w okolicy.
No i znalazłem, w Katowicach Ligocie
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Tylko zastanawiam się, który srodek wybrać. Jest tutaj coś takieho jak Chemozon "związek z dwutlenkiem chloru", lub też któryś z produktów o nazwie Chemochlor.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
hmmm... cos mi jeszcze nie wyszło z tym cytatem. Jeśli ART by miał chwilę to może mnie oświecić? z góry dzięki.
Czy butelki też tym czyścisz?
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?
W/g mnie nie da się nim w ten sposób wyczyścić butelek.
Właśnie tydzień temu wykonałem próbę: wynalazłem 2 dość brudne butelki, których nigdy jeszcze nie używałem. Specjalnie wypłukałem zimną wodą wewnątrz, by upewnić się, że brud tak łatwo się nie odklei. Obydwie butelki zalałem w połowie roztworem aktywnym (nierozcieńczonym), który ma bardzo wysokie działanie grzybo i bakteriobójcze i nakryłem kapturkami z folii alu. Po 2 czy 3 dniach cały bród wciąż był na swoim miejscu.
Wniosek - ClO2 jest za pewne preparatem grzybo-, wiruso-, baktriobójczym ale z pewnością nie żrącym.
Celem mojego doświadczenia było skuteczne i tanie zastąpienie szczotki obrotowej do nowych w moim browarku butelek. Chociaż stosowanie szczotki jest skuteczne, to jednak męczące i czasochłonne. Następne próby wykonam z kretem, domestosem lub ace, bo sody kaustycznej coś dostać nie mogę. Niestety kiedys ace zostawił mi osad.Popieraj swój browar.Comment
-
Comment
-
Comment
-
A ja stosuje stężona bielinkę. Nalewam jej ok 1cm warstwę, zatykam i wstrząsam butelką po czym zostawiam na kilkanaście godzin. Rozpuszcza wszystko (pleśń w butelkach znajduje się zawsze na dnie) i wystarczy standardowe mycie szczotką bez konieczności szorowania. Stężona bielinka nie zostawia żadnych osadów.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
wracając w okolice pierwotnego pytania, jak najlepiej zdezynfekować fermentator z kranikiem za pomocą piro (bo w tej chwili tylko to mam, a jutro muszę rozlać piwo)?
wlać na dno, niech przez 5 minut opary zrobią swoje, a później spuścić piro kranikiem i też dać 5 minut, żeby odparowało to co było w kraniku?
I czy te kraniki są odporne na chwilowy kontakt z wrzątkiem?
Fermentator do fermentacji burzliwej (bez kranika) po prostu po użyciu piro przelałem wrzątkiem na szybko... ale nie wiem co się stanie z kranikiem po użyciu wrzątku.Comment
-
czyli spokojnie powinien przeżyć przelanie wrzątkiem..
jeszcze jedno - kraniki można sobie swobodnie wielokrotnie zdejmować i zakładać na fermentator? czy lepiej przykręcić raz i zapomnieć (ale to mniej wygodne, bo kranik jest niżej niż dno fermentatora i nie ma go jak postawić później na płaskiej powierzchni)?Ostatnia zmiana dokonana przez cyb; 2008-04-01, 22:24.Comment
-
jeszcze jedno - kraniki można sobie swobodnie wielokrotnie zdejmować i zakładać na fermentator? czy lepiej przykręcić raz i zapomnieć (ale to mniej wygodne, bo kranik jest niżej niż dno fermentatora i nie ma go jak postawić później na płaskiej powierzchni)?
Też mnie to długo męczyło - "zanim nie odkryłem", że kranik jest obracalny. Przytrzymaj tą część włożoną do fermentatora i spróbuj obracaj samym kranikiem. Można go tak ustawić aby nie zawadzał o "podłogę".Comment
-
najlepiej ów kranik za każdym razem wykręcać i oczyszczać. szczególnie jeśli chcesz w tym pojemniku prowadzić także fermentację. Kranik posiada zakamarki w których może gromadzić się nipożądane tałatajstwo.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
raczej nie myślę o wymaczaniu, czyli np. leżeniu 10 minut we wrzątku, tylko o przelaniu przez kranik trochę wrzątku, żeby wypłukać to co zostało z chemii dezynfekcyjnej oraz ew. dobić parę drobnoustrojów, jeśli jakieś zostały.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
pytanie zadam w kołysce być może pytanie jest banalne.
Pirosiarczynem sodu dezynfekuje od początku zabawy z warzeniem.
Zawsze tworzyłem roztwór na bieżąco np. dezynfekcja fermentora to dodanie wody odpowiedniej dawki pirosiarczynu - szczelne zamknięcie i spowodowanie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 16:05 -
-
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu
Autor: huanghua
Cel:
Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...-
Channel: Opracowania
-
-
Witam,
Na forum jestem nowy, natomiast przeczytałem już wiele tematów na tym i innych forach. Piwko jakie robię teraz to piwo z brewkita malinowe, drożdże standardowe + 1,7KG słodu płynnego:
http://www.piwopiweczko.pl/Framboos-...linowe,83.html
http://www...-
Channel: Kołyska piwowarska
2016-11-28, 20:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment