przydatość do spożycia na każdym etapie produkcji?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    przydatość do spożycia na każdym etapie produkcji?

    może głupie pytanie:
    czy na każdym etapie produkcji domowej piwo lub jego prefabrykat nadają się do spożycia i nie będzie problemów natury żołądkowej?
    właśnie będę przenosił butelki po refermentacji do chłodniejszego miejsca i mam wielką ochotę na pierwszy test...
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
    może głupie pytanie:
    czy na każdym etapie produkcji domowej piwo lub jego prefabrykat nadają się do spożycia i nie będzie problemów natury żołądkowej?
    właśnie będę przenosił butelki po refermentacji do chłodniejszego miejsca i mam wielką ochotę na pierwszy test...
    Śmiało, nie krępuj się Albercik...
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
      może głupie pytanie:
      czy na każdym etapie produkcji domowej piwo lub jego prefabrykat nadają się do spożycia i nie będzie problemów natury żołądkowej?
      właśnie będę przenosił butelki po refermentacji do chłodniejszego miejsca i mam wielką ochotę na pierwszy test...
      Każdą pobraną do badania próbkę piwa, po zbadaniu ... wypijam.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Ja tez ,ale do momentu sklarowania sie piwa raczej powstrzymuje sie od wypijania wiecej niz 100ml. Duze ilosci zywych drozdzy nie zawsze maja kojacy wplyw na uklad pokarmowy
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          J Duze ilosci zywych drozdzy nie zawsze maja kojacy wplyw na uklad pokarmowy

          eee tam, porządkują flore bakteryjną we flakach, po jakimś czasie jest już dobrze zwłaszcza gdy się piło wcześniej koncernówki.

          Przy butelkowaniu jednego z Pilsów wypiliśmy z kumplem po 3 kufle - tak było dobre.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • mlody_w_fachu
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.12
            • 325

            #6
            żywe drożdże wogóle nie są dobre dla układu pokarmowego i człowieka, mogą wywołać tzw. dożdżowce, a to że poleca się jedzenie drożdży jako suplement diety to chodzi o martwe drożdże. Należy pamiętać, że najgorsze powikłania są w przypadku zatrucia drożdżami dzikimi i piekarniczymi.
            po prostu mlody_w_fachu
            - - -
            gdzieniegdzie znany jako winorobek

            Comment

            Przetwarzanie...
            X