jak uwarzyć Żywca ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Żywiec górną fermentacją -marzenie

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

Comment

• mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      Otóż chciałbym to piwo zrobić górną fermentacją. I pytanie moje brzmi czy na tych samych drożdżach czy może jakieś inne. A jeśli inne to jakie?
      Możesz na tych samych. W tych temperaturach możesz również zastosować neutralne smakowo drożdże górnej fermentacji np. Wyeast 2565 Koelsch.

Comment

• otimor
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 84

Skoro tak to juz ladnie leci, to moze i ja skorzystam z wiedzy kolegi mapajaka i poprosze o recepture na Staropramena 12 (lezak) lub Pilsenera Urquela, ale w czeskiej wersji.
        Kocham czeskie piwo :)

Comment

• mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor Wyświetlenie odpowiedzi
          Skoro tak to juz ladnie leci, to moze i ja skorzystam z wiedzy kolegi mapajaka i poprosze o recepture na Staropramena 12 (lezak) lub Pilsenera Urquela, ale w czeskiej wersji.
          1. pilźnieński 3,2 kg, monachijski 0,3 kg, zakwaszający (niekoniecznie) 0,03 kg
          2. zacieranie dekokcyjne
          64 st. 10 min
          dekokt 1/3 zacieru: 74 st. 20 min, gotowanie 10 min.
          po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72 st. C
          3. żatecki szyszki - 50 g 90 min, 25 g 30 min, 25 g 0 min
          zamiast żateckiego może być lubelski
          4. są specjalne do pilsnera WYEAST Urquell lub WYEAST Budvar Lager
          5. główna 10-14 dni w temp. 8-10 st. C, cicha 14-18 dni w temp do 10 st. C.

Comment

• hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
            Temperatura w jakiej fermentacja miałaby przebiegać to 18-19C
            Jak chcesz robić piwo podobne do Żywca w górnej fermentacji to daj sobie spokój. Moim zdaniem wyjdzie zupełnie coś innego.

Comment

• otimor
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.05
              • 84

Dzieki. Bedzie okazja by sprobowac warzenia z dekokcja.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
              3. żatecki szyszki - 50 g 90 min, 25 g 30 min, 25 g 0 min
              zamiast żateckiego może być lubelski
              Mam tylko pytanie o to 0 min. ostatniej porcji chmielu. Czy oznacza to ze chmiel bedzie w brzeczce tylko do czasu jej schlodzenia? Czy tez powinno byc chmielone na zimno?

Mi chlodzenie zajmuje standardowo jakies 40-50 min. Ale jeszcze nie chlodzilem do temperatur rzedu 8-10 stopni, wiec pewnie bedzie to dluzszy czas.
              Kocham czeskie piwo :)

Comment

• mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzieki. Bedzie okazja by sprobowac warzenia z dekokcja.

Mam tylko pytanie o to 0 min. ostatniej porcji chmielu. Czy oznacza to ze chmiel bedzie w brzeczce tylko do czasu jej schlodzenia? Czy tez powinno byc chmielone na zimno?

Mi chlodzenie zajmuje standardowo jakies 40-50 min. Ale jeszcze nie chlodzilem do temperatur rzedu 8-10 stopni, wiec pewnie bedzie to dluzszy czas.
                Tak, chmiel trzeba wrzucić po wyłączeniu gotowania. 40-50 min w zupełności wystarczy.
                Wystarczy jak schłodzisz do 20 st. C. Do 8-10 st. C możesz schłodzić dopiero jak ruszy fermentacja.

Comment

• Rosiak
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.03
                  • 17

Kasztelan

A macie przepis na kasztelana niepasteryzowanego??

Comment

• bleik
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2002.11
                    • 80

może nie na kasztelana ale na kasztelańskie z lat młodości jeśli ktoś ma skład to i ja chętnie skorzystam

Comment

• artur2
                      • 2008.02
                      • 535

To i ja zapytam o przepis na coś podobnego do Eire Noteckie Ciemne z Czarnkowa lub Irlandzkie Mocne z Krajana. Zależy mi bardziej na smaku, niż mocy.
                      Mniej alkoholu, więcej smaku !
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                        To i ja zapytam o przepis na coś podobnego do Eire Noteckie Ciemne z Czarnkowa lub Irlandzkie Mocne z Krajana. Zależy mi bardziej na smaku, niż mocy.
                        1. Eire Noteckie - trudna sprawa. Według mnie to piwo jest dosładzane cukrem przed pasteryzacją lub po filtracji. W warunkach domowych to nie zadziała, bo żywe drożdże zamienią dodany cukier na alkohol i zamiast słodkiego, otrzymamy mocniejsze piwo. Ja widze jedno wyjście. Uwarzyć ciemne piwo 12 Blg (3 kg pilźnieński, 0,6 monachijski, 0,4 caramunich, 0,03 Carafa Special + 20 g marynki) i po przelaniu do kufla dosłodzić 0,5 - 1 łyżeczką cukru.
                        2. Irlandzkie Mocne - piłem chyba tylko raz i nie pamiętam na tyle, by coś podobnego wymyslić. Jak gdzieś kupię to napiszę.

Comment

• artur2
                          • 2008.02
                          • 535

Irlandzkie Mocne bardzo przypomina Eire. Podejrzewałem, że dosładzają.
                          A może słodzić Aspartamem ? Tego chyba drożdże nie jedzą ?
                          Mniej alkoholu, więcej smaku !
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

No nie jedzą, tylko po co się truć.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

Jeśli Ci to nie przeszkadza, to możesz. Aspartam to białko, drożdże tego nie jedzą. Ja akurat nie lubię smaku słodzików, wyczuwam je w piwach (np. większość słowackich ciemnych) i mi nie smakują.

Comment

• JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

A może dodać lepiej laktozę w celu dosłodzenia, ja stosowałem laktozę w kilku piwach i efekty są bardzo dobre.

Comment

Przetwarzanie...
                                X