Rozpuszczalność Co2 zależy od temperatury, czym niższa tym sie lepiej rozpuszcza. Ja podpinałem Co2 na 2-3 dni i ciśnieniu 3,5Bara. temp piwa 8-10*C.
Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedziRozpuszczalność Co2 zależy od temperatury, czym niższa tym sie lepiej rozpuszcza. Ja podpinałem Co2 na 2-3 dni i ciśnieniu 3,5Bara. temp piwa 8-10*C.
Po nabiciu trzeba kegiem potrząsać ?
Spróbuje tego patentu"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedziTak jak pisałem, czym, zimniej tym się szybciej rozpuści i lepiej zwiąże.
Potrząsać nie ma sensu.Last edited by jkocurek; 2008-04-08, 08:38.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziMałe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzinie jestem fizykiem ale mi sie zgodzę; na chłopski rozum: potrząsając nagazowanym napojem w PETcie rozgazowuje go, a nie nasycamy.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziTylko wtedy kiedy ciśnienie nad cieczą jest niższe od równowagowego. Jeżeli nasyca sie ciecz CO2 to mamy sytuacje odwrotna. W obydwu przypadkach mieszanie przyspiesza proces.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSame chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSame chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziSame chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Całkiem, jak twoja. Ale cały temat to takie rozważania o wyższości jednych świąt nad drugimi, na dodatek podparte ewidentnym brakiem wiedzy w kilku wypadkach.
Nadal nikt nie odpowiedział mi na pytanie, po co wlewać do kega rozgazowane piwo i dobijać je gazem z butli.Last edited by Krzysiu; 2008-04-10, 22:13.
Comment
-
-
Sztuczne nagazowanie piwa jest w domowych warunkach sprawą trudną. W moich doświadczeniach niemożliwą, jesli chodzi o mocniejsze nasycenie. Jako niefizykowi, wydaje mi się, że czym innym jest, kiedy piwo nasyca się naturalnie - w czasie fermentacji - kiedy CO2 powstaje w toni piwa i wtedy łatwo się z nim łączy, bo jego ujście na powierzchnię blokuje zamknięty zbiornik. A czym innym jest podanie zewnętrznego CO2 do zupełnie rozgazowanego piwa, gdzie barierą trudną do pokonania jest lustro piwa i jego niewielka powierzchnia. W takich warunkach nagazowywanie piwa musiałoby chyba trwać baaaardzo długo.
Przy wyszynku piwa domowej produkcji, jeśli chcemy raczyć piwem klarownym, trzeba pójść na pewne kompromisy - albo piwo niedogazowane (co w sumie nie jest takie złe), albo nagazowane z warstwą dobrze sedymentujących drożdży na dnie, przy obciętej nieco rurce pobierającej piwo.
Comment
-
-
Nie obcinam nigdy rurek w fitingach i piwo leci klarowne, warunek jest, że KEG nie może być ruszany...
Sens sztucznego nagazowania jest taki, że jak potrzebuję szybko piwo, a nie ma zapasu to spokojnie 3 dnia stykaja do odpowiedniego nagazowania. Pakuję piwo po cichej do KEGa i po 3 dobach gotowe.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
Comment