Płatki owsiane w Stout z ekstraktów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    Płatki owsiane w Stout z ekstraktów

    Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
  • miksiok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 29

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
    Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
    Owsianka to płatki z mlekiem a nie ekstraktem
    A już tak na poważnie, to moim zdaniem nie warto.
    Trzeba by zrobić pełny proces zacierania tych płatków ze słodem, czyli praktycznie tyle samo roboty co zwykła - zacierana warka.

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #3
      W płatkach jest skrobia, a nie ma enzymów, które ją rozłożą. Zacieranie ich razem ze słodem jest niezbędne. A jeśli już zacieramy - to po co nam ekstrakty...
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • plpaw
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 57

        #4
        Nie mam odpowiedniego sprzętu do zacierania, w przyszłości planuje go dokupić. Teraz używam ekstraktu i chmielu. Chciałem zrobić Stouta z ekstraktu bursztynowego, 0,5 kg laktozy, 0,25 słodu carafa I i 0,25 palonego jęczmienia. Słody w worku ekstrakcyjnym chcę wyekstrahować chłodną wodą i stopniowo ją podgrzewać. Myślałem o dodaniu płatków ale już z tego pomysłu zrezygnowałem. Jest jakaś przyprawa którą mógłbym zastąpić charakterystyczny smak tych płatków w Stoucie??

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Ja myślę, że płatki można po prostu skleikować i po przefiltrowaniu (trudno sie toto filtruje bez słodu, ale co począć ) dodać do brzeczki celem zwiększenia obfitości i trwałości piany w przyszłym piwie. Na smak także częściowo wpłynie. Jedyny minus, to poważne zmętnienie brzeczki ale podwójne przelewanie na cichą powinno sprawę załatwić. Robiłem tak kiedyś. Dodawałem troszkę (150-200 g na 20 l) skleikowanych płatków owsianych właśnie dla piany do każdego gatunku piwa. Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • lipali
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.11
            • 22

            #6
            mdłe ?

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum Wyświetlenie odpowiedzi
            Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.
            znaczy się mdłe czyli gęste, słodkie... ja też ostatnio dodałem, piana wyśmienita, ale niestety ten posmak też jemu towarzyszył
            bajury nie piję ino zacne piwo !

            Comment

            Przetwarzanie...
            X