Żywiec górną fermentacją -marzenie
jak uwarzyć Żywca ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Otóż chciałbym to piwo zrobić górną fermentacją. I pytanie moje brzmi czy na tych samych drożdżach czy może jakieś inne. A jeśli inne to jakie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor Wyświetlenie odpowiedziSkoro tak to juz ladnie leci, to moze i ja skorzystam z wiedzy kolegi mapajaka i poprosze o recepture na Staropramena 12 (lezak) lub Pilsenera Urquela, ale w czeskiej wersji.
2. zacieranie dekokcyjne
64 st. 10 min
dekokt 1/3 zacieru: 74 st. 20 min, gotowanie 10 min.
po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72 st. C
3. żatecki szyszki - 50 g 90 min, 25 g 30 min, 25 g 0 min
zamiast żateckiego może być lubelski
4. są specjalne do pilsnera WYEAST Urquell lub WYEAST Budvar Lager
5. główna 10-14 dni w temp. 8-10 st. C, cicha 14-18 dni w temp do 10 st. C.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziTemperatura w jakiej fermentacja miałaby przebiegać to 18-19C
Comment
-
-
Dzieki. Bedzie okazja by sprobowac warzenia z dekokcja.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi3. żatecki szyszki - 50 g 90 min, 25 g 30 min, 25 g 0 min
zamiast żateckiego może być lubelski
Mi chlodzenie zajmuje standardowo jakies 40-50 min. Ale jeszcze nie chlodzilem do temperatur rzedu 8-10 stopni, wiec pewnie bedzie to dluzszy czas.Kocham czeskie piwo :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor Wyświetlenie odpowiedziDzieki. Bedzie okazja by sprobowac warzenia z dekokcja.
Mam tylko pytanie o to 0 min. ostatniej porcji chmielu. Czy oznacza to ze chmiel bedzie w brzeczce tylko do czasu jej schlodzenia? Czy tez powinno byc chmielone na zimno?
Mi chlodzenie zajmuje standardowo jakies 40-50 min. Ale jeszcze nie chlodzilem do temperatur rzedu 8-10 stopni, wiec pewnie bedzie to dluzszy czas.
Wystarczy jak schłodzisz do 20 st. C. Do 8-10 st. C możesz schłodzić dopiero jak ruszy fermentacja.
Comment
-
-
To i ja zapytam o przepis na coś podobnego do Eire Noteckie Ciemne z Czarnkowa lub Irlandzkie Mocne z Krajana. Zależy mi bardziej na smaku, niż mocy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziTo i ja zapytam o przepis na coś podobnego do Eire Noteckie Ciemne z Czarnkowa lub Irlandzkie Mocne z Krajana. Zależy mi bardziej na smaku, niż mocy.
2. Irlandzkie Mocne - piłem chyba tylko raz i nie pamiętam na tyle, by coś podobnego wymyslić. Jak gdzieś kupię to napiszę.
Comment
-
-
Irlandzkie Mocne bardzo przypomina Eire. Podejrzewałem, że dosładzają.
A może słodzić Aspartamem ? Tego chyba drożdże nie jedzą ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziIrlandzkie Mocne bardzo przypomina Eire. Podejrzewałem, że dosładzają.
A może słodzić Aspartamem ? Tego chyba drożdże nie jedzą ?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziIrlandzkie Mocne bardzo przypomina Eire. Podejrzewałem, że dosładzają.
A może słodzić Aspartamem ? Tego chyba drożdże nie jedzą ?
Comment
-
Comment