Jak powinno wyglądać młóto?
Collapse
X
-
-
Comment
-
Wobec tego Ty pozostań przy swoich teoriach z których uzyskujesz wydajność 44%, a ja pozostanę przy swoich z wydajnością 70%.
Powodzenia w przyszłych warkach i Twoje zdrowieComment
-
Widzisz ty sie upierasz ,ze moja wydajnosc 44% jest spowodowana moim sposobem zacierania. I tu sie mylisz od samego poczatku pisze ,ze to zlej jakosci slod na dodatek zle zesrutowany. Normalna wydajnosc jest rzedu 60-65%. Pozatym na samym poczatku zapytalem sie czy majac zle zesrutowany slod zacieranie dekokcyjne wplynie pozytywnie na wydajnosc i chyba najwyzszy autorytet na tym forum ,niejaki Czes potwierdzil, wiec prosze zacznij czytac ze zrozumieniem co pisze."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Widzisz ty sie upierasz ,ze moja wydajnosc 44% jest spowodowana moim sposobem zacierania. I tu sie mylisz od samego poczatku pisze ,ze to zlej jakosci slod na dodatek zle zesrutowany. Normalna wydajnosc jest rzedu 60-65%. Pozatym na samym poczatku zapytalem sie czy majac zle zesrutowany slod zacieranie dekokcyjne wplynie pozytywnie na wydajnosc i chyba najwyzszy autorytet na tym forum ,niejaki Czes potwierdzil, wiec prosze zacznij czytac ze zrozumieniem co pisze.
Ode mnie żądasz czytania ze zrozumieniem?
Chcesz mieć porządny słód? To kup słód normalnej jakości, kup śrutownik, ześrutuj porządnie i będzie po problemie. Wówczas będziesz mógł ze 100% pewnością powiedzieć jak powinno się zacierać i wysladzać by otrzymać porządane efekty.
Masz pewność że tylko jakość słodu i jego śrutowanie jest problemem? To po co zadajesz pytania na forum? Skoro znasz odpowiedzi na postawione przez siebie pytania, wiesz lepiej niż ludzie którzy Ci odpowiadają i chcą Ci pomóc to w czym problem?
Gdy będziesz miał efety lepsze w zacieraniu " po angielsku " niż Krzysiu który lubuje się w tym stylu, oraz ja, niedouczony laik bez sensu wyrażający swoje opinie i mieszający wszystkim w głowach swoją ignorancją oraz głupotą, to wówczas nie będziesz musiał o nic pytać.
W jaki sposób chcesz zacierać dekocyjnie przy użyciu lodówki turystycznej? Przypominam, że moje odpowiedzi dotyczyły zacierania " po angielsku " które byłeś uprzejmy zastosować. W moim mniemaniu zrobiłeś to nie do końca poprawnie. W twoim pojęciu zrobiłeś to bardzo dobrze. Tylko ze uzyskałeś tragiczny efekt. Od wczoraj próbuje Ci powiedzieć co mom zdaniem zrobiłeś źle i jak ja bym to zrobił na Twoim miejscu. I za to masz do mnie pretensje?
Powodzenia Ci życzę i Twoje zdrowie,
Comment
-
A jak myślisz, po co pisałem o tłuczeniu słodu wałkiem do ciasta?
Ode mnie żądasz czytania ze zrozumieniem?
Chcesz mieć porządny słód? To kup słód normalnej jakości, kup śrutownik, ześrutuj porządnie i będzie po problemie. Wówczas będziesz mógł ze 100% pewnością powiedzieć jak powinno się zacierać i wysladzać by otrzymać porządane efekty.
Masz pewność że tylko jakość słodu i jego śrutowanie jest problemem? To po co zadajesz pytania na forum? Skoro znasz odpowiedzi na postawione przez siebie pytania, wiesz lepiej niż ludzie którzy Ci odpowiadają i chcą Ci pomóc to w czym problem?
Gdy będziesz miał efety lepsze w zacieraniu " po angielsku " niż Krzysiu który lubuje się w tym stylu, oraz ja, niedouczony laik bez sensu wyrażający swoje opinie i mieszający wszystkim w głowach swoją ignorancją oraz głupotą, to wówczas nie będziesz musiał o nic pytać.
W jaki sposób chcesz zacierać dekocyjnie przy użyciu lodówki turystycznej? Przypominam, że moje odpowiedzi dotyczyły zacierania " po angielsku " które byłeś uprzejmy zastosować. W moim mniemaniu zrobiłeś to nie do końca poprawnie. W twoim pojęciu zrobiłeś to bardzo dobrze. Tylko ze uzyskałeś tragiczny efekt. Od wczoraj próbuje Ci powiedzieć co mom zdaniem zrobiłeś źle i jak ja bym to zrobił na Twoim miejscu. I za to masz do mnie pretensje?
Powodzenia Ci życzę i Twoje zdrowie,
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
"Ok opis mojego zacierania. Wlalem wode o temperaturze 75 st C do lodowki turystycznej z filtrem rurkowym w stosunku 3,5 litra wody do 1kg slodu. Woda byla z dodatkiem calcium chloride (taki przepis na IPA z lokalnego forum). Nastepnie dodalem slod rozmieszalem i temperatura wyszla 67st C. mieszajac od czasu do czasu przetrzymalem calosc 2 godziny(okazjonalnie mieszajac). Kolega ktory odwedzil mnie (pracownik lokalnego browaru Stewart Brewery kolo Edinburgh`a) potwierdzil moje obawy co do slodu, gdyz za duzo wogole nienaruszonych ziaren plywalo w zacierze, wyraznie widocznych po przemieszaniu w mojej lodowkowej kadzi zaciernej. Po 2h zaczalem filtracje, mimo kilkudziesiecio minutowej recyrkulacji niemoglem "ulozyc" prawidlowo mlota, co spowodowalo ,ze filtracja szla strasznie szybko i brzeczka calyczas byla metnawa. Wysladzanie zalewajac mloto do wysokosci 2cm woda o temperaturze 75 st C. Gdy brzeczka po wysladzaniu osiagnela 3blg przestalem wysladzac. Po obdukcji mlota zauwazylem spore ilosci wogole nierozmiazdzonych ziaren slodu (jakies 20-30% calosci).
Moim zdaniem jest to zlej jakosci, zle zesrutowany slod. Nie mam pojecia ile czasu byl przechowywany w sklepie (ktory jest na sraju zamkniecia), pozatym srutowany byl przemyslowym mlynkiem do kawy. Wyraznie golym okiem widac ,ze jest zle zesrutowany na dodatek kupilem 2 "zestawy" IPA i hefe weizen.
Wiec tak sobie pomyslalem ze sie spytam na forum jak wyciagnac troszeczke wiecej ze zle zesrutowanego slodu na przyklad zacierajac dekokcyjnie trojwarowo. Czekam na wytkniecie mi bledow w zacieraniu. Bo zapewnie robie jakis banalny blad o korym nie wiem."
Czes podpowiedział Ci, że przy dedokcji może być nieco lepiej.
Ja starałem się pomóc Ci zmienić nieco metodę którą znasz i stosujesz.
Czyli dostałeś wszystkie możliwe odpowiedzi na pytania które postawiłeś.Comment
-
Ok zakonczylem warzenie. Reszte fatalnego slodu zuzylem do uwarzenia pszeniczniaka. Zacieranie tak jak opisal Czes w swoim artykule na temat pszennnych piw. Czyli dekokcyjnie jednowarowo. Wydajnosc niezla tym razem, okolo 65%, czyli na slod jaki mialem to wynik wrecz fenomenalny.
angasc. Zrobilem kilka pomiarow podczas wysladzania. Podczas filtracji w lodowce turystycznej przy temperaturze wody 75, temperatura mlota bylo okolo 70*C, czyli wysladzanie woda 80*C jak najbardziej wchodzi w rachube, ale wedlug mnie jest to absolutne maksimum."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
angasc. Zrobilem kilka pomiarow podczas wysladzania. Podczas filtracji w lodowce turystycznej przy temperaturze wody 75, temperatura mlota bylo okolo 70*C, czyli wysladzanie woda 80*C jak najbardziej wchodzi w rachube, ale wedlug mnie jest to absolutne maksimum.
Gratulacje. 65% to bardzo dobry wynik jak na kiepski słód.Comment
-
Ile w młócie zostaje wody po filtrowaniu ? Szacunkowo policzyłem, że mi zostaje ok 16 litrów w młócie z 12kg słodu. Sprawdzał ktoś kiedyś u siebie ?Pozdrawiam
djComment
Related Topics
Collapse
-
Niespełna 15 kilometrów od Prostějova leży wioska Pteni i właśnie tam oficjalnie, od lutego tego roku Radek Špicera otwiera kolejny przydomowy browarek.
Jadąc tam w ciemno, na wiele nie liczyliśmy, ale mieliśmy przysłowiowy rzut beretem od browaru Castellum, więc czemu nie spróbować....-
Channel: Czechy
-
-
Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
Taka...-
Channel: Czechy
-
-
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment