podejscie nr 2 do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    podejscie nr 2 do warzenia

    W niedzielę pod wieczór nastawiłem "Prawdziwe Bursztynowe" z zestawu ekstraktów browamatora, w niedzielę miało 11Blg.
    Wstawiłem całość do pseudochłodni, przez noc z niedzieli do poniedziałku temperatura brzeczki zjechała do 20 stopni i już ciągle się utrzymywała poniżej 20tu stopni (np. teraz jest 18 stopni, a już widziałem dziś 17 stopni na termometrze).
    Ponieważ przestało intensywnie bąbelkować, zbadałem poziom cukru i wyszło 5Blg.
    Nastawiałem się, że w takiej temperaturze to powinno fermentować z 5-7 dni, a tu wygląda jakby się fermentacja kończyła i teraz to już nie wiem co mam myśleć.

    Nie za ostro poszła ta fermentacja, mimo że przez większość czasu brzeczka stałą w temperaturze poniżej 20 stopni?

    Wczoraj wyglądało to tak:
    Click image for larger version

Name:	obraz1.jpg
Views:	1
Size:	58,3 KB
ID:	2078410

    a dziś już wygląda tak:
    Click image for larger version

Name:	obraz2.jpg
Views:	1
Size:	42,5 KB
ID:	2078411
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

    #2
    Jeszcze 3 dni i zejdzie do 3 Blg.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
      Nastawiałem się, że w takiej temperaturze to powinno fermentować z 5-7 dni, a tu wygląda jakby się fermentacja kończyła i teraz to już nie wiem co mam myśleć.

      Nie za ostro poszła ta fermentacja, mimo że przez większość czasu brzeczka stałą w temperaturze poniżej 20 stopni?
      Za ostro czy nie nie ma to już żadnego znaczenia.Nie myśl o tym za dużo tylko jednak poczytaj na forum o piwie z gotowców.Łatwiej jest czytać niż pisać a to naprawdę już było wiele razy wałkowane.

      W skrócie wszystko jest ok. Będzie dobre piwo.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Przetwarzanie...
      X