Jak przefiltrować chmiel granulat ????

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

Jak przefiltrować chmiel granulat ????

szukałem na forum, ale pewnie jest ukryte w tekście .
    A ja mam obawę, że przy tej czynności zakaziłem brzeczkę, Piwo stoi na burzliwej (KOŹLAK)
    jest piękna piana brązowa ale ma gorzkawy smak (mam nadzieję, że od chmielu), ale jeśli nie to nie chciałbym zakazić następnych brzeczek.
    Filtrowałem przez odkażone sitko + sparzona pielucha !!!!
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
    szukałem na forum, ale pewnie jest ukryte w tekście .
    A ja mam obawę, że przy tej czynności zakaziłem brzeczkę, Piwo stoi na burzliwej (KOŹLAK)
    jest piękna piana brązowa ale ma gorzkawy smak (mam nadzieję, że od chmielu), ale jeśli nie to nie chciałbym zakazić następnych brzeczek.
    Filtrowałem przez odkażone sitko + sparzona pielucha !!!!
    Zepsucie piwa objawia się przede wszystkim smakiem kwaśnym, a nie gorzkim.

Prawdopodobnie piwo jest przechmielone, w przepisach zwykle są zawyżone ilości chmielu, zwłaszcza gdy sypie się granulat prosto do brzeczki. Ile i jakiego chmielu dałeś do tego piwa?

Co do sitka i pieluchy, teoretycznie wszystko powinno być ok. Ja jednak nie ryzykuję i nie babram się z żadnymi pieluchami. Po schłodzeniu odstawiam gar na 0,5h, po czym dekantuję brzeczkę znad osadu za pomocą wężyka.
    blog.kopyra.com

Comment

• macas
      • 2008.02
      • 680

Gotowanie 70 min, 0" - 30g Marynki w 55" Lubelski 25g (czyli o 15g mniej niż w przepisie) !!!

I jeszcze jedno pytanie mam Bitterka z brew-kita nie chce sie skubany nagazować !!!!!!!!!!

1. wlany do butelki 22.03, z połową łyżeczki ekstraktu, po 2 tygodniach 0 pianki (malutkie syknięcie) 0 gazu w piwie.
      2. butelki otwarte wsypane 1/2 łyżeczki glukozy po tygodniu 0 gazu.

Przechowywane cały czas w tamp 10-12 stopni
      Beniamin Franklin

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
        Gotowanie 70 min, 0" - 30g Marynki w 55" Lubelski 25g (czyli o 15g mniej niż w przepisie) !!!

I jeszcze jedno pytanie mam Bitterka z brew-kita nie chce sie skubany nagazować !!!!!!!!!!

1. wlany do butelki 22.03, z połową łyżeczki ekstraktu, po 2 tygodniach 0 pianki (malutkie syknięcie) 0 gazu w piwie.
        2. butelki otwarte wsypane 1/2 łyżeczki glukozy po tygodniu 0 gazu.

Przechowywane cały czas w tamp 10-12 stopni
        Pół łyżeczki to bardzo niedokładna miara. Każdy ma inne łyżeczki. Lepiej stosować system metryczny, a więc podawać w gramach.

U Ciebie jest jednak inny problem, a mianowicie temperatura. Bitter, jak mniemam, był na górniakach, no to się nie dziw, ze one zapadły w sen zimowy. Powinieneś co najmniej tydzień potrzymać to piwo w temp. 18-22°C.
        blog.kopyra.com

Comment

• macas
          • 2008.02
          • 680

Masz rację były na górniakach i tylko na dosypanie glukozy stanęły w ciepełku już lecę je wyciągnąć i budzę

a w metrycznych będzie około 2 gramy
          Last edited by macas; 2008-04-12, 13:27.
          Beniamin Franklin

Comment

Przetwarzanie...
          X