Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?
Collapse
X
-
Nie obcinam nigdy rurek w fitingach i piwo leci klarowne, warunek jest, że KEG nie może być ruszany...
Sens sztucznego nagazowania jest taki, że jak potrzebuję szybko piwo, a nie ma zapasu to spokojnie 3 dnia stykaja do odpowiedniego nagazowania. Pakuję piwo po cichej do KEGa i po 3 dobach gotowe.
A przy okazji ostrzegam przed drożdżami 2007 Pilsen Lager - fatalnie kłaczkują i zbierają się przy dnie w bardzo luźnej formie.Comment
-
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Comment
-
Żadne piwo nie jest nabijane do 5bar dwutlenkiem węgla, nawet przemysłowe pomyje. Chodzi o to, że trzeba najpierw dać większe ciśnienie, żeby CO2 rozpuścił się w cieczy i ostatecznie ustaliło się założone ciśnienie. Poza tym im większe ciśnienie tym szybciej CO2 nasyca piwo. Jeżeli ma się jednak dość czasu to można piwo nasycać powoli nie przekraczając znacznie założonych 1-1,5bara, będzie jednak konieczne wielokrotne dobijanie gazu (i oczywiście kontrola ciśnienia).Comment
-
Jeżeli podpięty KEG pod butlę pokazuje na manometrze za reduktorem 0 to znaczy, że ciśnienie w KEGu jest bardzo niskie i trzeba dobić gazu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Nie do końca tak musi być jak piszesz. Zależy jaki keg podpinamy i jakiej głowicy używamy.
Przy kegach typu "pepsi" ciśnienei będzie widoczne na manometrze.
Przy kegach z fittingiem "flach" czyli płaskich nie powinno być ciśnienia na manometrze bo w głowicy jest zaworek zwrotny, który nie pozwala na cofanie ciśnienia z kega na manometr, będzie pokazywał zero.
Można to sprawdzić na słuch czyli podkręcając ciśnienie na manometrze aż zacznie syczeć do kega.
Można też rozkręcić głowicę i wydłubać zaworek, jest to po prostu gumowy koreczek."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Najpoprawniej jest podpiąć butlę, ustalić na reduktorze ciśnienie na poziomie pożądanym dla danego rodzaju piwa w danej temperaturze i zostawić podpięty na kilkanaście godzin. Co jakiś czas dobrze jest wstrząsnąć KEGiem.
Jeżeli podpięty KEG pod butlę pokazuje na manometrze za reduktorem 0 to znaczy, że ciśnienie w KEGu jest bardzo niskie i trzeba dobić gazu.Comment
-
Mylisz się, ustawiasz na reduktorze ciśnienie i takie będzieMniej książków więcej piwaComment
-
W określonej temperaturze i ciśnieniu jest pewna wartość równowagowa ilości gazu jaki rozpuści się w cieczy
- im niższa temperatura tym więcej (ale nie może zamarznąć)
- im wyższe ciśnienie tym więcej (ale lepiej nie szaleć, bo później sama piana pójdzie)
Ale nasycając przez głowicę zostaje jeszcze kwestia dyfuzji, bo gaz podasz albo tylko nad powierzchnię, albo pod powierzchnię w dużych pęcherzach, a rozpuszczanie gazu następuje tylko na granicy faz gaz/ciecz. Dalej jest dyfuzja, która jest raczej powolna...
Lubię plackiComment
-
Nagazowanie piwa w kegu jest dość proste. Na początek należy wyrzucić zawór zwrotny z zapięcia do fitingu (taka gumka za wejściem wężyka od gazu) aby wiedzieć jakie ciśnienie jest w kegu. Jednak nie jest to konieczne aby piwo nagazować. Ustawiamy na reduktorze np. 2 bary i puszczamy gaz do beczki. Słyszymy jak syczy dopóki ciśnienie się nie wyrówna. Wtedy wystarczy zacząć potrząsać beczką, aby zwiększyć powierzchnię dyfuzji. Gaz zaczyna rozpuszczać się w piwie, ciśnienie w beczce zaczyna spadać, więc reduktor zaczyna dopuszczać gazu co możemy usłyszeć jako syczenie. Jak piwo jest zimne, to po ok. 20-30 min. wytrząsania roztwór się nasyci. Jest gdzieś kalkulator który pozwala wyliczyć ile gazu rozpuści się maksymalnie przy określonym ciśnieniu w danej temp. piwa - czyli jakie będzie jego nagazowanie. Jak następnego dnia nie widzimy spadku ciśnienia w beczce, to raczej mamy pewność że roztwór się wysycił.
Jak dobrze popracujemy nad wytrząsaniem beczki, to piwo możemy nagazować nawet w pół godziny (jak jest zimne).Comment
Related Topics
Collapse
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
18 czerwca 2023 r. w godzinach od 11.00 do 18.00 na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki) odbędzie się XII Szreniawski Festiwal Piwa: Piwo z kulturą.
W programie m.in.:
– ciekawostki piwne;
–...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...1 Photo
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-19, 15:40 -
-
Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment