przydatość do spożycia na każdym etapie produkcji?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    #1

    przydatość do spożycia na każdym etapie produkcji?

    może głupie pytanie:
    czy na każdym etapie produkcji domowej piwo lub jego prefabrykat nadają się do spożycia i nie będzie problemów natury żołądkowej?
    właśnie będę przenosił butelki po refermentacji do chłodniejszego miejsca i mam wielką ochotę na pierwszy test...
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
    może głupie pytanie:
    czy na każdym etapie produkcji domowej piwo lub jego prefabrykat nadają się do spożycia i nie będzie problemów natury żołądkowej?
    właśnie będę przenosił butelki po refermentacji do chłodniejszego miejsca i mam wielką ochotę na pierwszy test...
    Śmiało, nie krępuj się Albercik...
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
      może głupie pytanie:
      czy na każdym etapie produkcji domowej piwo lub jego prefabrykat nadają się do spożycia i nie będzie problemów natury żołądkowej?
      właśnie będę przenosił butelki po refermentacji do chłodniejszego miejsca i mam wielką ochotę na pierwszy test...
      Każdą pobraną do badania próbkę piwa, po zbadaniu ... wypijam.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Ja tez ,ale do momentu sklarowania sie piwa raczej powstrzymuje sie od wypijania wiecej niz 100ml. Duze ilosci zywych drozdzy nie zawsze maja kojacy wplyw na uklad pokarmowy
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
          J Duze ilosci zywych drozdzy nie zawsze maja kojacy wplyw na uklad pokarmowy

          eee tam, porządkują flore bakteryjną we flakach, po jakimś czasie jest już dobrze zwłaszcza gdy się piło wcześniej koncernówki.

          Przy butelkowaniu jednego z Pilsów wypiliśmy z kumplem po 3 kufle - tak było dobre.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • mlody_w_fachu
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.12
            • 325

            #6
            żywe drożdże wogóle nie są dobre dla układu pokarmowego i człowieka, mogą wywołać tzw. dożdżowce, a to że poleca się jedzenie drożdży jako suplement diety to chodzi o martwe drożdże. Należy pamiętać, że najgorsze powikłania są w przypadku zatrucia drożdżami dzikimi i piekarniczymi.
            po prostu mlody_w_fachu
            - - -
            gdzieniegdzie znany jako winorobek

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
              dadek
              Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
              2023-11-17, 01:48
            • darekd
              Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
              darekd
              Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
              2024-07-22, 00:26
            • slawekkazek
              Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952
              slawekkazek
              Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
              2023-06-14, 19:48
            • dadek
              Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
              dadek
              Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
              2022-09-23, 00:52
            • bastion
              Ukraina, Mikolaiv, Sportivna 9, Pub Drunk Patrick.
              bastion
              W obecnej sytuacji, kiedy ze wszystkich stron dochodzą do mnie ponure wiadomości z Ukrainy, postanowiłem na przekór zrobić sobie małą retrospekcje z miejsc w których tam kiedyś byłem, a które być może zostały całkowicie zniszczone.
              Jednym z takich jest mikrus, położony na brzegu...
              2022-04-21, 22:14
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...