Jakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy mógłbym dodać do tej warki? Jakie macie własne doświadczenia?
Jakie można dodać przyprawy do Stouta?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziJakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy mógłbym dodać do tej warki? Jakie macie własne doświadczenia?
Z przypraw, to w przepisie na Debel Dubel Czes dodaje laskę wanilii.
Podejrzewam, że cynamon też by przeszedł, ale nic konkretnego nie potrafię na ten temat powiedzieć.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJa na 25l dawałem 800g glukozy
A żeby być w temacie dodatków do stouta, to gdzieś czytałem, że do czekoladowego można dodać kakao rozpuszczone w wodzie i kilkukrotnie przepuszczone przez filtr do kawy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziOczywiście miałeś na myśli laktozę.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziA żeby być w temacie dodatków do stouta, to gdzieś czytałem, że do czekoladowego można dodać kakao rozpuszczone w wodzie i kilkukrotnie przepuszczone przez filtr do kawy.
No tyle, że kolega nie zaciera.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi0,3kg laktozy nawet nie poczujesz. Ile ma być litrów docelowo? .
Comment
-
Comment