podejście nr 1 do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    podejście nr 1 do warzenia

    W końcu dziś wieczorem wziąłem się do roboty i próby uwarzenia. Bardzo pomocny okazał się post:
    jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


    Warka ma być z brew-kita z zestawu biowinu i ekstraktu słodowego zamiast cukru:





    Czy ktoś wie, jaką datę ważności na drożdzach wskazujeą cyfry "15206":?



    Tak czy siak drożdże pracują w kubku i czekam już tylko na obniżenie temperatury brzeczki w fermentatorze:

    Attached Files
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    #2
    Coś nie tak z obrazkami wyszło, ale nie widzę niestety nigdzie opcji "edytuj" więc nie mogę poprawić ;-(

    Comment

    • cyb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.02
      • 76

      #3
      Może ktoś mi podpowiedzieć, co to za farfocle pływają na powierzchni i czy są niebezpieczne?

      Click image for larger version

Name:	obraz5.jpg
Views:	1
Size:	33,8 KB
ID:	2025609

      Comment

      • cyb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.02
        • 76

        #4
        Piwo nastawiłem w niedzielę wieczorem, dziś mamy wtorek i ballingometr wskazuje już ok 3-4Blg - trochę szybko jak dla mnie. Wczoraj była na powierzchni brzeczki intensywna piana a dziś nie ma tylko jakieś farfocle pływają. Od niedzieli brzeczka miała średnio temperaturę 25 stopni (wg wskazań naklejonego termometru), dziś pobrałem próbkę szklanką (wyparzoną) i wg wskazań na fermentatorze temperatura była 23 stopnie.

        Czy nie za szybko ta fermentacja poszła?
        W smaku nie czuć kwasów ale nie znając się ciężko na tej podstawie mi wyrokować.

        jakość fotki byle jaka, ale zaznaczyłem gdzie na skali jest 5 Blg:
        Click image for larger version

Name:	obraz7b.jpg
Views:	1
Size:	21,8 KB
ID:	2025610

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #5
          Jest to koniec fermentacji burzliwej. To co pływa to zbite drożdze lub śmieci-czyli chmiel z drożdzami. Podczas przelewania możesz użyć pończochy jako filtratora-tylko musisz również zdezynfekować.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            No i wporzo, możesz w zasadzie butelkować.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #7
              Temp. fermentacji trochę wysoka. Najlepiej w 18-20st. fermentuj.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • cyb
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.02
                • 76

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                Temp. fermentacji trochę wysoka. Najlepiej w 18-20st. fermentuj.
                wiem (chociaż instrukcja w brewkicie mówi o 21-27 stopni), ale takie były warunki temperaturowe - dziś skleiłem sobie ze styropianu minichłodnię mając nadzieję, że jeszcze ze 3 dni będzie fermentacja burzliwa... chyba przyda się dopiero na drugą warkę.

                Comment

                • cyb
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.02
                  • 76

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  No i wporzo, możesz w zasadzie butelkować.
                  Czyli nie ma co ciągnąc do 1Blg?
                  tak czy siak dopiero jutro wieczorem będę mógł butelkować, więc i tak brzeczka postoi jeszcze dobę, mam nadzieję że to jej nie zaszkodzi - może warto zamknąc fermentator i rurkę fermentacyjną wsadzić?

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czyli nie ma co ciągnąc do 1Blg?
                    I tak nie zejdzie. Mi się zdaje, że to bajka, ale koncerny twierdzą że tyle schodzi.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • cyb
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.02
                      • 76

                      #11
                      szukam i szukam i nie mogę znaleźć: jakiś czas temu widziałem gdzieś na forum tabelę do wyliczenia poprawek do pomiaru ilości cukru blg, wynikających z wyższej lub niżej niż 20 stopni temperatury w trakcie pomiaru.
                      Ma to ktoś w ulubionych albo wie w którym wątku jest coś takiego?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                        szukam i szukam i nie mogę znaleźć: jakiś czas temu widziałem gdzieś na forum tabelę do wyliczenia poprawek do pomiaru ilości cukru blg, wynikających z wyższej lub niżej niż 20 stopni temperatury w trakcie pomiaru.
                        Ma to ktoś w ulubionych albo wie w którym wątku jest coś takiego?
                        No bo Art chyba dziś primaaprilisowo tez coś w wyszukiwarce zamieszał

                        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • cyb
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.02
                          • 76

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          No bo Art chyba dziś primaaprilisowo tez coś w wyszukiwarce zamieszał
                          http://www.browar.biz/forum/showthre...ght=pomiar+blg
                          Dzięki, dokładnie to pamiętałem toto: http://www.browar.biz/forum/showpost...8&postcount=14

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dzięki, dokładnie to pamiętałem toto: http://www.browar.biz/forum/showpost...8&postcount=14
                            Ja też, ale zawsze jak potrzebuję, to trafiam tropem "przelicznik blg"
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • cyb
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.02
                              • 76

                              #15
                              dziś po refermentacji przeniosłem do chłodniejszego miejsca, ale oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed testami:

                              Click image for larger version

Name:	obraz8.jpg
Views:	1
Size:	34,4 KB
ID:	2025639

                              Piana jest ładna, jak wlałem pół butelki to nawet było w miarę klarowne - później chyba za dużo wlałem z butelki i piwo w kuflu zmętniało. A co do smaku to raczej trzeba poczekać, bo teraz to po prostu smak młodego piwa po refermentacji ;-)

                              a w tle fotki chlebki, które dziś upiekłem w trakcie chmielenia i chłodzenia brzeczki ;-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X