Płatki owsiane w Stout z ekstraktów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    #1

    Płatki owsiane w Stout z ekstraktów

    Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
  • miksiok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 29

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw
    Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
    Owsianka to płatki z mlekiem a nie ekstraktem
    A już tak na poważnie, to moim zdaniem nie warto.
    Trzeba by zrobić pełny proces zacierania tych płatków ze słodem, czyli praktycznie tyle samo roboty co zwykła - zacierana warka.

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #3
      W płatkach jest skrobia, a nie ma enzymów, które ją rozłożą. Zacieranie ich razem ze słodem jest niezbędne. A jeśli już zacieramy - to po co nam ekstrakty...
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • plpaw
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 57

        #4
        Nie mam odpowiedniego sprzętu do zacierania, w przyszłości planuje go dokupić. Teraz używam ekstraktu i chmielu. Chciałem zrobić Stouta z ekstraktu bursztynowego, 0,5 kg laktozy, 0,25 słodu carafa I i 0,25 palonego jęczmienia. Słody w worku ekstrakcyjnym chcę wyekstrahować chłodną wodą i stopniowo ją podgrzewać. Myślałem o dodaniu płatków ale już z tego pomysłu zrezygnowałem. Jest jakaś przyprawa którą mógłbym zastąpić charakterystyczny smak tych płatków w Stoucie??

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Ja myślę, że płatki można po prostu skleikować i po przefiltrowaniu (trudno sie toto filtruje bez słodu, ale co począć ) dodać do brzeczki celem zwiększenia obfitości i trwałości piany w przyszłym piwie. Na smak także częściowo wpłynie. Jedyny minus, to poważne zmętnienie brzeczki ale podwójne przelewanie na cichą powinno sprawę załatwić. Robiłem tak kiedyś. Dodawałem troszkę (150-200 g na 20 l) skleikowanych płatków owsianych właśnie dla piany do każdego gatunku piwa. Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • lipali
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.11
            • 22

            #6
            mdłe ?

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.
            znaczy się mdłe czyli gęste, słodkie... ja też ostatnio dodałem, piana wyśmienita, ale niestety ten posmak też jemu towarzyszył
            bajury nie piję ino zacne piwo !

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Javox
              Amundsen, Refraction of Light
              Javox
              Hazy Session IPA z alko 4.7%

              Piana - sporo, puchata warstwa.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
              Aromat - mango, cytrusy, pomarańcza i coś ziołowego.
              Smak - słodkawe, cytrusy, ananas, mango, płatki owsiane, ziołowa...
              2024-03-03, 17:00
            • darekd
              Wrowar, Black River
              darekd
              Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

              Oatmeal Stout, 4,6% alk.
              Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
              Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
              ...
              2024-12-30, 14:42
            • dadek
              Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
              dadek
              Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
              2022-01-15, 03:06
            • Javox
              Kazimierz, Weźże Nową Multi Szklankę
              Javox
              New Zealand Wheat.
              Ekstrakt 13.5*, alko 5.5%.

              Kolab Browaru Kazimierz z krakowskimi multitapami: Weźże Krafta, MultiQlti, Nowy Kraftowy, Szklanki.

              Piana - na dłużej niepełna warstewka.
              Lacing - coś było.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony, blady...
              2023-12-04, 19:54
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...