W niedzielę pod wieczór nastawiłem "Prawdziwe Bursztynowe" z zestawu ekstraktów browamatora, w niedzielę miało 11Blg.
Wstawiłem całość do pseudochłodni, przez noc z niedzieli do poniedziałku temperatura brzeczki zjechała do 20 stopni i już ciągle się utrzymywała poniżej 20tu stopni (np. teraz jest 18 stopni, a już widziałem dziś 17 stopni na termometrze).
Ponieważ przestało intensywnie bąbelkować, zbadałem poziom cukru i wyszło 5Blg.
Nastawiałem się, że w takiej temperaturze to powinno fermentować z 5-7 dni, a tu wygląda jakby się fermentacja kończyła i teraz to już nie wiem co mam myśleć.
Nie za ostro poszła ta fermentacja, mimo że przez większość czasu brzeczka stałą w temperaturze poniżej 20 stopni?
Wczoraj wyglądało to tak:
a dziś już wygląda tak:
Wstawiłem całość do pseudochłodni, przez noc z niedzieli do poniedziałku temperatura brzeczki zjechała do 20 stopni i już ciągle się utrzymywała poniżej 20tu stopni (np. teraz jest 18 stopni, a już widziałem dziś 17 stopni na termometrze).
Ponieważ przestało intensywnie bąbelkować, zbadałem poziom cukru i wyszło 5Blg.
Nastawiałem się, że w takiej temperaturze to powinno fermentować z 5-7 dni, a tu wygląda jakby się fermentacja kończyła i teraz to już nie wiem co mam myśleć.
Nie za ostro poszła ta fermentacja, mimo że przez większość czasu brzeczka stałą w temperaturze poniżej 20 stopni?
Wczoraj wyglądało to tak:
a dziś już wygląda tak:
Comment