Nietypowa fermentacja ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Najlepijej zbierac drozdze po cichej z dna. A z gory wedlug mnie mozna zbierac tylko niektore gatunki drozdzy gornej fermentacji.
    ???
    Ja zbieram po burzliwej, z dna. Jest ich dużo, są silne i świeże. Po cichej jest ich zbyt mało.
    Z powierzchni brzeczki tylko niektóre szczepy fermantcji górnej. Chodzi oczywiscie o zbieranie do późniejszego wykorzystania, bo drożdże np. WYEAST Budvar Lager, które osadzą sie na powierzchni zbieram i wyrzucam.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #17
      Ja z kolei po burzliwej mam tyle smieci na dnie fermentora, ze boje sie uzywac drozdzy z dna po burzliwej. Za to na cicha piwo przenosze bardzo szybko czasami po 2-3 dniach fermentacji i po cichej mam wystarczajaca ilosc by zaszczepic kolejna warke.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • maaciej6
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.04
        • 219

        #18
        Piwo rozlane do butelek i kegów. W smaku jest dość mocno owocowe.
        Drożdże odzyskane z tego piwa pracują w następnej warce, w której fermentacja odbywa się normalnie.



        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        27°C to trochę wysoka temp. jak na dolniaki. Efekt jest taki, że drożdże mają nad wyraz sprzyjające warunki do pracy. Niech zgadnę, zadawałeś sporą iloscią gęstwy? Stąd drożdże bardzo szybko wzięły się do roboty, zanim temperatura opadła.

        kopyr, rozpracowałeś moją zagadkę już na początku
        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

        Wolsztyński Browar Domowy M & P

        Comment

        Przetwarzanie...
        X