Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaciej6
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.04
    • 219

    #1

    Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?

    Jak w temacie.
    Czy jest możliwość nasycić piwo w keg`u CO2 ?
    Chciałbym, żeby piwo przelane do kega było nagazowane bez refermentacji i gotowe do natychmiastowego spożycia.
    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

    Wolsztyński Browar Domowy M & P
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
    Jak w temacie.
    Czy jest możliwość nasycić piwo w keg`u CO2 ?
    Chciałbym, żeby piwo przelane do kega było nagazowane bez refermentacji i gotowe do natychmiastowego spożycia.
    Oczywiście bez problemów. Kolega może nie pamięta ale kiedyś popularne były tzw. syfony na naboje, robiło sie w nich z kranówki wodę sodową.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • maaciej6
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.04
      • 219

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Oczywiście bez problemów. Kolega może nie pamięta ale kiedyś popularne były tzw. syfony na naboje, robiło sie w nich z kranówki wodę sodową.
      Pamiętam koniec ery syfonowej
      Czy ma ktoś patent, jak w praktyce nagazować piwo w keg`u ?
      Może przez napowietrzacz od akwarium wpuścić CO2 ? Próbował ktoś takiej metody ?
      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

      Wolsztyński Browar Domowy M & P

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
        Pamiętam koniec ery syfonowej
        Czy ma ktoś patent, jak w praktyce nagazować piwo w keg`u ?
        Może przez napowietrzacz od akwarium wpuścić CO2 ? Próbował ktoś takiej metody ?
        Tylko pod ciśnieniem. Podłączasz butlę z CO2 do KEGa nabijasz do ok 1-1,5bar. Po pewnym czasie ciśnienie spadnie i ponownie trzeba będzie dodać trochę CO2. Piwo powinno być mocno schłodzone i KEG utrzymywany w chłodzie. Żeby przyspieszyć rozpuszczanie CO2 można kegiem wstrząsać. Użycie kamienia do napowietrzania na końcu rurki CO2 może też trochę przyspieszyć jego rozpuszczanie w piwie.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          Tylko pod ciśnieniem. Podłączasz butlę z CO2 do KEGa nabijasz do ok 1-1,5bar. Po pewnym czasie ciśnienie spadnie i ponownie trzeba będzie dodać trochę CO2. Piwo powinno być mocno schłodzone i KEG utrzymywany w chłodzie. Żeby przyspieszyć rozpuszczanie CO2 można kegiem wstrząsać. Użycie kamienia do napowietrzania na końcu rurki CO2 może też trochę przyspieszyć jego rozpuszczanie w piwie.
          Nie to żebym się czepiał, ale czy mógłby kolega rozwinąć swoją wypowiedź ... tak od strony technicznej, jak ten kamień tam do środka i potem wydłubać pod ciśnieniem? Chyba że nasycamy przy otwartej pokrywie? Tylko czy to ma sens?

          Próbowałem wpuszczać co2 przez rurkę 'spustową', trzeba trochę uważać bo złączka do co2 ciężko wchodzi na króciec spustowy!

          Marek
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
            Nie to żebym się czepiał, ale czy mógłby kolega rozwinąć swoją wypowiedź ... tak od strony technicznej, jak ten kamień tam do środka i potem wydłubać pod ciśnieniem? Chyba że nasycamy przy otwartej pokrywie? Tylko czy to ma sens?

            Próbowałem wpuszczać co2 przez rurkę 'spustową', trzeba trochę uważać bo złączka do co2 ciężko wchodzi na króciec spustowy!

            Marek
            Przyznam, że trochę popuściłem wodze fantazji, bo nie znam szczegółowo budowy KEGa i założyłem, że jest długa rurka do dna, która służy do nabijania CO2 i druga do opróżniania. Jeżeli CO2 podłącza się tak, że dostaje sie on nad powierzchnię cieczy to nie da sie użyć kamienia. Podobnie, jeżeli jak w syfonach jest jedna rurka. Zresztą syfony radziły sobie całkiem dobrze bez kamienia. On tylko skróci trochę czas rozpuszczania CO2 w piwie przez zwiększenie powierzchni kontaktu. Alternatywą jest wstrząsanie KEGiem.
            Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-04-01, 08:25.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Nic nie trzeba wstrząsać. Kłaniają się podstawy fizyki. Trzeba podać ciśnienie, a w miarę rozpuszczania gazu wyrówna sie w kegu i za reduktorem.

              Aczkolwiek zagadką jest dla mnie, po co wlewać do kega rozgazowane piwo i ładować gaz butli, skoro gaz z refermentacji jest równie dobry i mniej kłopotliwy.

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Nic nie trzeba wstrząsać. Kłaniają się podstawy fizyki. Trzeba podać ciśnienie, a w miarę rozpuszczania gazu wyrówna sie w kegu i za reduktorem.

                Aczkolwiek zagadką jest dla mnie, po co wlewać do kega rozgazowane piwo i ładować gaz butli, skoro gaz z refermentacji jest równie dobry i mniej kłopotliwy.
                Podstawy fizyki podstawami jednak szybkość rozpuszczania CO2 w wodzie zależy od powierzchni międzyfazowej. Poza tym mieszanie wyrówna stężenie CO2 w piwie (w nieruchomym piwie wyrównanie nastąpi wolniej bo działa tylko dyfuzja) przez co również przyspiesza się proces nasycania.

                Co do drugiej części to są tacy, dla których drożdże namnożone przy refermentacji stanowią problem (lubią bardzo klarowne piwo) takie zboczenie
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  ... takie zboczenie
                  To się da wyleczyć
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Ja w sumie bym chcial sprobowac dla ekperymentu nagazowac piwo w beczce. W sumie mam beczki plastykowe ,ale powinienem dac rade. Jakie ilosci co2 trzebabyloby wpompowac by uzyskac porzadany efekt?
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • mlody_w_fachu
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.12
                      • 325

                      #11
                      Beczki plastikowe mogą nie dać rady, musi się liczyć z ciśnieniem przynajmniej 5 atmosfer.
                      po prostu mlody_w_fachu
                      - - -
                      gdzieniegdzie znany jako winorobek

                      Comment

                      • Marek-C
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 848

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
                        Beczki plastikowe mogą nie dać rady, musi się liczyć z ciśnieniem przynajmniej 5 atmosfer.
                        że hę? starcza 1 - 1,5 domowe piwo to nie pomyje przemysłowe!
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                          że hę? starcza 1 - 1,5 domowe piwo to nie pomyje przemysłowe!
                          Żadne piwo nie jest nabijane do 5bar dwutlenkiem węgla, nawet przemysłowe pomyje. Chodzi o to, że trzeba najpierw dać większe ciśnienie, żeby CO2 rozpuścił się w cieczy i ostatecznie ustaliło się założone ciśnienie. Poza tym im większe ciśnienie tym szybciej CO2 nasyca piwo. Jeżeli ma się jednak dość czasu to można piwo nasycać powoli nie przekraczając znacznie założonych 1-1,5bara, będzie jednak konieczne wielokrotne dobijanie gazu (i oczywiście kontrola ciśnienia).
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mlody_w_fachu
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.12
                            • 325

                            #14
                            przy jednorazowym nabiciu do 5 atmosfer, nie trzeba dobijać więcej i odrazu reszta zostaje na utrzymanie ciśnienia.

                            Ż... swego czasu nabijali do 3,5
                            po prostu mlody_w_fachu
                            - - -
                            gdzieniegdzie znany jako winorobek

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
                              przy jednorazowym nabiciu do 5 atmosfer, nie trzeba dobijać więcej i odrazu reszta zostaje na utrzymanie ciśnienia.

                              Ż... swego czasu nabijali do 3,5
                              To zależy od tego do jakiego stopnia napełniony jest KEG i ile rozpuszczonego CO2 ma w sobie piwo
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                dadek
                                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                2024-11-19, 04:20
                              • zasada
                                2023.06.18, Szreniawa k.Poznania, XII Szreniawski Festiwal Piwa: Piwo z kulturą
                                zasada
                                18 czerwca 2023 r. w godzinach od 11.00 do 18.00 na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki) odbędzie się XII Szreniawski Festiwal Piwa: Piwo z kulturą.

                                W programie m.in.:
                                – ciekawostki piwne;
                                –...
                                2023-06-13, 18:24
                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                                dadek
                                Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                                2025-02-09, 23:58
                              • e-prezes
                                Pinta, Portermass Amburana
                                e-prezes
                                Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                2025-01-19, 15:40
                              • heckler
                                Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                heckler
                                Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                2025-01-02, 07:46
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...