Mam pytanko do piwowarów domowych jak w Waszym przypadku wygląda młóto? Czy znajdują się w nim nierozpuszczone części ziaren/słodu + prawie całe bądź lekko pokruszone łuski?
Do czego zmierzam. Udało mi się z 4kg słodu (słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg, słód Carahell® Weyermann 0,2 kg) uzyskać 19 litrów brzeczki 11blg. Wygląda to na w miarę słaby wynik...
Słód starałem się śrutować zgodnie ze wszystkimi prawidłami czyli aby skorupki były prawie całe, a środek jak najgrubiej pokruszony. W tym celu namaczałem ziarna aby skorupki były bardziej elastyczne i się nie kruszyły. Uzyskałem taki wynik jak powyżej natomiast już po zacieraniu i filtracji okazało się że w młócie są białe części ziaren/słodu totalnie miękkie - rozgniatające się w dłoniach grudki wielkości polowy ziarna, a czasami większe w smaku bardziej przypominające papier niż coś słodkiego.
Pytanie jest takie: czy środki ziaren powinny się raczej całe rozpuścić czy też taka sytuacja jak opisana powyżej jest normalna?
Zastanawiam się czy przypadkiem nie za grubo ześrutowałem ten słód.
[Młóto wysładzałem aż do 3blg (mierzonych w temp 22 st) - do gara warzelnego powędrowało około 22 litrów wysłodzin]
Do czego zmierzam. Udało mi się z 4kg słodu (słód Pale Ale Weyermann 3,8 kg, słód Carahell® Weyermann 0,2 kg) uzyskać 19 litrów brzeczki 11blg. Wygląda to na w miarę słaby wynik...
Słód starałem się śrutować zgodnie ze wszystkimi prawidłami czyli aby skorupki były prawie całe, a środek jak najgrubiej pokruszony. W tym celu namaczałem ziarna aby skorupki były bardziej elastyczne i się nie kruszyły. Uzyskałem taki wynik jak powyżej natomiast już po zacieraniu i filtracji okazało się że w młócie są białe części ziaren/słodu totalnie miękkie - rozgniatające się w dłoniach grudki wielkości polowy ziarna, a czasami większe w smaku bardziej przypominające papier niż coś słodkiego.
Pytanie jest takie: czy środki ziaren powinny się raczej całe rozpuścić czy też taka sytuacja jak opisana powyżej jest normalna?
Zastanawiam się czy przypadkiem nie za grubo ześrutowałem ten słód.
[Młóto wysładzałem aż do 3blg (mierzonych w temp 22 st) - do gara warzelnego powędrowało około 22 litrów wysłodzin]
Comment