Jak powinno wyglądać młóto?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
    OK. Ja doskonale rozumiem Twoje podejście. Zauważ tylko proszę, że wszelkie tego typu opisy dotyczą produkcji przemysłowej, w browarach.
    Angasc: Makaron cytuje książkę pod tytułem "Brew classic european beers at home" gdzie słowo home w tytule nie jest bez znaczenia....

    EDIT: no i nie zdążyłem wyręczyć Makarona
    Last edited by Totus; 2008-04-25, 16:29.
    Zapraszam do Browaru Sielanka.

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
      Angasc: Makaron cytuje książkę pod tytułem "Brew classic european beers at home" gdzie słowo home w tytule nie jest bez znaczenia....

      EDIT: no i nie zdążyłem wyręczyć Makarona
      Sorki, nie zauważyłem HOME
      Niemniej moja propozycja dalej jest aktualna.
      Last edited by angasc; 2008-04-25, 16:44.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
        Sorki, nie zauważyłem HOME
        Niemniej moja propozycja dalej jest aktualna.
        Przykro mi ,ale mam bardzo malo czasu na eksperymenty nawet wlasne.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
          Przykro mi ,ale mam bardzo malo czasu na eksperymenty nawet wlasne.
          A szkoda.
          Wobec tego Ty pozostań przy swoich teoriach z których uzyskujesz wydajność 44%, a ja pozostanę przy swoich z wydajnością 70%.
          Powodzenia w przyszłych warkach i Twoje zdrowie

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #35
            Widzisz ty sie upierasz ,ze moja wydajnosc 44% jest spowodowana moim sposobem zacierania. I tu sie mylisz od samego poczatku pisze ,ze to zlej jakosci slod na dodatek zle zesrutowany. Normalna wydajnosc jest rzedu 60-65%. Pozatym na samym poczatku zapytalem sie czy majac zle zesrutowany slod zacieranie dekokcyjne wplynie pozytywnie na wydajnosc i chyba najwyzszy autorytet na tym forum ,niejaki Czes potwierdzil, wiec prosze zacznij czytac ze zrozumieniem co pisze.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
              Widzisz ty sie upierasz ,ze moja wydajnosc 44% jest spowodowana moim sposobem zacierania. I tu sie mylisz od samego poczatku pisze ,ze to zlej jakosci slod na dodatek zle zesrutowany. Normalna wydajnosc jest rzedu 60-65%. Pozatym na samym poczatku zapytalem sie czy majac zle zesrutowany slod zacieranie dekokcyjne wplynie pozytywnie na wydajnosc i chyba najwyzszy autorytet na tym forum ,niejaki Czes potwierdzil, wiec prosze zacznij czytac ze zrozumieniem co pisze.
              A jak myślisz, po co pisałem o tłuczeniu słodu wałkiem do ciasta?
              Ode mnie żądasz czytania ze zrozumieniem?
              Chcesz mieć porządny słód? To kup słód normalnej jakości, kup śrutownik, ześrutuj porządnie i będzie po problemie. Wówczas będziesz mógł ze 100% pewnością powiedzieć jak powinno się zacierać i wysladzać by otrzymać porządane efekty.
              Masz pewność że tylko jakość słodu i jego śrutowanie jest problemem? To po co zadajesz pytania na forum? Skoro znasz odpowiedzi na postawione przez siebie pytania, wiesz lepiej niż ludzie którzy Ci odpowiadają i chcą Ci pomóc to w czym problem?
              Gdy będziesz miał efety lepsze w zacieraniu " po angielsku " niż Krzysiu który lubuje się w tym stylu, oraz ja, niedouczony laik bez sensu wyrażający swoje opinie i mieszający wszystkim w głowach swoją ignorancją oraz głupotą, to wówczas nie będziesz musiał o nic pytać.
              W jaki sposób chcesz zacierać dekocyjnie przy użyciu lodówki turystycznej? Przypominam, że moje odpowiedzi dotyczyły zacierania " po angielsku " które byłeś uprzejmy zastosować. W moim mniemaniu zrobiłeś to nie do końca poprawnie. W twoim pojęciu zrobiłeś to bardzo dobrze. Tylko ze uzyskałeś tragiczny efekt. Od wczoraj próbuje Ci powiedzieć co mom zdaniem zrobiłeś źle i jak ja bym to zrobił na Twoim miejscu. I za to masz do mnie pretensje?
              Powodzenia Ci życzę i Twoje zdrowie,

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                A jak myślisz, po co pisałem o tłuczeniu słodu wałkiem do ciasta?
                Ode mnie żądasz czytania ze zrozumieniem?
                Chcesz mieć porządny słód? To kup słód normalnej jakości, kup śrutownik, ześrutuj porządnie i będzie po problemie. Wówczas będziesz mógł ze 100% pewnością powiedzieć jak powinno się zacierać i wysladzać by otrzymać porządane efekty.
                Masz pewność że tylko jakość słodu i jego śrutowanie jest problemem? To po co zadajesz pytania na forum? Skoro znasz odpowiedzi na postawione przez siebie pytania, wiesz lepiej niż ludzie którzy Ci odpowiadają i chcą Ci pomóc to w czym problem?
                Gdy będziesz miał efety lepsze w zacieraniu " po angielsku " niż Krzysiu który lubuje się w tym stylu, oraz ja, niedouczony laik bez sensu wyrażający swoje opinie i mieszający wszystkim w głowach swoją ignorancją oraz głupotą, to wówczas nie będziesz musiał o nic pytać.
                W jaki sposób chcesz zacierać dekocyjnie przy użyciu lodówki turystycznej? Przypominam, że moje odpowiedzi dotyczyły zacierania " po angielsku " które byłeś uprzejmy zastosować. W moim mniemaniu zrobiłeś to nie do końca poprawnie. W twoim pojęciu zrobiłeś to bardzo dobrze. Tylko ze uzyskałeś tragiczny efekt. Od wczoraj próbuje Ci powiedzieć co mom zdaniem zrobiłeś źle i jak ja bym to zrobił na Twoim miejscu. I za to masz do mnie pretensje?
                Powodzenia Ci życzę i Twoje zdrowie,
                Tak dla przypomnienia moje pytanie brzmialo: Czy zacierajac dekokcyjnie pomoze zwiekszyc wydajnosc zacierania w wypadku stosowania zle zesrutowanego slodu.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tak dla przypomnienia moje pytanie brzmialo: Czy zacierajac dekokcyjnie pomoze zwiekszyc wydajnosc zacierania w wypadku stosowania zle zesrutowanego slodu.
                  Więc również dla przypomnienia: moje wypowiedzi co do których masz pretensje odnosiły się do Twoich słów:

                  "Ok opis mojego zacierania. Wlalem wode o temperaturze 75 st C do lodowki turystycznej z filtrem rurkowym w stosunku 3,5 litra wody do 1kg slodu. Woda byla z dodatkiem calcium chloride (taki przepis na IPA z lokalnego forum). Nastepnie dodalem slod rozmieszalem i temperatura wyszla 67st C. mieszajac od czasu do czasu przetrzymalem calosc 2 godziny(okazjonalnie mieszajac). Kolega ktory odwedzil mnie (pracownik lokalnego browaru Stewart Brewery kolo Edinburgh`a) potwierdzil moje obawy co do slodu, gdyz za duzo wogole nienaruszonych ziaren plywalo w zacierze, wyraznie widocznych po przemieszaniu w mojej lodowkowej kadzi zaciernej. Po 2h zaczalem filtracje, mimo kilkudziesiecio minutowej recyrkulacji niemoglem "ulozyc" prawidlowo mlota, co spowodowalo ,ze filtracja szla strasznie szybko i brzeczka calyczas byla metnawa. Wysladzanie zalewajac mloto do wysokosci 2cm woda o temperaturze 75 st C. Gdy brzeczka po wysladzaniu osiagnela 3blg przestalem wysladzac. Po obdukcji mlota zauwazylem spore ilosci wogole nierozmiazdzonych ziaren slodu (jakies 20-30% calosci).
                  Moim zdaniem jest to zlej jakosci, zle zesrutowany slod. Nie mam pojecia ile czasu byl przechowywany w sklepie (ktory jest na sraju zamkniecia), pozatym srutowany byl przemyslowym mlynkiem do kawy. Wyraznie golym okiem widac ,ze jest zle zesrutowany na dodatek kupilem 2 "zestawy" IPA i hefe weizen.
                  Wiec tak sobie pomyslalem ze sie spytam na forum jak wyciagnac troszeczke wiecej ze zle zesrutowanego slodu na przyklad zacierajac dekokcyjnie trojwarowo. Czekam na wytkniecie mi bledow w zacieraniu. Bo zapewnie robie jakis banalny blad o korym nie wiem."

                  Czes podpowiedział Ci, że przy dedokcji może być nieco lepiej.
                  Ja starałem się pomóc Ci zmienić nieco metodę którą znasz i stosujesz.
                  Czyli dostałeś wszystkie możliwe odpowiedzi na pytania które postawiłeś.

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #39
                    Ok zakonczylem warzenie. Reszte fatalnego slodu zuzylem do uwarzenia pszeniczniaka. Zacieranie tak jak opisal Czes w swoim artykule na temat pszennnych piw. Czyli dekokcyjnie jednowarowo. Wydajnosc niezla tym razem, okolo 65%, czyli na slod jaki mialem to wynik wrecz fenomenalny.

                    angasc. Zrobilem kilka pomiarow podczas wysladzania. Podczas filtracji w lodowce turystycznej przy temperaturze wody 75, temperatura mlota bylo okolo 70*C, czyli wysladzanie woda 80*C jak najbardziej wchodzi w rachube, ale wedlug mnie jest to absolutne maksimum.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi

                      angasc. Zrobilem kilka pomiarow podczas wysladzania. Podczas filtracji w lodowce turystycznej przy temperaturze wody 75, temperatura mlota bylo okolo 70*C, czyli wysladzanie woda 80*C jak najbardziej wchodzi w rachube, ale wedlug mnie jest to absolutne maksimum.
                      Zgadza się. W zależności od tempa wysładzania proponował bym temperaturę od 78* do max 80*. I tej granicy raczej nie należy w żadnym przypadku przekraczać. Choć widziałem już opisy wysładzania gdzie używano wody o temp ponad 90*. Tego nie próbowałem i raczej nikomu nie zalecałbym takich kombinacji.
                      Gratulacje. 65% to bardzo dobry wynik jak na kiepski słód.

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #41
                        Ile w młócie zostaje wody po filtrowaniu ? Szacunkowo policzyłem, że mi zostaje ok 16 litrów w młócie z 12kg słodu. Sprawdzał ktoś kiedyś u siebie ?
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          się by zgadzało... Mi kiedyś wyszło cca 7l w 5kg

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X