Jakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy mógłbym dodać do tej warki? Jakie macie własne doświadczenia?
Jakie można dodać przyprawy do Stouta?
Collapse
X
-
Jakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy mógłbym dodać do tej warki? Jakie macie własne doświadczenia?
Z przypraw, to w przepisie na Debel Dubel Czes dodaje laskę wanilii.
Podejrzewam, że cynamon też by przeszedł, ale nic konkretnego nie potrafię na ten temat powiedzieć. -
Comment
-
Oczywiście. Ja już mam chyba Creutzfeldta czy innego Jacoba.
No tyle, że kolega nie zaciera.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Przymierzam się do uwarzenia coffee stouta. Przepis, który mam jest dość ogólny (może dlatego, że angielski - leniwy
). Autor przepisu radzi dodać 500 ml kawy po 4 dniach fermentacji.
1. Czy nie lepiej dodać kawę dopiero na cichej? A może w trakcie chmielenia?
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Konkurs dla piwowarów domowych: "Niech Świat Pozna Twoje Piwo"03-06.03.21
1.Summer Pils 11-13°Blg
2.Session IPA 11-13°Blg
3.Milk Stout 12-14°Blg
4.Belgian Saison 12-16°Blg
Szczeciński Konkursu Piw Domowych 19-21.03,2021- west coast IPA,[
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
2020-09-27, 21:40 -
Był porter żywiecki, był Komes, były różne Fortuny, Dawne b. dobre, Boss np. Extra Mocny.
Jak to u nas z piwami bywa mają swój czas świetności i później smakują gorzej, np. fortuny albo Żywiec
Polećcie dobre ciemne / czarne piwka (kawa, gorzka czekolada, bez kwasu...-
Channel: Piwo - ogólne
2020-09-17, 15:21 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment