Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
Płatki owsiane w Stout z ekstraktów
Collapse
X
-
A już tak na poważnie, to moim zdaniem nie warto.
Trzeba by zrobić pełny proces zacierania tych płatków ze słodem, czyli praktycznie tyle samo roboty co zwykła - zacierana warka. -
W płatkach jest skrobia, a nie ma enzymów, które ją rozłożą. Zacieranie ich razem ze słodem jest niezbędne. A jeśli już zacieramy - to po co nam ekstrakty...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Nie mam odpowiedniego sprzętu do zacierania, w przyszłości planuje go dokupić. Teraz używam ekstraktu i chmielu. Chciałem zrobić Stouta z ekstraktu bursztynowego, 0,5 kg laktozy, 0,25 słodu carafa I i 0,25 palonego jęczmienia. Słody w worku ekstrakcyjnym chcę wyekstrahować chłodną wodą i stopniowo ją podgrzewać. Myślałem o dodaniu płatków ale już z tego pomysłu zrezygnowałem. Jest jakaś przyprawa którą mógłbym zastąpić charakterystyczny smak tych płatków w Stoucie??Comment
-
Ja myślę, że płatki można po prostu skleikować i po przefiltrowaniu (trudno sie toto filtruje bez słodu, ale co począć) dodać do brzeczki celem zwiększenia obfitości i trwałości piany w przyszłym piwie. Na smak także częściowo wpłynie. Jedyny minus, to poważne zmętnienie brzeczki ale podwójne przelewanie na cichą powinno sprawę załatwić. Robiłem tak kiedyś. Dodawałem troszkę (150-200 g na 20 l) skleikowanych płatków owsianych właśnie dla piany do każdego gatunku piwa. Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Hazy Session IPA z alko 4.7%
Piana - sporo, puchata warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
Aromat - mango, cytrusy, pomarańcza i coś ziołowego.
Smak - słodkawe, cytrusy, ananas, mango, płatki owsiane, ziołowa...-
Channel: Norwegia
2024-03-03, 17:00 -
-
Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.
Oatmeal Stout, 4,6% alk.
Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
-
Channel: Czechy
-
-
New Zealand Wheat.
Ekstrakt 13.5*, alko 5.5%.
Kolab Browaru Kazimierz z krakowskimi multitapami: Weźże Krafta, MultiQlti, Nowy Kraftowy, Szklanki.
Piana - na dłużej niepełna warstewka.
Lacing - coś było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, blady...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment