Nietypowa fermentacja ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaciej6
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.04
    • 219

Nietypowa fermentacja ?

Brzeczka zadana drożdżami Munich Lager (z odzysku) w 27 st C.
    Cała procedura dezynfekcji przeprowadzona jak zawsze, a tym razem po 10 godzinach wygląda zupełnie inaczej. Tzn. zamiast piany na powierzchni jest korzuch. Drożdźe na powierzchni wyglądają jak podniesione z dołu (po burzliwej).
    Dokładnie tak samo wygląda we wszystkich czterech nastawionych fermentorach.
    Martwić się na zapas czy wyluzować ???
    Attached Files
    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

Wolsztyński Browar Domowy M & P
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
    Cała procedura dezynfekcji przeprowadzona jak zawsze, a tym razem po 10 godzinach wygląda zupełnie inaczej. Tzn. zamiast piany na powierzchni jest korzuch. Drożdźe na powierzchni wyglądają jak podniesione z dołu (po burzliwej).
    27°C to trochę wysoka temp. jak na dolniaki. Efekt jest taki, że drożdże mają nad wyraz sprzyjające warunki do pracy. Niech zgadnę, zadawałeś sporą iloscią gęstwy? Stąd drożdże bardzo szybko wzięły się do roboty, zanim temperatura opadła.

Cóż czyste w smaku to piwo już nie będzie. Będziesz miał raczej ale niż lagera, ale poza tym chyba spoko. Ten styl nazywa się California Common.
    W tej chwili możesz tylko wyluzować. No mógłbyś próbować schładzać fermentory, ale nie wiem czy jeszcze jest sens. Jeśli możesz przenieść w chłodniejsze miejsce, to zrób to.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-04-12, 17:13.
    blog.kopyra.com

Comment

• Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

wyluzuj! najwyżej sam wypijesz, jak do częstowania się nie będzie nadawało!
      Zawsze zadaję drożdże przy ok. 25-28`C i kibel do piwnicy (~10-13`C)! I nie wkładam niucha przez 2 tygodnie! Więc i problemów nie widzę....

Marek
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

Wyluzować. Ja czesto tak mam, nawet w niskiej temperaturze i piwa wychodzą normalne.

Comment

• maaciej6
          • 2007.04
          • 219

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          27°C to trochę wysoka temp. jak na dolniaki. Efekt jest taki, że drożdże mają nad wyraz sprzyjające warunki do pracy. Niech zgadnę, zadawałeś sporą iloscią gęstwy? Stąd drożdże bardzo szybko wzięły się do roboty, zanim temperatura opadła.

Cóż czyste w smaku to piwo już nie będzie. Będziesz miał raczej ale niż lagera, ale poza tym chyba spoko. Ten styl nazywa się California Common.
          W tej chwili możesz tylko wyluzować. No mógłbyś próbować schładzać fermentory, ale nie wiem czy jeszcze jest sens. Jeśli możesz przenieść w chłodniejsze miejsce, to zrób to.
          Tak dokładnie (kopyr jesteś The Best !!! ) wszystkie wiadra zadane były duuuuuużą ilością gęstwy.
          Rano było już 15 st C i korzuch na powierzchni, teraz jest 14 st C.
          Wiem jakie błędy popełniłem.
          Jeszcze jedno pytanko: drożdźe te będzie można normalnie odzyskać do następnej warki ?

Comment

• maaciej6
            • 2007.04
            • 219

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
            Wyluzować. Ja czesto tak mam, nawet w niskiej temperaturze i piwa wychodzą normalne.
            mapajak, a`la tyskie z Twojego przepisu robiłem

Comment

• mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

Tak dokładnie (kopyr jesteś The Best !!! ) wszystkie wiadra zadane były duuuuuużą ilością gęstwy.
              Rano było już 15 st C i korzuch na powierzchni, teraz jest 14 st C.
              Wiem jakie błędy popełniłem.
              Jeszcze jedno pytanko: drożdźe te będzie można normalnie odzyskać do następnej warki ?
              Odpowiem za Kopyra.
              Ja te drożdże, które wypłyną zbieram z powierzchni szumówką i wyrzucam. Do nastepnej warki zbieram z dna fermentora. W ten sposób przepracowalem całą zime na jednej saszetce drożdży.

Comment

• maaciej6
                • 2007.04
                • 219

Odpowiem za Kopyra.
                Ja te drożdże, które wypłyną zbieram z powierzchni szumówką i wyrzucam. Do nastepnej warki zbieram z dna fermentora. W ten sposób przepracowalem całą zime na jednej saszetce drożdży.
                Zebrać je teraz czy jeszcze poczekać ?
                Na moje oko widze, że fermentacja burzliwa się zakończyła. Dobrego mam czuja ???

Comment

• mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

Zebrać je teraz czy jeszcze poczekać ?
                  Na moje oko widze, że fermentacja burzliwa się zakończyła. Dobrego mam czuja ???

Drożdże z powierzchni możesz już zebrać. Pod spodem jest jeszcze sporo piany, więc fermentacja trwa. Kiedy robiłeś te zdjęcia?

Comment

• maaciej6
                    • 2007.04
                    • 219

Drożdże z powierzchni możesz już zebrać. Pod spodem jest jeszcze sporo piany, więc fermentacja trwa. Kiedy robiłeś te zdjęcia?
                    zdjęcia robiłem dzisiaj około godz. 15-tej. (17 godzin po zadaniu drożdźy)
                    Jak zakołysałem fermentorem, piany nie było widać.

Comment

• mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

zdjęcia robiłem dzisiaj około godz. 15-tej. (17 godzin po zadaniu drożdźy)
                      Jak zakołysałem fermentorem, piany nie było widać.
                      Fermentacja dopiero sie zaczyna. Poczekaj conajmniej tydzień. W razie wątpliwosci zawsze możesz zmierzyć Blg.

Comment

• maaciej6
                        • 2007.04
                        • 219

Fermentacja dopiero sie zaczyna. Poczekaj conajmniej tydzień. W razie wątpliwosci zawsze możesz zmierzyć Blg.
                        OK. Dzięki

Comment

• maaciej6
                          • 2007.04
                          • 219

Zmierzyłem dzisiaj Balingi i jest 10. Drożdźy na powierzchni nie ruszałem.

Comment

• rafi_4444
                            • 2008.02
                            • 101

Podepnę się pod temat.
                            W kilku miejscach na forum pisaliście, o zbieraniu drożdzy z powierzchni.
                            Czy jest to konieczne?
                            jesli tak to czy zarówno przy dolnej jak i górnej?
                            Czy też można, ale jesli się tego nie zrobi to piwo nic nie traci?
                            No i skąd zbierać - z samej powierzchni czy też łącznie z pianą?

Comment

• Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

Najlepijej zbierac drozdze po cichej z dna. A z gory wedlug mnie mozna zbierac tylko niektore gatunki drozdzy gornej fermentacji.
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

Przetwarzanie...
                              X