jak uwarzyć Żywca ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafi_4444
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 101

    jak uwarzyć Żywca ?

    Pszeniczne z BA siedzi sobie nie cichej. W przyszłym tygodniu butelkowanie.
    A mnie chodzi po głowie wareczka nr 2.
    Ponieważ od lat wielu pijam Żywca chciałbym uwarzyć coś bardzo zbliżonego.
    Najlepiej takiego z okresu zanim go popsuł Haineken.

    Kopałem po forum ale nie dokopałem się nigdzie do takiej informacji.
    Jako początkujący piwowar potrzebowałby dosyć dokładne dane czyli:
    1. Słody - jakie i jakie ilości
    2. Zacieranie - jakie przerwy i jak długie
    3. Chmiel - ilości i czasy chmielenia
    4. Drożdże
    5. Czasy fermentacji - burzliwej i cichej; oraz leżakowania

    Jeśli ktoś z forumowiczów zna odpowiedzi na moje pytania bedę wdzięczny za pomoc.
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
    1. Słody - jakie i jakie ilości
    2. Zacieranie - jakie przerwy i jak długie
    3. Chmiel - ilości i czasy chmielenia
    4. Drożdże
    5. Czasy fermentacji - burzliwej i cichej; oraz leżakowania
    1. pilźnieński 3,2 kg, monachijski 0,3 kg, zakwaszający (niekoniecznie) 0,03 kg
    2. 64 st. 30 min i 74 st. 30 min
    3. marynka 20 g granulat 90 min
    lubelski 5 g granulat 30 min i 5 g 1 min
    4. koniecznie płynne np. WYEAST Budvar Lager
    5. główna 10-14 dni w temp. 8-10 st. C, cicha 14-18 dni w temp do 10 st. C.

    Comment

    • rafi_4444
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.02
      • 101

      #3
      Dziękuje Bardzo

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        Lagerek to wyzwanie, zwłąszcza dla początkującego. Zwykle nie warzę takich piw, kilka razy się jednak zdarzyło (raz nawet zjechałem z 12,5 Bllg do niecalej jedynki; niby b. zbliżone do koncernowego tylko po co to robić ;-))
        Nie jestem też amatorem tego stylu ale proponowałbym zrobić scukrzającą w nieco niższej temperaturze, ok. 60-61 *C no i niech to będzie dobre 30" (lub nawet dłużej - 40"). Wyjdzie w smaku trochę gorsze ale za to bardziej zbliżone do koncernowego. Dekstrynującą w tym przypadku odradzam (najwyżej coś pośrodku, powiedzmy 66-68*C), co i tak w tym przypadku może okazać się już niepotrzebne.
        Nie zapomnij o leżakowaniu (2-3 m-ce) w ok. 3-6*C
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          proponowałbym zrobić scukrzającą w nieco niższej temperaturze, ok. 60-61 *C no i niech to będzie dobre 30" (lub nawet dłużej - 40"). Wyjdzie w smaku trochę gorsze (...)
          Po co specjalnie coś robić gorzej???

          Comment

          • maaciej6
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.04
            • 219

            #6
            mapajak, masz może recepture na tyskacza ?
            "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

            Wolsztyński Browar Domowy M & P

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
              mapajak, masz może recepture na tyskacza ?
              1. pilźnieński 3,0 kg, monachijski 0,1 kg, zakwaszający (niekoniecznie) 0,03 kg
              2. 64 st. 30 min i 74 st. 30 min
              3. marynka 15 g granulat 90 min
              lubelski 5 g granulat 30 min i 10 g 1 min
              4. koniecznie płynne np. WYEAST Budvar Lager
              5. główna 10-14 dni w temp. 8-10 st. C, cicha 14-18 dni w temp do 10 st. C.

              Aby wszystko było jasne, jest to receptura na piwo domowe, przypominajace "Tyskie", czyli jasne, 11 Blg, czyste smakowo, dolnej fermantacji o delikatnej goryczce i pięknym aromacie chmielowym.
              __________________

              Comment

              • maaciej6
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.04
                • 219

                #8
                Dzięki, w piątek mieliśmy uwarzyć Pilsa, ale w pierwszej kolejności ugotujemy te zbliżone do tyskiego.
                Znajomi piją tyskie, może trafimy w ich gust
                Zamiast Budvar Lager mogą być Munich Lager ?
                "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                Wolsztyński Browar Domowy M & P

                Comment

                • cyb
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.02
                  • 76

                  #9
                  mapajak, a znasz coś w klimacie warki strong?
                  może być z ekstraktów, o ile są jakieś zbliżone ;-)

                  Comment

                  • krzychu-n
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.04
                    • 35

                    #10
                    No cóż powiem swoje zdanie nie rzucajcie się od razu - po co powtarzać koncerniaki, zróbcie lepsze, inne rodzaje. Przecież czy Żywca czy Tyskie czy Warkę to w każdej budzie kupicie. Szkoda na to czasu i sił. No to zdrowie

                    Comment

                    • maaciej6
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.04
                      • 219

                      #11
                      W domu nie mamy możliwości powtórzyć przemysłowce, a lepsze od koncernowych właśnie robimy. Natomiast z innymi rodzajami jest tak, że znajomym za bardzo nie smakują i żeby się nie męczyli, trzeba im dać prawie jak tyskie
                      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                      Wolsztyński Browar Domowy M & P

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                        mapajak, a znasz coś w klimacie warki strong?
                        może być z ekstraktów, o ile są jakieś zbliżone ;-)
                        1. pilźnieński 4,0 kg, monachijski 0,8 kg, karmelowy jasny 0,2 kg, zakwaszający (niekoniecznie) 0,03 kg
                        2. 64 st. 10 min i 74 st. 50 min
                        3. marynka 30 g granulat 90 min
                        4. koniecznie płynne np. WYEAST Budvar Lager lub inne dolnej fermentacji
                        5. główna 14-18 dni w temp. 8-10 st. C, cicha 18-21 dni w temp do 10 st. C.

                        O.G. 15-16 Blg, dojrzewanie w butelkach min. 3 miesiące, najlepiej 6 miesięcy.

                        Z ekstraktów, zamiast pkt 1 i 2 użyj odpowiednią ilość jasnego ekstraktu.

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                          Po co specjalnie coś robić gorzej???
                          Nadinterpretacja.
                          Nie chodzi mi, jak szanowny Kolega wie, o robienie czegoś gorzej.
                          W założeniu ma być "bardzo zbliżone do Żywca". Uwzględniając moje uwagi będzie właśnie bardziej zbliżone do Żywca.
                          Jeśli założenia wnosiłyby: "zrobić piwo lepsze od Żywca" to obaj mielibyśmy rację (przyznaję, że piwo na bazie Twoich wytycznych byłoby lepsze).
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • rafi_4444
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.02
                            • 101

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                            1. pilźnieński 3,2 kg, monachijski 0,3 kg, zakwaszający (niekoniecznie) 0,03 kg
                            2. 64 st. 30 min i 74 st. 30 min
                            3. marynka 20 g granulat 90 min
                            lubelski 5 g granulat 30 min i 5 g 1 min
                            4. koniecznie płynne np. WYEAST Budvar Lager
                            5. główna 10-14 dni w temp. 8-10 st. C, cicha 14-18 dni w temp do 10 st. C.
                            Wracając do Żywca. Pytanie:
                            Z przyczyn technicznych chciałbym zmodyfikować ten przepis. Zdaję sobie sprawę, że będzie to miało spory wpływ na zmianę tego piwa i może mocno odbiegać od zakładanego początkowo Żywca.
                            Otóż chciałbym to piwo zrobić górną fermentacją. I pytanie moje brzmi czy na tych samych drożdżach czy może jakieś inne. A jeśli inne to jakie?

                            Comment

                            • rafi_4444
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.02
                              • 101

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
                              ...
                              Otóż chciałbym to piwo zrobić górną fermentacją. I pytanie moje brzmi czy na tych samych drożdżach czy może jakieś inne. A jeśli inne to jakie?
                              Temperatura w jakiej fermentacja miałaby przebiegać to 18-19C

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X