Jak powinno wyglądać młóto?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    OK. Ja doskonale rozumiem Twoje podejście. Zauważ tylko proszę, że wszelkie tego typu opisy dotyczą produkcji przemysłowej, w browarach.
    Angasc: Makaron cytuje książkę pod tytułem "Brew classic european beers at home" gdzie słowo home w tytule nie jest bez znaczenia....

EDIT: no i nie zdążyłem wyręczyć Makarona
    Ostatnia zmiana dokonana przez Totus; 2008-04-25, 16:29.

Comment

• angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
      Angasc: Makaron cytuje książkę pod tytułem "Brew classic european beers at home" gdzie słowo home w tytule nie jest bez znaczenia....

EDIT: no i nie zdążyłem wyręczyć Makarona
      Sorki, nie zauważyłem HOME
      Niemniej moja propozycja dalej jest aktualna.
      Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2008-04-25, 16:44.

Comment

• Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

Sorki, nie zauważyłem HOME
        Niemniej moja propozycja dalej jest aktualna.
        Przykro mi ,ale mam bardzo malo czasu na eksperymenty nawet wlasne.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
          Przykro mi ,ale mam bardzo malo czasu na eksperymenty nawet wlasne.
          A szkoda.
          Wobec tego Ty pozostań przy swoich teoriach z których uzyskujesz wydajność 44%, a ja pozostanę przy swoich z wydajnością 70%.
          Powodzenia w przyszłych warkach i Twoje zdrowie

Comment

• Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

Widzisz ty sie upierasz ,ze moja wydajnosc 44% jest spowodowana moim sposobem zacierania. I tu sie mylisz od samego poczatku pisze ,ze to zlej jakosci slod na dodatek zle zesrutowany. Normalna wydajnosc jest rzedu 60-65%. Pozatym na samym poczatku zapytalem sie czy majac zle zesrutowany slod zacieranie dekokcyjne wplynie pozytywnie na wydajnosc i chyba najwyzszy autorytet na tym forum ,niejaki Czes potwierdzil, wiec prosze zacznij czytac ze zrozumieniem co pisze.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

Widzisz ty sie upierasz ,ze moja wydajnosc 44% jest spowodowana moim sposobem zacierania. I tu sie mylisz od samego poczatku pisze ,ze to zlej jakosci slod na dodatek zle zesrutowany. Normalna wydajnosc jest rzedu 60-65%. Pozatym na samym poczatku zapytalem sie czy majac zle zesrutowany slod zacieranie dekokcyjne wplynie pozytywnie na wydajnosc i chyba najwyzszy autorytet na tym forum ,niejaki Czes potwierdzil, wiec prosze zacznij czytac ze zrozumieniem co pisze.
              A jak myślisz, po co pisałem o tłuczeniu słodu wałkiem do ciasta?
              Ode mnie żądasz czytania ze zrozumieniem?
              Chcesz mieć porządny słód? To kup słód normalnej jakości, kup śrutownik, ześrutuj porządnie i będzie po problemie. Wówczas będziesz mógł ze 100% pewnością powiedzieć jak powinno się zacierać i wysladzać by otrzymać porządane efekty.
              Masz pewność że tylko jakość słodu i jego śrutowanie jest problemem? To po co zadajesz pytania na forum? Skoro znasz odpowiedzi na postawione przez siebie pytania, wiesz lepiej niż ludzie którzy Ci odpowiadają i chcą Ci pomóc to w czym problem?
              Gdy będziesz miał efety lepsze w zacieraniu " po angielsku " niż Krzysiu który lubuje się w tym stylu, oraz ja, niedouczony laik bez sensu wyrażający swoje opinie i mieszający wszystkim w głowach swoją ignorancją oraz głupotą, to wówczas nie będziesz musiał o nic pytać.
              W jaki sposób chcesz zacierać dekocyjnie przy użyciu lodówki turystycznej? Przypominam, że moje odpowiedzi dotyczyły zacierania " po angielsku " które byłeś uprzejmy zastosować. W moim mniemaniu zrobiłeś to nie do końca poprawnie. W twoim pojęciu zrobiłeś to bardzo dobrze. Tylko ze uzyskałeś tragiczny efekt. Od wczoraj próbuje Ci powiedzieć co mom zdaniem zrobiłeś źle i jak ja bym to zrobił na Twoim miejscu. I za to masz do mnie pretensje?
              Powodzenia Ci życzę i Twoje zdrowie,

Comment

• Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

A jak myślisz, po co pisałem o tłuczeniu słodu wałkiem do ciasta?
                Ode mnie żądasz czytania ze zrozumieniem?
                Chcesz mieć porządny słód? To kup słód normalnej jakości, kup śrutownik, ześrutuj porządnie i będzie po problemie. Wówczas będziesz mógł ze 100% pewnością powiedzieć jak powinno się zacierać i wysladzać by otrzymać porządane efekty.
                Masz pewność że tylko jakość słodu i jego śrutowanie jest problemem? To po co zadajesz pytania na forum? Skoro znasz odpowiedzi na postawione przez siebie pytania, wiesz lepiej niż ludzie którzy Ci odpowiadają i chcą Ci pomóc to w czym problem?
                Gdy będziesz miał efety lepsze w zacieraniu " po angielsku " niż Krzysiu który lubuje się w tym stylu, oraz ja, niedouczony laik bez sensu wyrażający swoje opinie i mieszający wszystkim w głowach swoją ignorancją oraz głupotą, to wówczas nie będziesz musiał o nic pytać.
                W jaki sposób chcesz zacierać dekocyjnie przy użyciu lodówki turystycznej? Przypominam, że moje odpowiedzi dotyczyły zacierania " po angielsku " które byłeś uprzejmy zastosować. W moim mniemaniu zrobiłeś to nie do końca poprawnie. W twoim pojęciu zrobiłeś to bardzo dobrze. Tylko ze uzyskałeś tragiczny efekt. Od wczoraj próbuje Ci powiedzieć co mom zdaniem zrobiłeś źle i jak ja bym to zrobił na Twoim miejscu. I za to masz do mnie pretensje?
                Powodzenia Ci życzę i Twoje zdrowie,
                Tak dla przypomnienia moje pytanie brzmialo: Czy zacierajac dekokcyjnie pomoze zwiekszyc wydajnosc zacierania w wypadku stosowania zle zesrutowanego slodu.

Comment

• angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

Tak dla przypomnienia moje pytanie brzmialo: Czy zacierajac dekokcyjnie pomoze zwiekszyc wydajnosc zacierania w wypadku stosowania zle zesrutowanego slodu.
                  Więc również dla przypomnienia: moje wypowiedzi co do których masz pretensje odnosiły się do Twoich słów:

"Ok opis mojego zacierania. Wlalem wode o temperaturze 75 st C do lodowki turystycznej z filtrem rurkowym w stosunku 3,5 litra wody do 1kg slodu. Woda byla z dodatkiem calcium chloride (taki przepis na IPA z lokalnego forum). Nastepnie dodalem slod rozmieszalem i temperatura wyszla 67st C. mieszajac od czasu do czasu przetrzymalem calosc 2 godziny(okazjonalnie mieszajac). Kolega ktory odwedzil mnie (pracownik lokalnego browaru Stewart Brewery kolo Edinburgh`a) potwierdzil moje obawy co do slodu, gdyz za duzo wogole nienaruszonych ziaren plywalo w zacierze, wyraznie widocznych po przemieszaniu w mojej lodowkowej kadzi zaciernej. Po 2h zaczalem filtracje, mimo kilkudziesiecio minutowej recyrkulacji niemoglem "ulozyc" prawidlowo mlota, co spowodowalo ,ze filtracja szla strasznie szybko i brzeczka calyczas byla metnawa. Wysladzanie zalewajac mloto do wysokosci 2cm woda o temperaturze 75 st C. Gdy brzeczka po wysladzaniu osiagnela 3blg przestalem wysladzac. Po obdukcji mlota zauwazylem spore ilosci wogole nierozmiazdzonych ziaren slodu (jakies 20-30% calosci).
                  Moim zdaniem jest to zlej jakosci, zle zesrutowany slod. Nie mam pojecia ile czasu byl przechowywany w sklepie (ktory jest na sraju zamkniecia), pozatym srutowany byl przemyslowym mlynkiem do kawy. Wyraznie golym okiem widac ,ze jest zle zesrutowany na dodatek kupilem 2 "zestawy" IPA i hefe weizen.
                  Wiec tak sobie pomyslalem ze sie spytam na forum jak wyciagnac troszeczke wiecej ze zle zesrutowanego slodu na przyklad zacierajac dekokcyjnie trojwarowo. Czekam na wytkniecie mi bledow w zacieraniu. Bo zapewnie robie jakis banalny blad o korym nie wiem."

Czes podpowiedział Ci, że przy dedokcji może być nieco lepiej.
                  Ja starałem się pomóc Ci zmienić nieco metodę którą znasz i stosujesz.
                  Czyli dostałeś wszystkie możliwe odpowiedzi na pytania które postawiłeś.

Comment

• Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

Ok zakonczylem warzenie. Reszte fatalnego slodu zuzylem do uwarzenia pszeniczniaka. Zacieranie tak jak opisal Czes w swoim artykule na temat pszennnych piw. Czyli dekokcyjnie jednowarowo. Wydajnosc niezla tym razem, okolo 65%, czyli na slod jaki mialem to wynik wrecz fenomenalny.

angasc. Zrobilem kilka pomiarow podczas wysladzania. Podczas filtracji w lodowce turystycznej przy temperaturze wody 75, temperatura mlota bylo okolo 70*C, czyli wysladzanie woda 80*C jak najbardziej wchodzi w rachube, ale wedlug mnie jest to absolutne maksimum.

Comment

• angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

angasc. Zrobilem kilka pomiarow podczas wysladzania. Podczas filtracji w lodowce turystycznej przy temperaturze wody 75, temperatura mlota bylo okolo 70*C, czyli wysladzanie woda 80*C jak najbardziej wchodzi w rachube, ale wedlug mnie jest to absolutne maksimum.
                      Zgadza się. W zależności od tempa wysładzania proponował bym temperaturę od 78* do max 80*. I tej granicy raczej nie należy w żadnym przypadku przekraczać. Choć widziałem już opisy wysładzania gdzie używano wody o temp ponad 90*. Tego nie próbowałem i raczej nikomu nie zalecałbym takich kombinacji.
                      Gratulacje. 65% to bardzo dobry wynik jak na kiepski słód.

Comment

• DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

Ile w młócie zostaje wody po filtrowaniu ? Szacunkowo policzyłem, że mi zostaje ok 16 litrów w młócie z 12kg słodu. Sprawdzał ktoś kiedyś u siebie ?
                        Pozdrawiam
                        dj

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

się by zgadzało... Mi kiedyś wyszło cca 7l w 5kg

Comment