Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444
Wyświetlenie odpowiedzi
dezynfekowanie fermentora pirosiarczynem sodu
Collapse
X
-
Cześć
Piszesz, że obecnie ClO2 tylko wysyłkowo. Co prawda nie raz już kupowałem wysyłkowo, ale jakoś zawsze zanim się na to zdecyduje to szukam czy nie ma czegoś w okolicy.
No i znalazłem, w Katowicach Ligocie
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Tylko zastanawiam się, który srodek wybrać. Jest tutaj coś takieho jak Chemozon "związek z dwutlenkiem chloru", lub też któryś z produktów o nazwie Chemochlor.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziCześć
Piszesz, że obecnie ClO2 tylko wysyłkowo. Co prawda nie raz już kupowałem wysyłkowo, ale jakoś zawsze zanim się na to zdecyduje to szukam czy nie ma czegoś w okolicy.
No i znalazłem, w Katowicach Ligocie
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Wypróbuj szybkie serwery www gdzie prosty panel zarządzania,instalator aplikacji i kompetentna pomoc techniczna to podstawa ⁞ tani hosting od 49zł/rok
Tylko zastanawiam się, który srodek wybrać. Jest tutaj coś takieho jak Chemozon "związek z dwutlenkiem chloru", lub też któryś z produktów o nazwie Chemochlor.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzihmmm... cos mi jeszcze nie wyszło z tym cytatem. Jeśli ART by miał chwilę to może mnie oświecić? z góry dzięki.
Czy butelki też tym czyścisz?
Nazbierałem już troche butelek po piwach sklepowych. Po opróżnieniu płucze kilkukrotnie i zamykam szyjke aby nic do środka nie wpadało. No i zamierzam na dzień lub dwa przed zabutelkowaniem piwa poczyścić czymś te butelki. Jak do tej pory najprostsze wydawało mi się zalanie w jakimś pojemniku (może fermentatorze - będzie wolny gdyż cichą zrobie w szklanym balonie) roztworu podchlorynu i pozostawienie na około dobę. Ale teraz zastanawiam się czy nie wykorzystac do tego ClO2. Myśle że po takiej kąpieli wystaczy butelki przepłukac wodą i powinno być ok.
Tylko czy nie zaszkodzi to np fermentatorowi?
Czy mozna w ten sam sposób przygotować kapsle czy lepiej je tradycyjnie wygotować?
W/g mnie nie da się nim w ten sposób wyczyścić butelek.
Właśnie tydzień temu wykonałem próbę: wynalazłem 2 dość brudne butelki, których nigdy jeszcze nie używałem. Specjalnie wypłukałem zimną wodą wewnątrz, by upewnić się, że brud tak łatwo się nie odklei. Obydwie butelki zalałem w połowie roztworem aktywnym (nierozcieńczonym), który ma bardzo wysokie działanie grzybo i bakteriobójcze i nakryłem kapturkami z folii alu. Po 2 czy 3 dniach cały bród wciąż był na swoim miejscu.
Wniosek - ClO2 jest za pewne preparatem grzybo-, wiruso-, baktriobójczym ale z pewnością nie żrącym.
Celem mojego doświadczenia było skuteczne i tanie zastąpienie szczotki obrotowej do nowych w moim browarku butelek. Chociaż stosowanie szczotki jest skuteczne, to jednak męczące i czasochłonne. Następne próby wykonam z kretem, domestosem lub ace, bo sody kaustycznej coś dostać nie mogę. Niestety kiedys ace zostawił mi osad.Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziNiestety kiedys ace zostawił mi osad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZa duże stężenie. Trzeba tak wycyrklować, żeby nie było zbyt silne, żeby nie wytrącał osadów, a jednocześnie wystarczające, żeby ruszyło syfy.Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziChociaż stosowanie szczotki jest skuteczne, to jednak męczące i czasochłonne.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZa duże stężenie. Trzeba tak wycyrklować, żeby nie było zbyt silne, żeby nie wytrącał osadów, a jednocześnie wystarczające, żeby ruszyło syfy.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
wracając w okolice pierwotnego pytania, jak najlepiej zdezynfekować fermentator z kranikiem za pomocą piro (bo w tej chwili tylko to mam, a jutro muszę rozlać piwo)?
wlać na dno, niech przez 5 minut opary zrobią swoje, a później spuścić piro kranikiem i też dać 5 minut, żeby odparowało to co było w kraniku?
I czy te kraniki są odporne na chwilowy kontakt z wrzątkiem?
Fermentator do fermentacji burzliwej (bez kranika) po prostu po użyciu piro przelałem wrzątkiem na szybko... ale nie wiem co się stanie z kranikiem po użyciu wrzątku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedziPrzy filtracji kraniki narażone są na działanie wysokich temperatur i nic im sie nie dzieje
czyli spokojnie powinien przeżyć przelanie wrzątkiem..
jeszcze jedno - kraniki można sobie swobodnie wielokrotnie zdejmować i zakładać na fermentator? czy lepiej przykręcić raz i zapomnieć (ale to mniej wygodne, bo kranik jest niżej niż dno fermentatora i nie ma go jak postawić później na płaskiej powierzchni)?Last edited by cyb; 2008-04-01, 22:24.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzijeszcze jedno - kraniki można sobie swobodnie wielokrotnie zdejmować i zakładać na fermentator? czy lepiej przykręcić raz i zapomnieć (ale to mniej wygodne, bo kranik jest niżej niż dno fermentatora i nie ma go jak postawić później na płaskiej powierzchni)?
Też mnie to długo męczyło - "zanim nie odkryłem", że kranik jest obracalny. Przytrzymaj tą część włożoną do fermentatora i spróbuj obracaj samym kranikiem. Można go tak ustawić aby nie zawadzał o "podłogę".
Comment
-
-
najlepiej ów kranik za każdym razem wykręcać i oczyszczać. szczególnie jeśli chcesz w tym pojemniku prowadzić także fermentację. Kranik posiada zakamarki w których może gromadzić się nipożądane tałatajstwo.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziJeszcze wymaczanie kraników w gorącej wodzie szkodzi na tyle że z niego zaczyna kapać.
Comment
-
Comment