Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wesoly
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 371

    #16
    Rozpuszczalność Co2 zależy od temperatury, czym niższa tym sie lepiej rozpuszcza. Ja podpinałem Co2 na 2-3 dni i ciśnieniu 3,5Bara. temp piwa 8-10*C.
    Pozdrawiam, Wesoły

    Comment

    • maaciej6
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.04
      • 219

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
      Rozpuszczalność Co2 zależy od temperatury, czym niższa tym sie lepiej rozpuszcza. Ja podpinałem Co2 na 2-3 dni i ciśnieniu 3,5Bara. temp piwa 8-10*C.
      Piwo jest wystarczająco nagazowane przy takim cisśnieniu ?
      Po nabiciu trzeba kegiem potrząsać ?
      Spróbuje tego patentu
      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

      Wolsztyński Browar Domowy M & P

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #18
        Tak jak pisałem, czym, zimniej tym się szybciej rozpuści i lepiej zwiąże.
        Potrząsać nie ma sensu.
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
          Tak jak pisałem, czym, zimniej tym się szybciej rozpuści i lepiej zwiąże.
          Potrząsać nie ma sensu.
          Małe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.
          Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-04-08, 08:38.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • GaGacek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.08
            • 96

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
            Małe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.
            nie jestem fizykiem ale mi sie zgodzę; na chłopski rozum: potrząsając nagazowanym napojem w PETcie rozgazowuje go, a nie nasycamy.
            [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
            Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek
              nie jestem fizykiem ale mi sie zgodzę; na chłopski rozum: potrząsając nagazowanym napojem w PETcie rozgazowuje go, a nie nasycamy.
              Tylko wtedy kiedy ciśnienie nad cieczą jest niższe od równowagowego. Jeżeli nasyca sie ciecz CO2 to mamy sytuacje odwrotna. W obydwu przypadkach mieszanie przyspiesza proces.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • GaGacek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.08
                • 96

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Tylko wtedy kiedy ciśnienie nad cieczą jest niższe od równowagowego. Jeżeli nasyca sie ciecz CO2 to mamy sytuacje odwrotna. W obydwu przypadkach mieszanie przyspiesza proces.
                to juz przemawia że masz racje
                [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Same chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie.

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Same chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie.
                    Miło, żeś dołączył Praktycznego znaczenia to te dywagacje może nie mają dużo (z Twojego punktu widzenia pewno wcale) ale sensu im nie odmawiaj.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Same chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie.
                      Moze i chlopskie gadanie ,ale przynajmniej na temat.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Same chłopskie rozumy tu gadają. Pikuś, że mało sensu, ale za to chłopaki mają zajęcie.
                        Brawo Krzysiu !!! Po raz kolejny twoja wypowiedz nie wniosła zupełnie NIC do tematu.
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Całkiem, jak twoja. Ale cały temat to takie rozważania o wyższości jednych świąt nad drugimi, na dodatek podparte ewidentnym brakiem wiedzy w kilku wypadkach.

                          Nadal nikt nie odpowiedział mi na pytanie, po co wlewać do kega rozgazowane piwo i dobijać je gazem z butli.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2008-04-10, 22:13.

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #28
                            Sztuczne nagazowanie piwa jest w domowych warunkach sprawą trudną. W moich doświadczeniach niemożliwą, jesli chodzi o mocniejsze nasycenie. Jako niefizykowi, wydaje mi się, że czym innym jest, kiedy piwo nasyca się naturalnie - w czasie fermentacji - kiedy CO2 powstaje w toni piwa i wtedy łatwo się z nim łączy, bo jego ujście na powierzchnię blokuje zamknięty zbiornik. A czym innym jest podanie zewnętrznego CO2 do zupełnie rozgazowanego piwa, gdzie barierą trudną do pokonania jest lustro piwa i jego niewielka powierzchnia. W takich warunkach nagazowywanie piwa musiałoby chyba trwać baaaardzo długo.

                            Przy wyszynku piwa domowej produkcji, jeśli chcemy raczyć piwem klarownym, trzeba pójść na pewne kompromisy - albo piwo niedogazowane (co w sumie nie jest takie złe), albo nagazowane z warstwą dobrze sedymentujących drożdży na dnie, przy obciętej nieco rurce pobierającej piwo.

                            Comment

                            • maaciej6
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.04
                              • 219

                              #29
                              Obcinam rurke około 10 mm. Wyatarczająco czy może więcej obcinać ?
                              "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                              Wolsztyński Browar Domowy M & P

                              Comment

                              • Wesoly
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.10
                                • 371

                                #30
                                Nie obcinam nigdy rurek w fitingach i piwo leci klarowne, warunek jest, że KEG nie może być ruszany...

                                Sens sztucznego nagazowania jest taki, że jak potrzebuję szybko piwo, a nie ma zapasu to spokojnie 3 dnia stykaja do odpowiedniego nagazowania. Pakuję piwo po cichej do KEGa i po 3 dobach gotowe.
                                Pozdrawiam, Wesoły

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                  dadek
                                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                  2024-11-19, 04:20
                                • zasada
                                  2023.06.18, Szreniawa k.Poznania, XII Szreniawski Festiwal Piwa: Piwo z kulturą
                                  zasada
                                  18 czerwca 2023 r. w godzinach od 11.00 do 18.00 na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki) odbędzie się XII Szreniawski Festiwal Piwa: Piwo z kulturą.

                                  W programie m.in.:
                                  – ciekawostki piwne;
                                  –...
                                  2023-06-13, 18:24
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                                  dadek
                                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                                  2025-02-09, 23:58
                                • e-prezes
                                  Pinta, Portermass Amburana
                                  e-prezes
                                  Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                                  2025-01-19, 15:40
                                • heckler
                                  Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                  heckler
                                  Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                  2025-01-02, 07:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...