Zbyt niska temperatura fermentacji...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Vakashi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 8

    Zbyt niska temperatura fermentacji...

    Witam mam do Was małe pytanie. Nastawiłem 3 dni temu warke dolnej fermentacji, odczekałem aż pojawią sie oznaki fermentacji( lekka pianka) i przeniosłem fermentor na strych (temperatura w granicach 10-12 stopni), niestety w nocy nie zabezpieczyłem fermentora przed zbyt niską temperaturą ( skala na termometrze zaszła do +6), czy taka temperatura może coś zepsuć przy burzliwej fermentacji czy mam spać spokojnie i niczym sie nie denerwować?


    Pozdrawiam
    P.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nie denerwować się, choć fermentacja może spowolnieć lub się całkowicie zatrzymać. Rozumiem, że za dnia temp. wzrośnie?

    Takie wachania nie są zbyt dobre.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Vakashi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 8

      #3
      teraz utrzymuje sie 10-11 stopni, okryłem wszystko szczelnie kocem może jakoś to pomoże . Mam nadzieje że to jakoś zabezpieczy całość przed zbyt niską temperaturą, jeśli nie to będę musiał zdjąć fermentor ze strychu...

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4


        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Przetwarzanie...
        X