Warka na startery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • China_Blue
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.07
    • 55

    Warka na startery

    Zamierzam uwarzyć brzeczkę z przeznaczeniem wyłącznie na startery, skosy itd.
    Nie za bardzo wiem jednak jak się za to zabrać, w sensie ilości słodów (myślę, że sam pilzneński wystarczy) i przerw.
    Jeśli ktoś bardziej doświadczony byłby w stanie coś podszepnąć - będę wdzięczny.
    Popieraj swój browar.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    A nie lepiej uwarzyć piwo i ulać ze dwa litra?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #3
      8-10 blg

      Comment

      • China_Blue
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.07
        • 55

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A nie lepiej uwarzyć piwo i ulać ze dwa litra?
        jakoś szkoda mi potencjalnego piwka "marnować"...

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
        8-10 blg
        tjaaa.... dzięki
        Popieraj swój browar.

        Comment

        • dori
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.10
          • 320

          #5
          Jeśli chodzi o przerwy to moim zdaniem należałoby zastosować jak najdłuższe przerwy w 52C i 63C tak, aby drożdże miały jak najwięcej dostępnych składników odżywczych. Ilość słodu należy dobrać tak, aby uzyskać ekstrakt brzeczki około 10 Blg. Co do rodzaju słodu to według mnie najlepszy będzie pilzneński lub pale ale.

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #6
            Np tu szczegółowy przepis: brzeczka starterowa

            Comment

            • China_Blue
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.07
              • 55

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
              Np tu szczegółowy przepis: brzeczka starterowa
              Dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem, tylko coś znaleźć nie mogłem
              Popieraj swój browar.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                jak często robisz startery że potrzebujesz specjalnej brzeczki na startery ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9



                  Nie ma sensu nic ponad coś takiego i to co napisał jacer.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • China_Blue
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.07
                    • 55

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    jak często robisz startery że potrzebujesz specjalnej brzeczki na startery ?
                    To trudne pytanie, bo dopiero zaczynam zabawę z płynnymi drożdżami. Ale skosy wychodzą mi ekstra (na razie tworzenie, bo odzysk będę mógł ocenić lada tydzień).
                    W każdym razie bardziej mnie przekonują świeże drożdże za każdym razem niż gęstwa.
                    Poza tym uważam, że brzeczka na startery daje większa możliwości niż ekstrakt:
                    - doświadczenie (może bardziej przydatne dla początkujących),
                    - tańsza,
                    - ze względu na specjalne przeznaczenie można tak ją przygotować, by stworzyć najbardziej optymalne warunki dla drożdży,
                    - większa satysfakcja.
                    Popieraj swój browar.

                    Comment

                    • China_Blue
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.07
                      • 55

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      No cóź, co piwowar to inne podejście...
                      Na szczęście mamy pluralizm
                      Popieraj swój browar.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X