Jakie można dodać przyprawy do Stouta?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    Jakie można dodać przyprawy do Stouta?

    Jakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy mógłbym dodać do tej warki? Jakie macie własne doświadczenia?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakie można dodać przyprawy do Stouta? Chciałem zrobić Stouta słodkiego, coś w rodzaju Stouta czekoladowego. Mam 1,6 kg ekstraktu jasnego, 1,6 kg ekstraktu ciemnobursztynowego, 0,25 kg słodu Caraaroma oraz 0,2 kg palone ziarna jęczmienia. Dodam do tego 0,3 kg laktozy. Jakie jeszcze przyprawy mógłbym dodać do tej warki? Jakie macie własne doświadczenia?
    0,3kg laktozy nawet nie poczujesz. Ile ma być litrów docelowo? Ja na 25l dawałem 800g glukozy i nie nazwałbym tego piwa mocno słodkim. Owszem smak słodki jest gdzieś w tle, ale nijak się to ma do czeskich tmavych.
    Z przypraw, to w przepisie na Debel Dubel Czes dodaje laskę wanilii.
    Podejrzewam, że cynamon też by przeszedł, ale nic konkretnego nie potrafię na ten temat powiedzieć.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja na 25l dawałem 800g glukozy
      Oczywiście miałeś na myśli laktozę.
      A żeby być w temacie dodatków do stouta, to gdzieś czytałem, że do czekoladowego można dodać kakao rozpuszczone w wodzie i kilkukrotnie przepuszczone przez filtr do kawy.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
        Oczywiście miałeś na myśli laktozę.
        Oczywiście. Ja już mam chyba Creutzfeldta czy innego Jacoba.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
        A żeby być w temacie dodatków do stouta, to gdzieś czytałem, że do czekoladowego można dodać kakao rozpuszczone w wodzie i kilkukrotnie przepuszczone przez filtr do kawy.
        Moim zdaniem, to o tyle słaby pomysł, że posmak czekolady można uzyskać z samych słodów.
        No tyle, że kolega nie zaciera.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • plpaw
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          0,3kg laktozy nawet nie poczujesz. Ile ma być litrów docelowo? .
          Chcę zrobić ok 20 litrów

          Comment

          • dino19_87
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.12
            • 61

            #6
            mi zasmakowały śliwki w pilsie, ale chyba można to przetestować w stoucie
            Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X