Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
Płatki owsiane w Stout z ekstraktów
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziChcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
A już tak na poważnie, to moim zdaniem nie warto.
Trzeba by zrobić pełny proces zacierania tych płatków ze słodem, czyli praktycznie tyle samo roboty co zwykła - zacierana warka.
-
-
W płatkach jest skrobia, a nie ma enzymów, które ją rozłożą. Zacieranie ich razem ze słodem jest niezbędne. A jeśli już zacieramy - to po co nam ekstrakty...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Nie mam odpowiedniego sprzętu do zacierania, w przyszłości planuje go dokupić. Teraz używam ekstraktu i chmielu. Chciałem zrobić Stouta z ekstraktu bursztynowego, 0,5 kg laktozy, 0,25 słodu carafa I i 0,25 palonego jęczmienia. Słody w worku ekstrakcyjnym chcę wyekstrahować chłodną wodą i stopniowo ją podgrzewać. Myślałem o dodaniu płatków ale już z tego pomysłu zrezygnowałem. Jest jakaś przyprawa którą mógłbym zastąpić charakterystyczny smak tych płatków w Stoucie??
Comment
-
-
Ja myślę, że płatki można po prostu skleikować i po przefiltrowaniu (trudno sie toto filtruje bez słodu, ale co począć ) dodać do brzeczki celem zwiększenia obfitości i trwałości piany w przyszłym piwie. Na smak także częściowo wpłynie. Jedyny minus, to poważne zmętnienie brzeczki ale podwójne przelewanie na cichą powinno sprawę załatwić. Robiłem tak kiedyś. Dodawałem troszkę (150-200 g na 20 l) skleikowanych płatków owsianych właśnie dla piany do każdego gatunku piwa. Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.
Comment
-
-
mdłe ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum Wyświetlenie odpowiedziWprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.bajury nie piję ino zacne piwo !
Comment
-
Comment