Rozpuszczalność Co2 zależy od temperatury, czym niższa tym sie lepiej rozpuszcza. Ja podpinałem Co2 na 2-3 dni i ciśnieniu 3,5Bara. temp piwa 8-10*C.
Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?
Collapse
X
-
Po nabiciu trzeba kegiem potrząsać ?
Spróbuje tego patentu"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Małe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-04-08, 08:38.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Małe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensorComment
-
Tylko wtedy kiedy ciśnienie nad cieczą jest niższe od równowagowego. Jeżeli nasyca sie ciecz CO2 to mamy sytuacje odwrotna. W obydwu przypadkach mieszanie przyspiesza proces.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensorComment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Comment
-
Całkiem, jak twoja. Ale cały temat to takie rozważania o wyższości jednych świąt nad drugimi, na dodatek podparte ewidentnym brakiem wiedzy w kilku wypadkach.
Nadal nikt nie odpowiedział mi na pytanie, po co wlewać do kega rozgazowane piwo i dobijać je gazem z butli.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2008-04-10, 22:13.Comment
-
Sztuczne nagazowanie piwa jest w domowych warunkach sprawą trudną. W moich doświadczeniach niemożliwą, jesli chodzi o mocniejsze nasycenie. Jako niefizykowi, wydaje mi się, że czym innym jest, kiedy piwo nasyca się naturalnie - w czasie fermentacji - kiedy CO2 powstaje w toni piwa i wtedy łatwo się z nim łączy, bo jego ujście na powierzchnię blokuje zamknięty zbiornik. A czym innym jest podanie zewnętrznego CO2 do zupełnie rozgazowanego piwa, gdzie barierą trudną do pokonania jest lustro piwa i jego niewielka powierzchnia. W takich warunkach nagazowywanie piwa musiałoby chyba trwać baaaardzo długo.
Przy wyszynku piwa domowej produkcji, jeśli chcemy raczyć piwem klarownym, trzeba pójść na pewne kompromisy - albo piwo niedogazowane (co w sumie nie jest takie złe), albo nagazowane z warstwą dobrze sedymentujących drożdży na dnie, przy obciętej nieco rurce pobierającej piwo.Comment
-
Nie obcinam nigdy rurek w fitingach i piwo leci klarowne, warunek jest, że KEG nie może być ruszany...
Sens sztucznego nagazowania jest taki, że jak potrzebuję szybko piwo, a nie ma zapasu to spokojnie 3 dnia stykaja do odpowiedniego nagazowania. Pakuję piwo po cichej do KEGa i po 3 dobach gotowe.Pozdrawiam, WesołyComment