"pseudochłodnia" + cicha fermentacja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    #1

    "pseudochłodnia" + cicha fermentacja?

    Ponieważ u mnie jest trochę za wysoka temperatura + zbliża się lato i będzie jeszcze cieplej, chcę sobie zrobić pseudochłodnię ze styropianu żeby fermentację burzliwą robić w zalecanych temperaturach. Do tego momentu wszystko jest OK, fermentator ma ok. 38 cm wysokości więc wystarczy zrobić wewnętrzną komorę o wysokości ok 40cm i wystarczy.

    Jednak zacząłem się zastanawiać nad ew. cichą (jakbym kiedyś robił - fermentator z rurką ma już ok 53 cm wysokości, więc zaczyna się robić dosyć wysoko.

    i stąd moje pytanie: czy fermentację cichą też trzeba robić w temperaturach zalecanych (i chłodnię trzeba zrobić odpowiednio wysoką), czy też może to być temperatura pokojowa, nawet jak w lato wyniesie 30 kilka stopni?
  • GaGacek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 96

    #2
    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
    [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
    Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

    Comment

    • cyb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.02
      • 76

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek
      Dziękuję ale ten wątek już czytałem i to na jego podstawie chcę zrobić swoją chłodnię.

      Ale z wątku nie wynika jedna rzecz: czy wysokość lodówki ma być na tyle duża, żeby zmieścił się fermentator z rurką fermentacyjną?
      jak wiadomo burzliwą spokojnie można robić bez rurki fermentacyjnej, ale cichą już z rurką.

      i stąd właśnie moje pytanie, czy w czasie cichej fermentacji też trzeba koniecznie brzeczkę chłodzić?

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
        Dziękuję ale ten wątek już czytałem i to na jego podstawie chcę zrobić swoją chłodnię.

        Ale z wątku nie wynika jedna rzecz: czy wysokość lodówki ma być na tyle duża, żeby zmieścił się fermentator z rurką fermentacyjną?
        jak wiadomo burzliwą spokojnie można robić bez rurki fermentacyjnej, ale cichą już z rurką.

        i stąd właśnie moje pytanie, czy w czasie cichej fermentacji też trzeba koniecznie brzeczkę chłodzić?
        Najlepiej cały czas chłodzić, a na pewno na burzliwej i cichej.
        Co do rurki. Fermentacja burzliwa wytwarza dużo gazu i wtedy używa się fermentora z rurką-chodzi o to by meszki czy inne nie dostały się do piwa. Cichą zaś robi się w zamkniętym , bo wytwarzany gaz można raz na dzień wypuścić jak jest za dużo.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • cyb
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.02
          • 76

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Najlepiej cały czas chłodzić, a na pewno na burzliwej i cichej.
          heh, czyli muszę jednak to przemyśleć i zrobić odpowiednio wysoką pseudochłodnię.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Co do rurki. Fermentacja burzliwa wytwarza dużo gazu i wtedy używa się fermentora z rurką-chodzi o to by meszki czy inne nie dostały się do piwa. Cichą zaś robi się w zamkniętym , bo wytwarzany gaz można raz na dzień wypuścić jak jest za dużo.
          z tego co pomyszkowałem po forum, to większość robi tak, że burzliwa jest bez rurki a pokrywa nie jest szczelnie przykryta (ja po prostu zamknąłem pokrywą fermentator a w otwór od rurki fermentacyjnej w pokrywie wsadziłem czop z waty, żeby nic nie wpadło ani owady nie miały dostępu ale był przepływ powietrza),
          natomiast cichą robią w fermentatorze szczelnie zamkniętym i z rurką fermentacyjną.
          Ale jak wiadomo jest wiele metod, żeby dogonić króliczka i każda jest dobra o ile jest skuteczna ;-)

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Najlepiej cały czas chłodzić, a na pewno na burzliwej i cichej.
            Co do rurki. Fermentacja burzliwa wytwarza dużo gazu i wtedy używa się fermentora z rurką-chodzi o to by meszki czy inne nie dostały się do piwa. Cichą zaś robi się w zamkniętym , bo wytwarzany gaz można raz na dzień wypuścić jak jest za dużo.
            taaaa! byle nie w towarzystwie....

            Na to gerglass wymyślili żeby gazy uchodzili... w odpowiednim czasie.


            Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #7
              ps2.

              Burzliwa i cicha to fermentacja, tyle że ta druga jest 'spokojna czy cicha' więc:
              1. w tej samej temperaturze
              2. ponieważ podczas f. cichej wytwarza się mało co2 więc fermentor zamykamy szczelnie żeby powietrze nie miało dostępu do fermentora, gerglass to rodzaj zaworu 'uszczelnienia'
              3. podczas f. burzliwej jest wytwarzane tak dużo co2 że (będąc cięższym od powietrza) zabezpiecza brzeczkę przed zakażeniem
              Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2008-03-31, 20:50.
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • peter267
                Pomocy
                peter267
                Witam wszystkich
                Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory...
                2020-01-26, 13:04
              • Alicjaalicja1990
                Zestaw na start sprzedam
                Alicjaalicja1990
                Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
                2. Fermentator z rurką 33l
                3. Aerometr
                4. Łyga
                5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
                6. Filtrator z oplotu
                7. Jodowy...
                2022-05-23, 19:49
              • kaczka116
                Browar Zakładowy, Mam Co Robić
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-06-07, 18:00
              • heckler
                Czechy, Prostějov, Průmyslová 4273/3, Axiom Brewery
                heckler
                Do tej pory w mieście działały dwa browary, a w dzielnicy Držovice trzeci. Dwa lata temu na obrzeżach miasta rozpoczął działalność czwarty Velkorakovský pivovar. Jakby tego było mało to w tym roku, a dokładnie w kwietniu został otwarty piąty browar o nazwie Axiom.
                Browar usytuowany...
                2019-10-24, 06:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...