Nietypowa fermentacja ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaciej6
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.04
    • 219

    Nietypowa fermentacja ?

    Brzeczka zadana drożdżami Munich Lager (z odzysku) w 27 st C.
    Cała procedura dezynfekcji przeprowadzona jak zawsze, a tym razem po 10 godzinach wygląda zupełnie inaczej. Tzn. zamiast piany na powierzchni jest korzuch. Drożdźe na powierzchni wyglądają jak podniesione z dołu (po burzliwej).
    Dokładnie tak samo wygląda we wszystkich czterech nastawionych fermentorach.
    Martwić się na zapas czy wyluzować ???
    Attached Files
    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

    Wolsztyński Browar Domowy M & P
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
    Brzeczka zadana drożdżami Munich Lager (z odzysku) w 27 st C.
    Cała procedura dezynfekcji przeprowadzona jak zawsze, a tym razem po 10 godzinach wygląda zupełnie inaczej. Tzn. zamiast piany na powierzchni jest korzuch. Drożdźe na powierzchni wyglądają jak podniesione z dołu (po burzliwej).
    Dokładnie tak samo wygląda we wszystkich czterech nastawionych fermentorach.
    Martwić się na zapas czy wyluzować ???
    27°C to trochę wysoka temp. jak na dolniaki. Efekt jest taki, że drożdże mają nad wyraz sprzyjające warunki do pracy. Niech zgadnę, zadawałeś sporą iloscią gęstwy? Stąd drożdże bardzo szybko wzięły się do roboty, zanim temperatura opadła.

    Cóż czyste w smaku to piwo już nie będzie. Będziesz miał raczej ale niż lagera, ale poza tym chyba spoko. Ten styl nazywa się California Common.
    W tej chwili możesz tylko wyluzować. No mógłbyś próbować schładzać fermentory, ale nie wiem czy jeszcze jest sens. Jeśli możesz przenieść w chłodniejsze miejsce, to zrób to.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-04-12, 17:13.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #3
      wyluzuj! najwyżej sam wypijesz, jak do częstowania się nie będzie nadawało!
      Zawsze zadaję drożdże przy ok. 25-28`C i kibel do piwnicy (~10-13`C)! I nie wkładam niucha przez 2 tygodnie! Więc i problemów nie widzę....


      Marek
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
        Brzeczka zadana drożdżami Munich Lager (z odzysku) w 27 st C.
        Cała procedura dezynfekcji przeprowadzona jak zawsze, a tym razem po 10 godzinach wygląda zupełnie inaczej. Tzn. zamiast piany na powierzchni jest korzuch. Drożdźe na powierzchni wyglądają jak podniesione z dołu (po burzliwej).
        Dokładnie tak samo wygląda we wszystkich czterech nastawionych fermentorach.
        Martwić się na zapas czy wyluzować ???
        Wyluzować. Ja czesto tak mam, nawet w niskiej temperaturze i piwa wychodzą normalne.

        Comment

        • maaciej6
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.04
          • 219

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          27°C to trochę wysoka temp. jak na dolniaki. Efekt jest taki, że drożdże mają nad wyraz sprzyjające warunki do pracy. Niech zgadnę, zadawałeś sporą iloscią gęstwy? Stąd drożdże bardzo szybko wzięły się do roboty, zanim temperatura opadła.

          Cóż czyste w smaku to piwo już nie będzie. Będziesz miał raczej ale niż lagera, ale poza tym chyba spoko. Ten styl nazywa się California Common.
          W tej chwili możesz tylko wyluzować. No mógłbyś próbować schładzać fermentory, ale nie wiem czy jeszcze jest sens. Jeśli możesz przenieść w chłodniejsze miejsce, to zrób to.
          Tak dokładnie (kopyr jesteś The Best !!! ) wszystkie wiadra zadane były duuuuuużą ilością gęstwy.
          Rano było już 15 st C i korzuch na powierzchni, teraz jest 14 st C.
          Wiem jakie błędy popełniłem.
          Jeszcze jedno pytanko: drożdźe te będzie można normalnie odzyskać do następnej warki ?
          "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

          Wolsztyński Browar Domowy M & P

          Comment

          • maaciej6
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.04
            • 219

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
            Wyluzować. Ja czesto tak mam, nawet w niskiej temperaturze i piwa wychodzą normalne.
            mapajak, a`la tyskie z Twojego przepisu robiłem
            "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

            Wolsztyński Browar Domowy M & P

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak dokładnie (kopyr jesteś The Best !!! ) wszystkie wiadra zadane były duuuuuużą ilością gęstwy.
              Rano było już 15 st C i korzuch na powierzchni, teraz jest 14 st C.
              Wiem jakie błędy popełniłem.
              Jeszcze jedno pytanko: drożdźe te będzie można normalnie odzyskać do następnej warki ?
              Odpowiem za Kopyra.
              Ja te drożdże, które wypłyną zbieram z powierzchni szumówką i wyrzucam. Do nastepnej warki zbieram z dna fermentora. W ten sposób przepracowalem całą zime na jednej saszetce drożdży.

              Comment

              • maaciej6
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.04
                • 219

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                Odpowiem za Kopyra.
                Ja te drożdże, które wypłyną zbieram z powierzchni szumówką i wyrzucam. Do nastepnej warki zbieram z dna fermentora. W ten sposób przepracowalem całą zime na jednej saszetce drożdży.
                Zebrać je teraz czy jeszcze poczekać ?
                Na moje oko widze, że fermentacja burzliwa się zakończyła. Dobrego mam czuja ???
                "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                Wolsztyński Browar Domowy M & P

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zebrać je teraz czy jeszcze poczekać ?
                  Na moje oko widze, że fermentacja burzliwa się zakończyła. Dobrego mam czuja ???

                  Drożdże z powierzchni możesz już zebrać. Pod spodem jest jeszcze sporo piany, więc fermentacja trwa. Kiedy robiłeś te zdjęcia?

                  Comment

                  • maaciej6
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.04
                    • 219

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Drożdże z powierzchni możesz już zebrać. Pod spodem jest jeszcze sporo piany, więc fermentacja trwa. Kiedy robiłeś te zdjęcia?
                    zdjęcia robiłem dzisiaj około godz. 15-tej. (17 godzin po zadaniu drożdźy)
                    Jak zakołysałem fermentorem, piany nie było widać.
                    "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                    Wolsztyński Browar Domowy M & P

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedzi
                      zdjęcia robiłem dzisiaj około godz. 15-tej. (17 godzin po zadaniu drożdźy)
                      Jak zakołysałem fermentorem, piany nie było widać.
                      Fermentacja dopiero sie zaczyna. Poczekaj conajmniej tydzień. W razie wątpliwosci zawsze możesz zmierzyć Blg.

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                        Fermentacja dopiero sie zaczyna. Poczekaj conajmniej tydzień. W razie wątpliwosci zawsze możesz zmierzyć Blg.
                        OK. Dzięki
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • maaciej6
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.04
                          • 219

                          #13
                          Zmierzyłem dzisiaj Balingi i jest 10. Drożdźy na powierzchni nie ruszałem.
                          "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                          Wolsztyński Browar Domowy M & P

                          Comment

                          • rafi_4444
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.02
                            • 101

                            #14
                            Podepnę się pod temat.
                            W kilku miejscach na forum pisaliście, o zbieraniu drożdzy z powierzchni.
                            Czy jest to konieczne?
                            jesli tak to czy zarówno przy dolnej jak i górnej?
                            Czy też można, ale jesli się tego nie zrobi to piwo nic nie traci?
                            No i skąd zbierać - z samej powierzchni czy też łącznie z pianą?

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              #15
                              Najlepijej zbierac drozdze po cichej z dna. A z gory wedlug mnie mozna zbierac tylko niektore gatunki drozdzy gornej fermentacji.
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X